top of page

Активните жени на Варна: Запознай се с Габриела Панайотова

На Тя във Варна през юни месец ви срещаме с Габриела Панайотова - стажант-лекар в Медицински университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" - гр. Варна. По време на своето обучение, провежда три международни стажа в Полша, Русия и Испания. Дългогодишен доброволец в различни организации. Международен обучител към Международната федерация на медицинските студентски асоциации в направления "Права на човека" и "Медицинско образование". Носител на поименна награда на Община Варна в категория "Хуманитарни науки" за 2019 година. Стипендиант на Български лекарски съюз за 2020 година. Организатор на различни кампании и инициативи, свързани със здравеопазването и опазването на околната среда, провели се на територията на цялата страна. Автор в Списание "Контрафорс". Вярва в съдбата и желае да остане в България, за да се опита да промени средата тук.

Габриела Панайотова - снимка личен архив

Кафе или чай пиеш сутрин?

Кафе! Каква искаше да станеш, като порастнеш?

Първоначално исках да стана балерина или така наречената „барилина“. Разбира се, килограмите и цялостното ми телосложение бяха в пълната противоположност на изискванията за този финес. В последствие реших, че професията „секретарка на тати“ е най-престижното, но е хубаво, че бързо се отказах и от това. Явно от третия път е късметът, когато решението беше сигурно – лекар. И ето ме сега – стажант-лекар или на стъпка преди така мечтаната професия. А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

Освен медицината, притежавам и други дарби, които се опитвам да приложа в „извънработни професии“, ако мога да използвам този термин. Доброволчеството е една от тях и смятам, че съм изключително добра. Обичам и ръкоделията, с които много лесно можеш да припечелиш нещо, стига да намериш подходящия пазар и достатъчно свободно време, което напоследък се случва рядко. Най-новата ми страст е така нареченото „инфлуенсърство“, което започна тепърва по време на извънредното положение. Както обичам да казвам „trying to be a blogger in a world full of bloggers”.


Какво правиш в неделя ( какви хобита имаш)?

Обикновено наваксвам с нещата, за които не ми е стигнало времето през седмицата. През последните години това на 100% е свързано с ученето. Опитвам се да намеря достатъчно време и за приятелите и семейството ми, защото често остават на заден план, а хората сме социални същества и е много трудно да живеем и да се развиваме без нашето обкръжение. Какво те вдъхновява?

Най-често хора с ясни цели и виждания за успех. В днешно време е много лесно да се вдъхновиш от малките детайли, които ни заобикалят, стига да имаш очи за тях. Защо във Варна?

Съществува една песен, която с годините се превърна в химн на града: „Варна, морето, сините вълни, вятъра в косите...“, знаете продължението. С времето осъзнах все повече, че нямам никакво време да стигна до морето, но по-скоро е липса на желание. Вярвам, че за всичко можем да намерим време, ако наистина имаме желание. Как насочваш женската енергия в работата си?

Това е доста психологически въпрос. Не смятам, че съществуват понятия като „женска“ и „мъжка“ енергия. Енергията е това, което ни кара да продължим тогава, когато искаме да спрем, а при мен това на 100% е обвързано с ината, който притежавам. Много хора смятат това като тяхна отрицателна черта, но за мен това е нещото, благодарение на което стигнах до тук.

Какви трудности срещаш?

Понякога липсата на мотивация и муза са болезнено обвързани със застоя в живота ми. Прекалено енергичните хора също не са много добре толерирани в обществото и най-вече в екипната работа, защото не всеки може да издържи на определено темпо. Именно затова понякога ми е много трудно да работя и в екип. Смятам, че щом аз мога да свърша нещо с определена скорост, то тогава всеки човек може, но както сами се досещате, този принцип не се долюбва от масата.

Кое е последната ти мисъл вечер? „Ох, колко много неща трябва да направя утре!“ Любима фраза/ девиз/ мото?

„АЗ СЪМ!“ (Не е случаен фактът за големите букви. Аз съм това, което съм, въпреки хорското мнение. Обичам числото 1 и вярвам, че е хубаво винаги да си първи и да приемаш като състезание всичко в този живот. Все пак трябва да се стремим към прогрес, който няма как да дойде по друг начин.)


"Тя във Варна“ представя активните жени на Варна и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Всеки последен вторник на месеца в The Social Teahouse две дами представят дейността си.


Не пропускайте срещата с Габриела на ТЯ във Варна на 30 юни от 19:00 часа в Социалната чайна.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

577 views0 comments

Comments


bottom of page