top of page

Активните жени на Варна: Запознай се със Светлозара Христова

Updated: Mar 22, 2022

През март на ТЯ във ВАРНА ви срещаме със Светлозара Христова.


Светлозара Христова е културолог, съ-организатор на две фестивални събития в родния си град Варна - RADAR Festival Beyond Music и Moving Body Festival и съ-основател и двигател на Book Journey - онлайн платформа за любители на книги, както и за тези, които искат да открият страстния читател в себе си. Светлозара журира в различни конкурси в областта на съвременното изкуство и култута, пише статии за специализирани медии, както и текстове за представления. Обожава да се разхожда и отскоро се занимава със създаването на аудио-разходки. Светлозара е мечтател и пътешественик.



Кафе или чай пиеш сутрин?

Кафе - ароматно, късо и без захар, моля.


Каква искаше да станеш като порастнеш?

Не помня да съм имала ясна и категорична представа за бъдещата си професия, но можем да кажем, че да бъда учителка ми се струваше много добър избор.

А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

С изкуство и култура. С философия. С темата за човешкостта.


Какво правиш в неделя (какви хобита имаш)?

Палачинки. Също така обикновено пътувам, сред природата или в друг град/държава. Случва се обаче да прекарам почивните дни тихо и спокойно в компанията на хубава книга и пак ще ми е много щастливо.



Какво те вдъхновява?

Спиращи дъха природни гледки, добрата литература, важните разговори с приятели и близки, няколко подкаста.


Защо във Варна?

Заради морето и безкрайния хоризонт, заради близките ми, заради спомените, които са част от моя път. Но, аз съм, и ще си остана, гражданин на света.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Не разполагам с точна рецепта, но със сигурност разходките в парка по обед и йогата в края на деня ми помагат да се свържа със себе си и така да си върша по-добре работата.


Какви трудности срещаш?

Всякакви и все човешки. Като всички тях възприемам като уроци, без които е невъзможно да се развиваш.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Благодарност за възможността да бъда още един ден на тази малка, малка планета.


Любима фраза / девиз / мото?

Това е най-трудният въпрос, защото има безкрайно мъдри слова на толкова прекрасни писатели, мислители, философи, артисти… Но, ако трябва все пак да споделя с вас само една мисъл, която е моя пътеводна светлина, тя би била следната: “Time isn’t precious at all, because it is an illusion. What you perceive as precious is not time but the one point that is out of time: the Now. That is precious indeed. The more you are focused on time—past and future—the more you miss the Now, the most precious thing there is.” - Eckhart Tolle



Мартенското издание на ТЯ във ВАРНА е на 29-ти март от 19:00 часа в Социалната чайна. Входът, както винаги, е свободен!


ТЯ във Варна представя активните жени на Варна и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Мирослава Милева, Стелияна Тончевска, Радина Божкова и Гергана Христова.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение.

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"





314 views0 comments
bottom of page