top of page

Активните жени на Варна: Запознай се с Пепа Петрова

На второто издание на „Тя във Варна“ за 2022 г ви срещаме с Пепа Петрова. Тя носи в себе си творчески заряд и работи точно това, което иска, компилирайки своите арт интереси с придобития бизнес опит.

С над 20-годишна практика в областта на рекламата и PR-а, днес тя успешно реализира своите креативни проекти, свързани както с реализацията на маркетингови и рекламни стратегии в национален мащаб, така и с организацията на събития с обществена значимост в родния си град. Едно от тези събития е детският и младежки културен форум „Най-сладкият ден“. Уникалната по рода си публична проява е сред най-мащабните събития на открито във Варна и ежегодно предоставя сцена на най-талантливите варненски деца и младежи.

На 22-ри ще чуем разказ за това как можем да превърнем хобито си в професия - от искрата, която ни мотивира, до вдъхновението, което може да ни промени, за да се развиваме и да успяваме в това, което ни харесва! Ще търсим и отговори на въпроса - кое отключва вътрешната нужда да сме полезни на себе си, на близките си и на обществото.


Кафе или чай пиеш сутрин ?

Кафе, кафе!!! Да, чаша топла билкова отвара сутрин би била супер полезна и тонизираща напитка, но за съжаление пия чай само, когато съм болна!

Каква искаше да станеш, като порастнеш ?

Като дете първо исках да стана художник, после реших, че ще улавям мига с очите на фотограф, дори в килера у дома оборудвахме фотолаборатория с всичко необходимо за черно-бялата фотография. Получаваше се добре, забавлявах се докато уча, но после загубих интерес. Мина време и реших, че искам едновременно да преподавам литература и да пиша стихове и разкази. За целта дори кандидатствах в университет и при все, че ме приеха с отличен, не записах, защото разбрах, че завършилите биват разпределяни за работа по селата. Няма нищо лошо в това, но аз бях твърде урбанизирана. В крайна сметка не се случи точно това, което исках като дете и тийнейджър или поне не по начина, по който си го представях тогава, но всички тези умения са ми полезни и до днес, защото стоят в основата на работата ми, като част от моята професия.


А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка ?

Завърших „Бизнес комуникации“ с разширен профил – журналистика и реклама и това предопредели началото на професионалния ми път. Едновременно учех и работех като химичен лаборант, с ясната мисъл, че няма да упражнявам тази професия завинаги. Още тогава бяха моите първи опити в разработката на рекламни стратегии. В последствие започнах работа във фирма-организатор на изложения и имах удовлетворяващ досег до хора, които се занимават с приложно изкуство. Натрупаният опит там ми е полезен и до днес. Желанието ми за развитие и стремежа да вървя по свой собствен път, правейки това, което харесвам, ме доведе пред вратите на рекламна агенция, в която само след година, оглавих отдела за „Борба с клиенти“, както шеговито го наричахме. Да, научих много, харесваше ми тази работа, придобих ценен опит, но… отново нещо не ми достигаше, отново исках промяна и започнах да търся възможности за надграждане, ново развитие и напредък. След магистратурата по корпоративен маркетинг основах своя фирма за PR и реклама - „Протема“. Това е моето четвърто работно място, в което намерих себе си и вече 14-та година влагам цялата си любов и енергия, защото работя точно това, което искам, компилирайки своите арт интереси с придобития бизнес опит.

Вероятно защото обичам разнообразието, днес успешно реализирам проекти, свързани както с реализацията на маркетингови и рекламни стратегии в национален мащаб, така и с организацията на събития в родния си град. Едно от тези събития има силен обществен отклик във Варна - детският и младежки културен форум „Най-сладкият ден“. Уникалната по рода си публична проява е сред най-мащабните събития за деца и младежи в нашия град. Ежегодно предоставяме възможност за изява, на открита сцена, на най-добрите таланти от варненските училища и читалища, певчески и танцови клубове, арт формации и школи, които от сутринта до вечерта пеят, танцуват и рисуват. През целия ден се забавляваме заедно с публиката, която се включва в множество игри, томболи, състезания, уъркшопове и творчески работилници. Награждаваме с много предметни награди всички участници и голяма част от публиката, а цяла армия от верни доброволци раздава безплатно на най-малките - шоколадови изненади, торти, сладоледи и други сладки изкушения. Нещото, което ме прави истински щастлива в този ден, са блесналите от радост очи на дете и голямата усмивка върху омацана от сладолед муцунка.

