Активните жени на Варна: Запознай се със Светлозара Христова

Updated: Mar 22

През март на ТЯ във ВАРНА ви срещаме със Светлозара Христова.


Светлозара Христова е културолог, съ-организатор на две фестивални събития в родния си град Варна - RADAR Festival Beyond Music и Moving Body Festival и съ-основател и двигател на Book Journey - онлайн платформа за любители на книги, както и за тези, които искат да открият страстния читател в себе си. Светлозара журира в различни конкурси в областта на съвременното изкуство и култута, пише статии за специализирани медии, както и текстове за представления. Обожава да се разхожда и отскоро се занимава със създаването на аудио-разходки. Светлозара е мечтател и пътешественик.Кафе или чай пиеш сутрин?

Кафе - ароматно, късо и без захар, моля.


Каква искаше да станеш като порастнеш?

Не помня да съм имала ясна и категорична представа за бъдещата си професия, но можем да кажем, че да бъда учителка ми се струваше много добър избор.

А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

С изкуство и култура. С философия. С темата за човешкостта.


Какво правиш в неделя (какви хобита имаш)?

Палачинки. Също така обикновено пътувам, сред природата или в друг град/държава. Случва се обаче да прекарам почивните дни тихо и спокойно в компанията на хубава книга и пак ще ми е много щастливо.Какво те вдъхновява?

Спиращи дъха природни гледки, добрата литература, важните разговори с приятели и близки, няколко подкаста.


Защо във Варна?

Заради морето и безкрайния хоризонт, заради близките ми, заради спомените, които са част от моя път. Но, аз съм, и ще си остана, гражданин на света.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Не разполагам с точна рецепта, но със сигурност разходките в парка по обед и йогата в края на деня ми помагат да се свържа със себе си и така да си върша по-добре работата.


Какви трудности срещаш?

Всякакви и все човешки. Като всички тях възприемам като уроци, без които е невъзможно да се развиваш.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Благодарност за възможността да бъда още един ден на тази малка, малка планета.


Любима фраза / девиз / мото?

Това е най-трудният въпрос, защото има безкрайно мъдри слова на толкова прекрасни писатели, мислители, философи, артисти… Но, ако трябва все пак да споделя с вас само една мисъл, която е моя пътеводна светлина, тя би била следната: “Time isn’t precious at all, because it is an illusion. What you perceive as precious is not time but the one point that is out of time: the Now. That is precious indeed. The more you are focused on time—past and future—the more you miss the Now, the most precious thing there is.” - Eckhart TolleМартенското издание на ТЯ във ВАРНА е на 29-ти март от 19:00 часа в Социалната чайна. Входът, както винаги, е свободен!


ТЯ във Варна представя активните жени на Варна и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Мирослава Милева, Стелияна Тончевска, Радина Божкова и Гергана Христова.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение.

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"

242 views0 comments