Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Адриана Христова

Updated: Nov 27, 2020

Въпреки трудностите през 2020 година, Деница Милушева и Весислава Желева - доброволческото ядро на Тя във Велико Търново - решиха да споделят интервютата на двете говорителки, които бяха номинирани и приеха поканата да гостуват във формата на Тя във Велико Търново през месец март 2020. Тази среща с тях беше отложена и съжаляваме, че все още не знаем кога точно ще може да се срещнем с тези вдъхновяващи жени. Но ви представяме техните интервюта с надеждата скоро да успеем да се видим и на живо!


Запознайте се с Адриана Христова, художник и илюстратор на свободна практика. Адриана има придобита магистърска степен - специалност „Графика“ и бакалавърска степен - специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство, профил Живопис“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Факултет по изобразителни изкуства, град Велико Търново. Завършва успешно два семестъра в UNArte Bucharest, Румъния по студентска обменна програма Erаsmus. От 2012-та година до момента работи като преподавател по изобразително изкуство и сертифициран IB Visual Arts ментор в ЧПГ „АК -Аркус“ ЕООД, гр. Велико Търново. Член на сдружение „Идействие“, което в периода 2012-2015 г. реализира проект „Таралеж-клуб за културни инициативи“.

Линк към нейното портфолио ТУК.

Адриана Христова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Със сигурност не е само с една мисъл, тъй като главата ми е голям кошер, особено сутрин. Определено знам, обаче, че искам денят ми да започне с обещание да бъда полезна и да върша работата си по най-добрия възможен начин. Поне този ден.


Как започна всичко и как стигна дотук?

Започна с един преподавател в началното ми училище, който подхвърли на родителите ми, че е добре да продължа да се занимавам с изкуство в следващия етап от образованието си. След като ме приеха в художествена паралелка, вече бях сигурна, че не бих искала да правя нищо друго, освен да бъда художник. След университета се наложи да преподавам и открих, че и това ми допада, че мога да съчетавам двете професии, и ето ме сега, балансирам между изкуството на свободната практика и изкуството на учителстването вече осем години.


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си?

Смятам, че да бъдеш ролеви модел е много отговорно занимание и също много опасно, особено от позицията на учител. Много често се улавям, че несъзнателно проектирам своите убеждения върху младите хора, с които общувам всеки ден, а не винаги съм сигурна дали са меродавни за тях, дали са приложими за тяхното време. Надявам се най-вече да давам пример за разбиране, състрадание, толерантност, вдъхновение, отговорност. А също и чрез себе си да докажа, че в изкуството се крият много фундаментални неща и че е важно човек да цени естетиката, да търси правилните форми на себеизразяване, да иска да създава.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Първото и най-голямо предизвикателство пред мен е балансирането на времето, с което разполагам. Преподаването отнема по-голямата част от деня и енергията ми, но се старая винаги да отделям внимание и на творчеството си. Понякога е с цената на социалния ми живот, или пък на личното ми време за почивка. Често се сблъсквам с неразбиране, незаинтересованост, апатия. Понякога ми липсва подкрепа, понякога стресовата среда ме поглъща, но в крайна сметка, всички сме там, динамиката на животите ни изисква да се адаптираме, да решаваме проблеми, да се учим. Няма как, дерзаем до последно.


Как прекарваш свободното си време?

Първо в рисуване - нали ми е втората работа. После в четене, писане, фотография. Обичам планината, така че често съм някъде по билото и близо до небето.


Какво те вдъхновява?

Природата най-много. Тя е най-великият творец и ние само можем да я имитираме. Музиката също, движението, чувствата, цветовете, литературата.


Защо във Велико Търново?

Защото е моят роден град и съм се вкоренила дълбоко. Където и да ходя, колкото и дълго да ме няма, винаги се връщам във Велико Търново.


Адриана Христова, снимка личен архив

Как насочваш женската енергия в работата си?

Мисля, че женската енергия е най-устойчивият акумулатор за мен, благодарение на нея успявам да жонглирам успешно задълженията си и да се справям с предизвикателствата на делниците ми.


Какво виждаш зад себе си?

Път, който съм извървяла. Падания и ставания също, но най-вече движение напред.


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Повече разбирателство, по-малко отчуждение, повече доброта, повече самосъзнание и също повече необходимост от изкуство.ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. ТЯ във Велико Търново се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева и Весислава Желева.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


Може да номинирате следващите вдъхновяващи жени, които да говорят на събитието, попълвайки този формуляр: https://form.jotformeu.com/91263062887362

484 views0 comments