XIII-то поредно издание „Най-сладкият ден“ тази година ще се проведе в навечерието на Деня на Варна, на 14 август, за да донесе отново много наслада и слънчеви емоции на хиляди малки и пораснали деца!

Вътрешната ми необходимост да бъда полезна ме насочи към хората с предприемачески дух и днес - корпоративната социална отговорност на Протема е да подаваме ръка на тези, които стартират бизнес сега (новорегистрирани фирми и startup компании). Сами избираме своите каузи и предлагаме pro bono много от нашите услуги – от изработката на фирмено лого и дизайн на рекламни материали, до безплатни маркетингови и рекламни консултации, свързани с развитието на бранда и популяризирането на продукти/услуги. Това е нашият малък начин да бъдем полезни за развитието на бизнеса у нас и удовлетворението ми е огромно, когато видя положителния ефект и отличните резултати от усилията на целия екип на Протема. Да, една от предпоставките за успеха на една фирма е човешкият фактор - няма ли силен и сплотен екип, няма бизнес.

Какво правиш в Неделя ( какви хобита имаш) ?

Неделя е времето за семейството, но при мен често се случва да работя и в почивните дни или да се обучавам в нови неща, свързани с работата ми.

Да - трябва да има време за хобита и „презареждане на батериите“. За мен такова презареждане е срещата с приятели, хубавата книга, интересен филм.

Какво те вдъхновява ?

Вдъхновението има много корени. Лично аз се вдъхновявам, когато някой повярва в мен и се довери на възможностите и опита ми. Доверието дава крила, кара ме да давам повече от себе си, прави ме по-креативна и по-отговорна.

Защо във Варна ?

Отговорът е простичък – обичам Варна, не само защото съм родена в този град и не мога без крясъка на гларусите и морския бриз, а и защото корените ми са дълбоки. Да, вярно е, че имаше момент в който бях на кръстопът - имах възможност да направя бърза кариера в София. Избрах да остана. Тук срещнах любовта, която ме центрира, създадох прекрасно семейство, имам чудесно дете и се реализирах професионално по начина, по който искам и ще продължавам да го правя и занапред в родния си град.


Как насочваш женската енергия в работата си ?

Казват, че интуицията е възможността да взимаме бързи решения на база на натрупан опит. Аз вярвам в силата на женската интуиция и винаги, когато съм се доверявала на своята, съм успявала в това, което правя.

За мен, ключът към успеха не е един. Успехът е връзка с ключове, отварящи различни врати. Единият ключ отваря вратата, при която осъзнаваш, колко е важно да харесваш това, което работиш. Другият ключ те отвежда пред вратата наречена „постоянство“, трети ключ може да отваря вратата, която отключва вътрешната ни нужда да сме полезни на себе си, на близките си, на обществото.

Всяка от нас носи своята връзка с ключове, само трябва да се вгледаме по-надълбоко в себе си и да „прочетем“ правилно името на всеки ключ, за да се отвори правилната врата.


Какви трудности срещаш ?

С динамичното развитие на бизнеса в дигиталната среда все повече компании се ориентират в представянето на своя бранд в интернет пространството и продават онлайн продуктите и услугите си. Поради увеличения обем на работата в Протема срещаме трудности с недостига на хора и в тази посока, затова искаме да привлечем към екипа си специалист по дигитален маркетинг, с опит в реализацията на кампании във Facebook и Google AdWords.

Кое е последната ти мисъл вечер ?

Най-често последната ми мисъл вечер е свързана с развитието на моя десет годишен син.

Любима фраза/ девиз/ мото ?

Бъди различен!

Винаги съм мислила, че определящо конкурентно предимство е това, което ни прави уникални и различни, както в бизнеса, така и в личен план.


---

ТЯ във Варна представя активните жени на Варна и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Мирослава Милева, Стелияна Тончевска, Гергана Христова и Радина Божкова.

ТЯ във Варна е на 22-ти февруари (вторник) от 19ч в Социалната чайна.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.




455 views0 comments
bottom of page