top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Весислава Желева

Updated: Jun 11, 2020

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


На това издание на ТЯ във Велико Търново ви срещаме с едната от доброволките зад организацията на формата в старопрестолния град. Весислава Желева е родена и израснала в град Елхово, южна България. Живее в Казанлък известно време, след което през 2011 заминава за Обединеното Кралство. Докато е в Англия тя учи, доброволства, работи, организира събития от различно естество и се среща с хора. През 2016 г. преминава стажантската програма на галерия KARST, най-голямото независимо място за съвременно изкуство в Плимът. След което курира студентска изложба като част от Plymouth Art Weekender 2016. Висшето си образование завършва в Plymouth College of Art. Връща се в България през септември 2019 и продължава в същия дух. След първото събитие на Тя във Велико Търново започва да доброволства за Академия 'Екатерина Каравелова'”. Оттогава Весислава и Деница работят заедно за организацията на събитията всеки месец.


Весислава Желева - снимка Деница Милушева

С каква мисъл започваш деня си сутрин? Старая се сутринта ми да започне с чист ум. След което се опитвам да направя преценка на средата в която се събуждам, как се чувствам, какво усещам, бил ли е спокоен сънят ми?


Как започна всичко и как стигна дотук?

Всичко започна още от малка възраст, когато семейството ми се премести в друг град. След време и в друга държава. От там насетне сякаш просто започнах да гледам на света без граници, свят в който започнах да се чувствам гражданин на Земята. До Търново и до стажът ми в ТАМ стигнах, след като бях взела решение, че вече е време да се отдам на следващото приключение в живота си.


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си?

Мисля, че все още имам да попия много знание и мъдрост, преди да се заема с тази нелека отговорност да давам пример на някого. Ако все пак има хора, които търсят пример в мен, бих искала да им напомня, че те са способни. Способни да вземат решение, способни да си поставят цели, способни да постигнат тези цели, способни да разчитат на себе си, способни да се справят. Надявам се това да е примера, който давам на хората около себе си.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Част от предизвикателствата, с които се сблъсквам са заобикалящият стрес, на който сами се подлагаме. Времето е стрес, града е стрес, парите са стрес, семейството е стрес и така нататък. Всъщност, ако се замислим и се опитаме да намерим първоизточника на всичко това, често се оказва, че сами сме създателите на този стрес. Тоест, какво искам да кажа е, че предизвикателствата това съм аз, а това дори не е непременно нещо лошо.


Как прекарваш свободното си време? Първата половина от деня ми обикновено минава в усамотение и работа в къщи. А втората половина в социален живот, срещи и нови запознанства. Деня ми често завършва с настолна игра и чаша вино в ТАМ. Тъй като имам свободно време, отдала съм част от него в доброволчество и съвместно с Дени организираме “Тя във Велико Търново”. През останалото ми време работя по разработването на мои идеи и други съвместни проекти.


Весислава Желева - снимка от изложба Material Nuclear Culture от 2016 в галерия KARST - автор Susan Schuppli творбата е Sound and Sand; Фотограф: Doom Moore

Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме средата в която съм. Вдъхновяват ме хората, които ме заобикалят. Смея да кажа, че тук намерих изключително активни хора и се старая да бъда около тях. Тези хора имат много опит зад себе си и разговорите ми с тях са често много вълнуващи.


Защо във Велико Търново?

Всичко започна със системни приканвания от три мои приятелки, ‘Хайде Веси идвай си! Чакаме те! Само ти липсваш!’, после получих и покана специално за Търново от Дени, а след това видях, че ТАМ са обявили стаж, за който кандидатствах още докато бях в Англия.

За мен обаче, все още оставането ми в Търново не е категорично и окончателно. Не ми се иска сякаш, да се ‘обвързвам’ нито с град, нито с работа или с други неща, но пък това може и да се промени :)


Как насочваш женската енергия в работата си?

Честно казано старая се да не деля енергията на женска, мъжка или на друг тип. ~

Тъй като, аз съм доста емоционална, а емоцията е енергия, старая се да насоча тази емоция по такъв начин, че тя да действа като опора за някого.


Какво виждаш зад себе си?

Зад себе си виждам и усещам много колебание, и несигурност в собствените ми способности. Но също така виждам една мрежа от приятели-градители, които винаги са ме изграждали, опитвали са се да ме разберат и да ме изправят на крака когато видят, че нещо не е наред. Именно така бих искала да насоча и аз моята енергия, и такъв пример да дам на другите - ето един отговор на три от въпросите, и трите някак си се припокриват :)


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

С три думи искам да виждам повече съвест, култура и осъзнатост.



ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 11-ти февруари от 19:00 часа в ТАМ


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


ТЯ във Велико Търново се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева и Весислава Желева. Може да номинирате следващите вдъхновяващи жени, които да говорят на събитието, попълвайки този формуляр - >


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


353 views0 comments
bottom of page