top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Елена Калпакчиева

Родена в Пловдив през миналия век, израснала без GSM и интернет, в две различни политически системи… Завършила Английската гимназия в Пловдив през 1996, после учи в Националната художествена академия и една година в Университета Екс-Марсилия в Екс ан Прованс - Франция. От 2003 живее и работи в Пловдив. Създател и собственик на галерия Лабиринт. Този месец на ТЯ в Пловдив говори Елена Калпакчиева!


Елена Калпакчиева фотограф: Яна Лозева

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си? Често се опитвам да хвана някой сън за опашката, преди да е избягал… После посягам да погаля любимото същество, спящо до мен или към купа книги до леглото ми и търся да прочета нещо вдъхновяващо, нещо, което да прогони тревогата от предстоящите задачи и да ме настрои за деня.


С какво се занимаваш професионално? Честният ми отговор би бил, с нищо. Чувствам се начинаеща във всичко, което правя. И с това чувство, че всеки ден започвам отначало, вече пета година организирам изложбите в галерия Лабиринт, 11 години водя занимания по рисуване за деца и възрастни в Ателието, творя, когато мога… уча се.


А в свободното си време? Разхождам (или оставям да ме разхожда) Дара, любимият ми голдън ретривър! Чета, срещам се с приятели, ходим на концерти и спектакли, пътешествам, търся тихи места за мечтаене…


Елена Калпакчиева фотограф: Яна Лозева

С какво свързваш Пловдив? С почти всички, които обичам. И с живелите преди мен, не само моите роднини, но и онези от предишните епохи. Обожавам чувството на пътуване във времето, което лесно може човек да изпита само с едно слизане по стълбите в подлеза на Понеделник пазара, например. С любими места, и това да приемеш, че се променят с времето… С чувството да принадлежиш…


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш? Най-големите предизвикателства са вътре в мен, да превъзмогвам собствените си страхове и ограничения всеки ден, да подредя правилно нещата по важност… Общуването с другите…


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента. Точно днес предстои откриването на една любима за мен изложба с картини на Тоню Цанев в галерия Лабиринт. Заглавието е „Кокилари“, и хора на кокили са герои във всяка една. Замислихме я през януари за май, да е топло, а се оказва, че събитието ни съвпада с фестивала на улични огнени спектакли и на откриването ще има истински кокилар, приятел от Fireter.


Какво те вдъхновява? Любовта, красотата, детският смях, приятелите, малките и големи примери на доброта.


За какво мечтаеш? Трудно ми е да споделям мечтите си, понякога и от себе си ги крия. Но имам една вяра, че всички мечти се осъществяват, дори скритите и най-вече забравените, често по съвсем неочакван начин.


Как използваш женската си енергия? Накисвам я в розова вода, варя леко на водна баня, после прецеждам, сипвам в шишенце и пия по 1 капка сутрин, обед и вечер за мекота, омиротвореност и издръжливост :)))


Елена Калпакчиева фотограф: Яна Лозева

Как завършваш един твой ползотворен ден? С импровизирана благодарствена молитва преди заспиване.

ТЯ в Пловдив е на 26 май от 19:00 във Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop.

Входът, както винаги, е свободен!


ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Йоана Иванова, Катерина Чобанова и Жулиет Яркова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"






498 views0 comments
bottom of page