top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Адриана Христова

Updated: Jun 1, 2022

Запознайте се с Адриана Христова, художник и илюстратор на свободна практика. Адриана има придобита магистърска степен - специалност „Графика“ и бакалавърска степен - специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство, профил Живопис“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Факултет по изобразителни изкуства, град Велико Търново. Завършва успешно два семестъра в UNArte Bucharest, Румъния по студентска обменна програма Erаsmus. От 2012-та година до момента работи като преподавател по изобразително изкуство и сертифициран IB Visual Arts ментор в ЧПГ „АК -Аркус“ ЕООД, гр. Велико Търново. Член на сдружение „Идействие“, което в периода 2012-2015 г. реализира проект „Таралеж-клуб за културни инициативи“. Линк към нейното портфолио ТУК.

Адриана Христова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Със сигурност не е само с една мисъл, тъй като главата ми е голям кошер, особено сутрин. Определено знам, обаче, че искам денят ми да започне с обещание да бъда полезна и да върша работата си по най-добрия възможен начин. Поне този ден.


Как започна всичко и как стигна дотук?

Започна с един преподавател в началното ми училище, който подхвърли на родителите ми, че е добре да продължа да се занимавам с изкуство в следващия етап от образованието си. След като ме приеха в художествена паралелка, вече бях сигурна, че не бих искала да правя нищо друго, освен да бъда художник. След университета се наложи да преподавам и открих, че и това ми допада, че мога да съчетавам двете професии, и ето ме сега, балансирам между изкуството на свободната практика и изкуството на учителстването вече десет години.



Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си?

Смятам, че да бъдеш ролеви модел е много отговорно занимание и също много опасно, особено от позицията на учител. Много често се улавям, че несъзнателно проектирам своите убеждения върху младите хора, с които общувам всеки ден, а не винаги съм сигурна дали са меродавни за тях, дали са приложими за тяхното време. Надявам се най-вече да давам пример за разбиране, състрадание, толерантност, вдъхновение, отговорност. А също и чрез себе си да докажа, че в изкуството се крият много фундаментални неща и че е важно човек да цени естетиката, да търси правилните форми на себеизразяване, да иска да създава.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Първото и най-голямо предизвикателство пред мен е балансирането на времето, с което разполагам. Преподаването отнема по-голямата част от деня и енергията ми, но се старая винаги да отделям внимание и на творчеството си. Понякога е с цената на социалния ми живот, или пък на личното ми време за почивка. Често се сблъсквам с неразбиране, незаинтересованост, апатия. Понякога ми липсва подкрепа, понякога стресовата среда ме поглъща, но в крайна сметка, всички сме там, динамиката на животите ни изисква да се адаптираме, да решаваме проблеми, да се учим. Няма как, дерзаем до последно.


Как прекарваш свободното си време?

Първо в рисуване - нали ми е втората работа. После в четене, писане, фотография. Обичам планината, така че често съм някъде по билото и близо до небето.



Какво те вдъхновява?

Природата най-много. Тя е най-великият творец и ние само можем да я имитираме. Музиката също, движението, чувствата, цветовете, литературата.


Защо във Велико Търново?

Защото е моят роден град и съм се вкоренила дълбоко. Където и да ходя, колкото и дълго да ме няма, винаги се връщам във Велико Търново.


Адриана Христова, снимка личен архив

Как насочваш женската енергия в работата си?

Мисля, че женската енергия е най-устойчивият акумулатор за мен, благодарение на нея успявам да жонглирам успешно задълженията си и да се справям с предизвикателствата на делниците ми.


Какво виждаш зад себе си?

Път, който съм извървяла. Падания и ставания също, но най-вече движение напред.


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Повече разбирателство, по-малко отчуждение, повече доброта, повече самосъзнание и също повече необходимост от изкуство.



ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 7-ми юни от 19:00 часа в ТаМ на адрес ул. Велчо Джамджията 16 (КДК)

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева, Весислава Желева и Стефани Янева.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"


1,107 views0 comments
bottom of page