top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Евдокия Костадинова

Юлското събитие на "Тя в Пловдив" наближава със скоростта на светлината и ще е под надслов "До звездите и обратно" - едно събитие за любовта към науката, изследването на нови светове и вселени, и българските жени, които творят по света и у нас!


Ще ви срещнем с д-р Евдокия - Ева Костадинова, която е посветила живота и кариерата си на физиката.


За себе си тя споделя:

"Аз съм на 30 години. Родена съм в Асеновград, но живях в Пловдив от 6- до 18-годишна. Завърших Английската гимназия в Пловдив и заминах за САЩ, където учих физика и политика кат бакалавър. През 2017 защитих докторска степен по физика, а през 2021 започнах да работя като асистент професор в университета Обърн."


Ева Костадинова снимка: https://news.furman.edu/

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си? Не знам дали е мисъл и не знам дали е всеки ден, но в много дни ставам с чувството, че мога да постигна всичко в този ден. Разбира се, това чувство намалява до вечерта, но до сега винаги се връща.

С какво се занимаваш професионално? Аз съм асистент професор по физика в университета Обърн, който се намира в Обърн, Алабама, САЩ. Специализирам в плазма физика.


А в свободното си време? Готвя от осем-годишна и до сега интересът ми към храната като преживяване само се засилва.

Ева Костадинова снимка: https://www.auburn.edu/

С какво свързваш Пловдив? Основно с хора, които обичам. С майка и татко на първо място. След това с приятелките ми от училище и госпожата ми по физика в 10ти клас.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш? Често ми се иска да имаше повече време в деня. За мен най-голямото предизвикателство е да осъществя всичко, което искам в кратък период от време. Винаги може и още!


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента. Един интересен въпрос за науката е как е започнал животът на земята. Конкретно, как първоначално неорганичните молекули като водород, въглерод и т.н. спонтанно са започнали да сформират органични молекули – градивните елементи на клетрите. Моите колеги и аз работим над дизайн на експеримент, който да покаже, че началото на живота се е случило в условия, много наподобяващи условията в опашките на метеорити изгарящи в атмосферата. Ако всичко мине по план, експериментът ще се осъществи в DIII-D токамакът в Сан Диего, Калифорния в края на тази година. (Ние много се вълнуваме!)


Какво те вдъхновява?

Много неща. Светът е адски прогресивен и често съм изумена от времето, в което живеем. Последното, за което мога да се сетя, са снимките от телескопа Джеймс Уеб, който наскоро замести телескопът Хъбъл като нашето най-прецизно око към Вселената. Силно препоръчвам да ги погледнете!


Ева Костадинова снимка: https://news.furman.edu/

За какво мечтаеш? Мечтая си човечеството да осъществи комерсиалното ядрено сливане, което ще ни даде нов източник на енергия. Мечтая и да оптимизираме квантовите компютри, за да можем да правим огромните изчисления, които ни трябват за редица научни открития. Също така, очаквам мисията Артемис успешно да прати първата жена на повърхността на Луната и мечтая да построим база на Луната, която да ни научи как да живеем в условия подобни на тези на Марс. След това, естествено се надявам, че ще направи следващата стъпка да стигнем на Марс и да установим живот там. Всичко това ще изисква човечеството да навлезе в нов Ренесанс и аз мечтая да съм жива да го видя.


Как използваш женската си енергия? Аз работя в сфера, в която има много малко жени, но това ми помага да изпъкна (понякога за лошо, но често и за добро). Това, която самоопределям като моята женска енергия, се изразява в стремежа ми да създам безопасна и уютна среда за учениците си и колегите си, която да подхранва креативността и самочувствието им.


Как завършваш един твой ползотворен ден?

Със сън и усмихнати планове за следващия ден. Винаги има какво да се прави, особено след като много се е свършило!


ТЯ в Пловдив е на 28 юли от 19:00 във Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop.

Входът, както винаги, е свободен!


ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Йоана Иванова, Катерина Чобанова, Стилиана Ралева и Жулиет Яркова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"195 views0 comments

Comentarios


bottom of page