top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Лина Кривошиева

През месец юни на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Лина Кривошеива - фотожурналист. Съосновател на Тоест, учредител и член на Настоятелството на Фондация „Тоест“.


Лина Кривошиева - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Първата мисъл е скорострелна и последващите също така бързи и спонтанни, понякога позитивни, друг път предизвикателни. Но не пропускам да се насладя на мисълта за любимия човек до мен и сутрешно кафе.


С какво се занимаваш професионално?

Основно се занимавам с фотография и видео, последно време повече с второто. Работя предимно с културни и международни организации. През 2017 г. заедно с трима прекрасни колеги – Ан Фам, Йовко Ламбрев и Владислав Севов, както и с още много други силни автори, приятели и поддръжници, основахме седмичното интернет издание “Тоест”, което опитва нов финансов модел, а именно да се издържа единствено от публиката.


А в свободното си време?

Все по-малко свободно време някак ми остава, което ме кара да се чувствам щастлива, защото се развивам, но в същото време липсват в ежедневието ми някои от нещата, които ме радваха преди – обичах да въртя огън например. Заместих го с каране на колело – прекрасно начинание, което пък ми липсваше от Берлин, но започнах отново в Пловдив. Старая се да пътувам, макар и по-често по работа, но намери ли се повод за разходка из Родопите съм винаги много ентусиазирана.


Защо в Пловдив?

Родена съм в Асеновград, но от шестгодишна възраст живея в Пловдив. След 9 години в Германия пожелах хибриден живот между Берлин и Пловдив, което желание се подсили от спечелването на титлата Европейска столица на културата и постепенно реших повечето време да прекарвам тук. Личната ми карта изтича края на 2019 – символиката беше прекалено силна, за да не открия накъде води. Е, сега е 2019 и все повече не съм сигурна защо Пловдив.


Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Забелязвам липса на етика в моята професия с опита ми до сега. Предполагам, че нагоре по пирамидата част от тези проблеми се изчистват (за сметка на други), но сравнително нечистоплътните професионални отношения в ранния стадии на развитие при млади професионалисти се усеща. Включително и неустойчивата подготовка за професионалния път в образованието ни.


Кога реши, че искаш да изградиш кариера като фотограф?

Постепенно ме завладя без да мога да обърна глава в никоя друга посока. Тоест, нямаше само един момент, в който си казах “Ще стана фотограф”, а дълго търсих това, което отговаря на интереса ми към живота, на качества, които искам да придобия. И стана част от мен сякаш не може да бъде под въпрос, както майка ми с нейната професия.


Лина Кривошиева - снимка личен архив

Имаш ли любима снимка заснета от теб и каква е историята зад нея?

Все още не, колкото и странно да звучи. Чувствам, че тепърва ще разгръщам потенциал и погледът ми ще улови други моменти, които да почувствам още по-смислени. Но ако трябва да съм вярна на емоциите си – ето тази снимка от Берлин, която толкова много пъти проявих сама в студиото си на Франкфуртер Тор, а съвсем първата не измих добре. Ами тази снимка с времето се промени и почерня, побеля, но въпреки това запази съдържанието си и ми напомня за това как изглеждат спомените ни от миналото.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

В интерес на истината толкова силно се съсредоточавам върху научаването и създаването на неща с хора, с които се чувствам добре. Като човешки същества се различаваме по много признаци и аз се старая да изпъкна с качества, не с характеристики. Макар и да не мога да скрия удивлението и привързаността си към женската енергия по много причини. Често я използвам, когато се изправя пред хората, които трябва да интервюирам или снимам например. В този смисъл, че се опитвам да създам комфортна атмосфера, в която отсрещния да се почувства достатъчно добре, но и достатъчно сигурен в моята компания, за да разкаже своята история.


Как завършваш един ползотворен ден?

В последно време със затварянето на лаптопа, но все по-често смятам да приключвам ползотворния ден с освежаваща разходка.

Този месец ТЯ в Пловдив е на 27 юни от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

481 views0 comments
bottom of page