top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Доротея Люцканова

Updated: Oct 27, 2020

На първото издание на „ТЯ в Плевен“ ви срещаме с Доротея Люцканова - вокален педагог, собственик на музикален център и преподавател по джаз и поп пеене в Училище по изкуствата „Панайот Пипков”.


Доротея Люцканова - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Обикновено сутрин се събуждам в 7:00. Първата ми мисъл е думата "Благодаря".

Благодаря за това, че съм тук и сега. Благодаря, че близките ми са добре и че живота си върви по определената пътека. Обзема ме леко чувство на зараждаща се радост, задоволство, на абсолютна вяра, че нещата добри или лоши( според нас) са организирани такива кавито са със прецизност далеч над възможностите ни за разбиране. И тъй като имаме право на избор, избирам да се усмихвам.

Каква искаше да станеш като пораснеш?

Никога не съм имала раздвоение по този въпрос- исках да пея!!!


Доротея Люцканова - снимка личен архив

С какво започна да се занимаваш професионално в крайна сметка ?

Моята мечта се превърна постепенно в реалност. Казвам постепенно, защото като деца ние силно желаем нещо, но нямаме идея как да се случи това. В последствие животът предлага различни ситуации и инструменти, с които да осъществим мечтаното. Малцина са тези, които успяват да разчетат "телеграмите" и "знаците " по пътя. Обикновено се появява ментор/и в подходящия момент и мечтата се превръща в реалност. При мен желанието да се занимавам с музика ме изведе в едно интересно за мен поприще- станах музикант- преподавател. Но това не е всичко. Граници не си поставям.





Как прекарваш свободното си време?

С приятели, в планината или с книга в ръка. "Ако остане време"

Доротея Люцканова - снимка личен архив

Какви хобита имаш?

Хоби - искам да рисувам. Обичам да мълча и да съзерцавам. Имам и нова страст - китайски бойни изкуства.


Какво те вдъхновява?

Мога да се вдъхновя от всичко. Хубав филм, природна гледка, хубава книга или разговор с приятел.

В момента чета "Лидерът" на Алекс Фъргюсън.

Доротея Люцканова - снимка личен архив

Защо в Плевен?

Понякога човек не знае къде точно ще е неговото място. Той пътува по света, търси го, но накрая както се случва в книгата на Паоло Коелю "Алхимикът" се оказва, че това специално място е откъдето сме тръгнали. За мен това място е Плевен. Тук е семейството ми, приятелите ми, работата ми. Какво повече?

Как насочваш женската енергия в работата си?

По-скоро работя с мъжката енергия в себе си. Тя е моето спасение.

Разбира се, аз съм жена и такава бих искала да остана. Но животът ми поднесе такива събития, че ако не се беше събудила у мен мъжката енергия нямаше да оцелея. Понякога се чувствам изморена от това и ми се иска да излъчвам повече нежност, топлина и беззащитност- присъщи на жените, но уви!- не се получава.


Доротея Люцканова - снимка личен архив

Как завършва един ползотворен ден?

В домашна обстановка. Игра с внучката. Хубава вечеря. Понякога с чаша вино.


„ТЯ в Плевен“ представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


Очакваме ви на ''Тя в Плевен'' на 22-ри юли (сряда), от 18:30 в Кафе "Бордо", ул. Сан Стефано 14.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева и Диана Тотинска и е резултат от проекта ТЯ в България.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.



Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


487 views0 comments
bottom of page