top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Рада Еленкова

През месец ноември на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Рада Еленкова - работеща в неправителствения сектор, съоснователка на Фондация "Джендър Алтернативи", тя координира и участва в много проекти с главен фокус върху правата на жените. Рада намира вдъхновение в изкуството, семейството и природата, търси нови съмишляници и начини за подобряване на местната общност и среда.

Рада Еленкова - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

О, първата ми мисъл е „Закуска!“, втората „Музика!“ - това ми дава настроение, а по време на закуската планирам деня си.


С какво се занимаваш професионално?

От около 10 години работя в неправителствения сектор и се занимавам със защита правата на човека, с фокус правата на жените – защита и превенция от насилие, основано на пола. Винаги съм харесвала работата си, защото позволява да създаваш нови подходи и решения по обществено значими проблеми.


А в свободното си време?

Пътувам със семейството си, прекарвам го с моите момичета-близначки. Старая се и да спортувам – редовно бягам – много ми помага да се разтоваря.


Защо в Пловдив?

Защото първо тук намерих любовта на живота си, после много приятели, после съмишленици. Тези фактори ме накараха да се преместя от София в Пловдив. Но колкото и да е модерен, за Пловдив има още много какво да се желае по отношение защита на човешките права. Следя активно глобални тенденции в сферата и се опитвам да ги приложа на местна почва.

Рада Еленкова - снимка личен архив

Кой е най-предизвикателният проект, с който си се сблъсквала?

Пътуващата документална фото-изложба „Жените в градските и селските райони“, която засне ежедневието на 18 жени от 5 района в България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково! Чрез фотографията и техниките на устната история екипът ни даде гласност на жени, които стоят в периферията на обществения интерес – бедни жени, жени от малцинствата, жени преживели на домашно насилие, жени с увреждания, възрастни жени. Предизвикателството беше да ги открием и убедим да разкажат своите истории. Също така падна голямо двумесечно обикаляне на половин България за заснемането, после още толкова за преместването на изложбата. Беше много емоционално.

Между другото, новината е че изложбата ще бъде открита на 5.12.2019г., в галерията на СУ „Св. Св. Климент Охридски“! Ще бъде там в рамките на две седмици. Заповядайте!


Коя е каузата, най-близка до сърцето ти?

Винаги съм се борила за овластяването на жените в личен и професионален план. Ромските жени и момичета заслужават специално внимание в тези процеси.


Кога започна да се интересуваш по-активно за темата за правата на жените?

Когато бях студентка в Софийския университет, 3-ти курс, започнах работа като преводачка на юридическа литература и дела към международни институции. Бях потресена от безхаберието на институциите, но и вдъхновена от потенциала да промениш света, който правозащитната сфера предлага.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме футуристични и научнофантастични романи, които предлагат далечна визия за развитието (или упадъка) на човечеството. Вдъхновява ме концептуалната електронна музика и съвременното абстрактно изкуство, които приобщават хората и адресират социални проблеми през съвсем различна призма. Вдъхновява ме бягането – чрез него научавам нови неща за себе си. ИИИ разбира се, моите момиченца, Ива и Катрин, те са неизчерпаем източник на енергия, много весели деца. Дори само като си помисля за тях и се усмихвам.

Рада Еленкова - снимка личен архив

Как насочваш и използваш женската си енергия?

Като се опитвам да превърна някоя идея в реалност. Понякога се получава, понякога – не. Важното е да не се предаваме, ако виждаме потенциал в идеите си.


Как завършваш един ползотворен ден?

Със семейството си и приятелите си, за да споделим заедно емоцията.


Този месец ТЯ в Пловдив е на 28 ноември от 19:00 часа в Отсреща.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

219 views0 comments
bottom of page