top of page

ТЯ в България

Историята

През юни 2018, Марина, Елена и Кирина от Академия 'Екатерина Каравелова’ решават да организират събитие, което дава възможност на две жени, които не са известни и живеят в техният град Пловдив да разкажат за препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигали. Наричат събитието ‘ТЯ в Пловдив’. Събирането се оказва толкова емоционално и въздействащо, че започва да се случва всеки месец давайки дума всеки път на различни жени да говорят. 

Настоящето

Година и половина по-късно събития "ТЯ в…"™ биват организирани от местни доброволчески екипи всеки месец във ВарнаГаброво, Велико Търново и Пловдив, а през няколко месеца има събития и в Сандански.  Четирдесет и осем събития организирани от доброволци в партньорство с местни заведения, галерии и популярни места за срещи до момента са дали глас на 96 жени да говорят, събитията са посетени от стотици хора и гледани на живо над 10 000 пъти. За краткия период "ТЯ в…"™ достига до близо 200 000 човека в национален мащаб, а екипа от 12 доброволеца живеещи в 6 различни града получава номинация за ‘Национална доброволческа инициатива’ на 2019 година. 

 

Какво казват жените говорили на събитието?

“Цялото събитие беше невероятно! Екипът ви ме накара да се чувствам наистина специална и оценена, както с публикуваното интервю, така и с представянето ми в началото на презентацията. Освен това, срещнах много нови и изключително интересни хора, с които поддържаме връзка и сега. Открих и нови партньори, които станаха част от Coding Girls и с които ще продължим да работим и занапред! Благодаря ви много!”

“Почувствах се щастлива, че можех да споделя опита си с останалите. Полезно е вдъхновението да прелива.” 

“Прекрасно е човек по-често да излиза пред аудитория, така добива опит и увереност. Срещата ми с другите момичета беше прекрасно запознанство с хора, занимаващи с дейности, различни от моята. ”

Впечатления от посетили събитието

“В общество, което учи младите момичета да са съперници е глътка свеж въздух да видиш толкова много жени, които се подкрепят и се радват на чуждия успех. Тръгнах си от събитието с чувството, че мога да покоря света!”

Бъдещето

“Събитието ме запозна с прекрасни хора, дори бих казала, че се образува общност. Освен това всеки път си тръгвам много по-мотивирана да преследвам целите си.”

“Атмосферата на всяко едно от събитията е изключително зареждаща. Харесва ми, че се събираме, за да се подкрепяме и да празнуваме успехите си. Също ми харесва когато говорителките разказват как са стигнали дотук.”

С разрастването на инциативата из страната, нашият екип започна да търси подкрепа, за да разшири мрежата на градовете, където се провежда "ТЯ в…"™ . Преминахме през много и най-различни трудности, но я намерихме! Срещнахме безценен партньор в лицето на Си Ви Ес България и заедно кандидатствахме с проектно предложение към Фонд Активни граждани България и през 2020 благодарение на финансовата подкрепа на Фонда ще организираме 5 обучения за нови доброволци и така ще сформираме 5 нови екипа, които ще организират "ТЯ в…"™  в градовете Плевен, Ловеч, Видин, Монтана и Враца.  Ще съставим и издадем подробен и красив наръчник ‘Как да организирам социалното събитие "ТЯ в…."™ и в моят град”. 

Как да се включа?

Живееш в Плевен, Ловеч, Видин, Враца или Монтана и искаш да се включиш в нашия доброволчески екип? Запиши се тук, за да научиш първа, кога ще се проведе обучението за доброволци в твоят град! 

Следващoто обучение за доброволци е на 1 август във Видин!  

Искаш да номинираш жена, която да говори на някое от следващите ни събития? 

Active-citizens-fund_4x_edited_edited.jp

Проект ТЯ в България - създаване на общности работещи за видимост на проблемите на жените и изграждане на мрежа от актвистки за правата на жените се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект  ТЯ в България - създаване на общности работещи за видимост на проблемите на жените и изграждане на мрежа от актвистки за правата на жените е социалния формат 'ТЯ в ...'да достигне до градовете Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана и да бъде издаден наръчник 'Как да органиизрам 'ТЯ в...' моят град'.

cvs-logo.jpg
logoPRIP.jpg

снимка: Виолета Апостолова-Лети

bottom of page