top of page

Активните жени на Варна: Запознай се с Венета Иванова

ТЯ продължава да се вихри с есенни краски и слънчеви лица!

Този октомври "ТЯ във Варна" ще ви срещне с Венета Иванова - психолог – психотерапевт, а към момента е докторант към Медицински университет – Варна, където изследва Психодинамиката на конфликтната реакция. В медиацията открива ценен инструмент, с който да надгради работата си, като обучава деца и възрастни в медиаторски техники и умения за разрешаване на конфликти. Участва в разработването на проекти и пилотното въвеждане на Медиацията в училищата и университетите в България. Лектор е на различни теми, свързани с развиване на емоционална интелигентност, умения за ефективна комуникация и водене на преговори.

Венета Иванова, снимка личен архив

Кафе или чай пиеш сутрин?

Кафе и после чай. Каква искаше да станеш, като порастнеш?

Като по-малка мечтаех да работя в лаборатория и да изследвам листата на дърветата. Представях си, че хората ми носят паднали листа, а аз изследвам от какво дърво са, на колко години е и къде живее – все такива важни неща :) В 12-ти клас в гимназията изведнъж реших, че искам да уча Криминална психология и да бъда профайлър. А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка? Станах Психолог, специализирах Психотерапия и професионалният ми път ме срещна с Медиацията. В момента съм обучител по медиация, емоционална интелигентност, ефективна комуникация и управление на конфликти.

Венета Иванова, снимка личен архив

Какво правиш в Неделя (какви хобита имаш)? В неделя често работя, тъй като през уикенда обичайно се провеждат обученията ни. Иначе обичам да танцувам, да приготвям сладкиши, да спортувам и от известно време се уча да правя шпагати :)

Какво те вдъхновява? Динамиката определено ме вдъхновява... внасянето на цвят и емоция в ежедневието е нещо, в което срещам смисъла, дори когато съм писала доклад до 4 ч сутринта и в 6 ч стана, за да приготвя закуска, не пропускам да ѝ добавя кашкавалена усмивка... а децата ми са най-неизчерпаемият източник на вдъхновение! Защо във Варна?

Варна е град със специална енергия. За мен това място е напълно осъзнат избор да се развивам и да отглеждам децата си. Къде другаде можеш да се събудиш с гледка на морски изгрев през прозореца и да си на 15 мин от офиса си...

Венета Иванова, снимка личен архив

Как насочваш женската енергия в работата си?

Вярвам, че всяка жена може да бъде успешна в своите различни социални роли (на съпруга, на майка, на професионалист), само ако е съумяла да се свърже с женското начало в себе си. Психотерапията много наподобява т.нар дородителстване, където доминираща е женската енергия - умението да се докоснеш до нечия душа, да се свържеш, да подкрепиш, да мотивираш и да придружиш. Разбира се, мъжкото начало също е важна част от цялото, но за това друг път :)

Какви трудности срещаш?

Хората често свързват опита и компетентността с възрастта, и когато пред тях застане млад човек в ролята на Обучител или Супервизор – често подхождат скептично. Обичайно това е първата бариера в комуникацията, с която на мен лично ми се налага да се справя, преди да продължим работата си по същество.

Коя е последната ти мисъл вечер? В колко часа трябва да стана утре. Любима фраза/ девиз/ мото?

Ако искаш да слушаш песента на птиците, не купувай клетка – посади дърво!


"Тя във Варна“ представя активните жени на Варна и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Всеки последен вторник на месеца в The Social Teahouse две дами представят дейността си.

Не пропускайте срещата с Венета на "ТЯ във Варна" на 27-ми октомври, вторник, от 19ч в Социалната чайна.

Събитието се организира на доброволчески принцип от екипа на Социалната чайна.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

1,177 views0 comments

Comments


bottom of page