top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Петя Георгиева

Updated: Sep 22, 2019

През месец септември на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Петя Георгиева - специалист подбор на персонал, психолог и семеен консултант. Като своя лична кауза, мисия и призвание тя приема възможността да помага на повече хора в България да изграждат и поддържат пълноценни взаимоотношения и емоционален свят с хората около себе си и със самите себе си.


Петя Георгиева - снимка личен архив

С какво се занимаваш професионално?

Още от самото начало посвещавам своя професионален път в сферата на човешките ресурси и по-специално в подбора на персонал, в продължение на вече седем години. Започнах кариерата си в тази област като стажант към една от най-големите международни агенции за подбор на персонал с клон в Пловдив и така започна всичко. По-голямата част от опита ми всъщност преминава в две от най-големите агенции за подбор на персонал в България, била съм и от страната на бизнеса – в ролята на вътрешен HRкъм международни компании с представителства в Пловдив и региона. Наред с това практикувам и като психолог, семеен и брачен консултант, провеждам както индивидуални, така и семейни консултации, организирам и групови събития, пиша статии.


А в свободното си време?

Напоследък рядко имам такова, но се старая!Обичам да се наслаждавам на живота, да релаксирам, да се разхождам сред природата, да се забавлявам с приятели, да се зареждам. Обожавам СПА, вдъхновяващи книги, релаксираща музика. Често започвам деня си с видеа и подкастове, които поддържат и подсилват мотивацията ми за деня, обичам да уча нови неща и да се развивам.


Защо в Пловдив?

Защото не бих си и помисляла да е някъде другаде! Защото това е градът, в който се чувствам по начин, по който не се чувствам никъде другаде. Това е мястото, в което искам да продължа да се развивам и да живея. Намирам атмосферата на града заспециална, неповторима, тук се чувствам истинска и себе си.


Какви трудности срещаш в работата си?

Работата с хора и за хора ме научи на страшно много неща и ми показа, че не можеш да предвидиш всичко и че не всичко зависи от теб, колкото и да не ти се иска да е така. Научих се да приемам това. Понякога перфектният кандидат за дадена позиция се отказва в последния момент по някаква причина или приема друго предложение, понякога идеалният работодател стопира процеса по подбор на кадри поради вътрешни причини точно когато съм намерила този човек, който би бил най-полезен за екипа му. Понякога просто не се получава, но аз съм реалист и знам, че няма идеални процеси, връзки, хора. Когато си истински отдаден и обичаш работата и каузата си, тези трудности не са пречка или причина да се откажеш.


Петя Георгиева - снимка личен архив

Какво провокира интереса ти в областта на психологията?

Любим въпрос. Още от малка обожавах да наблюдавам – хората около мен, как си говорят, какво правят, отношенията помежду им, поведението, как си общуват, бях много привлечена от тези процеси. По-късно се докоснах до психологията и като наука и тя ме притегли силно. Някак си интересът ми естествено се допълни от науката и това се превърна в една красива симбиоза. Усещах, вярвах и знаех дълбоко в себе си, че това е моето „нещо“, особено когато този стремеж устоя във времето и се превърна в лична моя кауза и мисия – да допринеса за това хората да поддържат и изграждат пълноценни отношения с околните и със самите себе си. Това е и моят начин да направя света едно по-добро място за живот, затова посветих 10 години от живота си в обучение и работа в тази сфера.


Разкажи ни за някое от събитията, които си организирала?

Идеята за практически семинар „Силата да обичаш себе си“ се появи по естествен начин, вдъхновена от нуждите на клиентите, които идват на консултация при мен. В семинара включих доста практически техники и упражнения, които да са полезни и приложими от всеки. Освен това, динамиката нагрупата винаги ми е допадала много, тъй като в група процесите са по-силни, емоциите също. Освен това чрез събитията, които организирам, мога да достигнадо и да съдействам на по-голям брой хора, отколкото по време на лична консултация или такава със семейство/двойка.


Коя личност те вдъхновява и защо?

Вдъхновяват ме много хора, но преди всичко моите родители, заради това, на което са ме научили и което са ме оставили да науча сама, заради това, че са най-достойните хора, които познавам. Вдъхновяват ме моите ментори, от които съм научила и уча много.Всеки ден ме вдъхновяват и моите най-добри приятели, заради това, което са, вдъхновяват меи хора с трудно минало, които се превръщат в успешни личности и запазват добротата в себе си.


Петя Георгиева - снимка личен архив

Как успяваш да запазиш мотивацията си?

Аз съм психолог, но в личния си живот съм човек като всички останали и като такъв имам своите трудни моменти, своите емоции, моменти на умора, слабост и демотивация. По природа съм доста последователен и целенасочен човек и това, което ми помага да запазя мотивацията си въпреки трудностите, е постоянството, упоритостта да следвам целите си и най-вече търпението и доверието в процеса. Най-много ми помага обаче любовта, към това, което правя.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

За мен женската енергия е преди всичко подкрепяща, обгрижваща, адаптивна, мека и топла. А когато работиш в полза на хора то тази енергия е важна, разбира се, колкото е важно и да поставяш и спазваш граници. Женската енергия ми помага да вникна, да усетя, да доловя, да помогна, да изградя, разбера и дасъм полезна.


Как завършва един твой ползотворен ден?

Един мой ползотворен ден завършва, когато след проведено интервю с мъжа, търсещ по-добра работа, за да изхранва семейството си, той е доволен, че я е намерил. Когато жена, дошла да си търси работа, защото не се чувства удовлетворена или оценена от настоящия си работодател или пък в момента е безработна, си намери работа, за да може да се издържа и да учи. Когато успея да намеря нужните служители на фирма и така предотвратя нейното закриване. Един ден е ползотворен за мен, когато видя искрата, надеждата в очите на моя клиентка, която е загубила смисъл и посока. Когато видя напредъка и постигнатите резултати наклиентите след проведени консултации с мен, ето в такива дни осъзнавам, че не само денят ми е имал смисъл, но и целият ми живот!


Този месец ТЯ в Пловдив е на 26 септември от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

392 views0 comments

Comments


bottom of page