top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Даниела Райкова

През април на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Даниела Райкова - редактор, преподавател по творческо писане, разказвач на истории, обучител и мотиватор. Със заразителната си усмивка, Даниела ще разкаже за творческия и личния си път, за това какво е да си гражданин на света и как след като е обиколила половината земно кълбо, преоткрива любовта си към Пловдив.


Даниела Райкова - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

В момента съм влюбена, така че само така мога да отговоря за този въпрос.


С какво се занимаваш професионално?

Аз съм ProductCommunicationsSpecialist в RewardGateway, започнах този месец, но все още се занимавам с преподаване на английскиезик в частна езикова школа – Central LanguageHub, и отделно с проекти, свързани с творческо писане и редакция.


А в свободното си време?

Пътуването е първата ми любов, така че пътувам доста в свободното си време. Последното ми пътуване беше до Виетнам сега през април. Беше невероятно! С новата работа няма да мога да ходя чак толкова далеч, но от друга страна ще мога да пътувам около България което е една от моите мечти. Освен пътуването, обичам да гледам готини филми и сериали, да пиша и да чета, както и да готвя. През уикендите гледам да танцувам и да се забавлявам с приятели и от време на време да спортувам.


Даниела Райкова - снимка личен архив

Защо в Пловдив?

Аз съм родена в Пловдив и винаги ме е привличал. Имах един неуспешен опит през 2009 да остана да живея тук. След това много исках да се пробвам пак, идвах си доста често но не мислих, че ще намеря подходящите обстоятелства да остана. В края на лятото на 2017 се разделих с мъжа ми, с когото бяхме от 7 години, и точно тогава си бях в Пловдив. Имам късмета да съм обградена от изключително силни и велики жени и те ми помогнаха да започна наново в България. За някой неща ми беше малко трудно да се адаптирам, не можех да си представя живота тук и че ще мога да постигна успех във всяка сфера, но след повече от година и половина мога да кажа че съм на правилното място. Имам дом, невероятна среда, която постоянно расте и много близки и скъпи приятели, без които не мога да живея. Чувствам се като част от общество, което се разраства и върви в доста хубава посока. Няма друго място на света като Пловдив и аз най-добре го знам – налисъм пропътувала поливната от земното кълбо!


Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Отдадеността. Много хора се записват за курсове, но не са отдадени на собствените си проекти за личен и професионален плам. Понякога, колкото и да мотивираш човека, не можеш да го накараш да практикува всеотдайност. Сега на новата ми позиция ще има нови трудности, но съм готова да се справя с всичко, което ми се изпречи на пътя.


Разкажи ни за едно паметно твое пътешествие.

Пътувала съм до 31 държави на 4 различни континента. Може да звучи като много, но е само 12% от света. Така че съм имала много пътешествия и е трудно да се спра на едно. И също така имам усещането, че най-паметното ми пътуване все още не се е случило.


Даниела Райкова - снимка личен архив

Спрямо твоя опит като редактор и обучител, кой е най-често срещаният проблем при творческото писане?

Увереност. Много писатели нямат увереност в своите умения (аз спадам към тази група).


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Женската енергия е много деликатна. Има ситуации, в които може да се използва по-гладък тон или по-нежен подход, за да се намери решение на голям проблем или стресова ситуация. Също така, има игривост, която се опитвам да вкарам в моите уроци и в моята работа. Доказано е, че жените са по-добри слушатели и от това се опитвам да се възползвам.


Как завършваш един ползотворен ден?

По същия начин, както го започвам. Вижте отговора на първото въпросче. :)


ТЯ в Пловдив е на 25 април от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

369 views0 comments

Comments


bottom of page