top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Анимари Димитрова

Updated: Jun 11, 2020

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. На януарското издание на “ТЯ във Велико Търново” ви срещаме с Анимари Димитрова.


Анимари Димитрова, снимка личен архив

ТЯ каза тя за себе си:

"Родена съм през 1958г в София. И двамата ми родители са творци, единия насочен към театъра, а другия към цирковото изкуство. Това предопредели и моята професия, през 1983 завърших ВИТИЗ “К. Сарафов“ със специалност– актриса за драматичен театър. Бях млада, вдъхновена и кариерата ми тръгна стремглаво. След десетина години създадох свой, частен театър, в който изпробвах предимно, уменията си на режисьор и хореограф.

Съдбата обаче, беше решила друго ... Една случайна среща с деца от институции, преобърна мисленето и живота ми. През 2014г , заедно с моя най-близък човек, създадохме единственото в България Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца, което се превърна в моя кауза. За нея ще се боря до края на дните си…“


С каква мисъл започваш деня си сутрин? 

Дните са различни, но може би най-често „Здравей ден…“  А когато са се струпали много важни дела, „ Какво беше първо…“ 


Как започна всичко и как стигна дотук? 

Вървях по  начертания ми път и се опитвах да взимам „правилните“ решения ☺ Ако в другите периоди от живота си съм била ту доволна ту неудовлетворена от случващото се, днес смятам, че сме в пълна хармония със съдбата…


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си? 

Дай Боже, децата на които съм се „подарила“ в последните години да виждат примера в мен! Енергията, която се опитвам да излъчвам към тях и разбира се към хората, с които работя или се срещам, е доброта, оптимизъм, градивност и полезност! 


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Не зная как кратко и разбираемо да формулирам отговора си? Може би така - годините ме научиха, че това, което ние наричаме „предизвикателства“ е всъщност работата, която ни е отредена да свършим на тази земя… 


Как прекарваш свободното си време? 

В зависимост от силите, които са ми останали „за почивка“,  залагам на съня, четенето или пътуването.


Какво те вдъхновява? 

Слънцето, морето, непознатите места, красивото….А от друга страна, България, с невероятното си минало и с убедеността  ми, че всички ние, трябва да работим, да я има! 


Защо във Велико Търново?

Защото, тук, в с. Русаля, много близо до Търново намерихме най-подходящото място, за нашето училище. Ние искахме то да бъде в центъра на България, близо до големи университетски градове и до места, свързани с традициите, историята и културата на страната ни.


Как насочваш женската енергия в работата си? 

☺, ще отговоря, използвайки чувството си  за хумор …

Спестявам си, с чиста съвест, така наречената „ женска къщна“ работа, за да вложа цялата си „женска енергия“ в професионалното  поприще…☺


Какво виждаш зад себе си? 

Спомени…Умея да забравям лошото, но помня хубавото -  семейството, което ме е създало, мъдрите и талантливи хора от които съм научила много, театърът, който ме „прие“ , но аз реших да си тръгна от него,  малкото, но много свидни приятели и добрите „човеци“, които срещнах по пътя си…


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Искам, да проследя развитието и живота на всяко дете, завършило нашето училище, но знам че това е невъзможно! Поне тук на земята…Ще се  моля, те да станат добри и умни хора, да творят, да изграждат, да помагат и да обичат България! 

Вярвам, че ще успея да видя всичко това от „горе“ ☺


Четвъртото издание на ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 8-ми януари от 19:00 часа в ТАМ

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца.Научи как да се включиш!


ТЯ във Велико Търново се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева и Весислава Желева. Може да номинирате следващите вдъхновяващи жени, които да говорят на събитието, попълвайки този формуляр - >



Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.



1,128 views0 comments
bottom of page