top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Майя Ананиева

През май ТЯ в Плевен представя Майя Ананиева - художник и най-добрият арт педагог за 2021 г., създател на арт школа "Колорит" и носител на множество награди в сферата на изобразителното изкуство, почетен гражданин на град Плевен.




С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Денят ми започва с благодарност към Бог, че ми подарява най-прекрасния, най-щастливия, най-благословения и успешен ден! Вчера вече премина, утре не ми принадлежи, затова се радвам на този ден, очаквайки неочакваното. Ден на ново начало, на ново развитие, на победи и чудеса! Думите ми създават реалност. Животът на всеки е такъв, каквито са мислите му.


Каква искаше да станеш като пораснеш?

Израснах в семейството на известен арт педагог и това отключи рано творческите ми възможности в областта на изобразителното изкуство. Имах щастието да уча в престижната Художествена гимназия в София. Така попаднах в елитна художествена среда и атмосфера, имах достъп до богатия културен живот в столицата. Това определи моята съдба и определено исках да стана професионален художник.



С какво започна да се занимаваш в крайна сметка и как се разви твоята кариера?

Завърших специалност „Живопис“ на ВТУ „Кирил и Методий“ и така стартира моята изключително успешна творческа кариера като художник и като арт педагог. Създадох Арт школа „Колорит“. Вече 32 години школата триумфира с артистично присъствие и лидерски позиции в конкурсите по света. Повече от 7 000 престижни награди от 35 страни от различни континенти. Стотици изложби в галерии по света, участия в международни арт фестивали и пленери, церемонии, отпечатани творби в каталози на победителите, календари, плакати. Присъдена ме бе „Награда за най-добър арт педагог в света 2021“ от Международния комитет на най-престижния онлайн конкурс в света “CHARUMELA” в Бангладеш. Като професионален художник съм носител на високи международни и национални награди. Имам стотици участия в международни, национални изложби и арт салони, в онлайн арт платформи, имам 27 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител съм на „Златен плакет“ за заслуги към световната култура на Американския Биографичен Институт, на Почетен Сертификат на Художествената Академия „Чуби“ в Токио. Присъдени са ми стотици престижни награди и високи отличия от международни форуми в десетки страни. Член съм на международни журита, куратор съм на десетки международни проекти, имам майсторски класове в страни от различни континенти. В школата съм обучавала над 3 000 деца, над 500 са вече професионални художници. За цялостната ми творческа дейност ми е присъдено званието „Заслужил гражданин на град Плевен“.



С какви трудности се сблъскваш в работата си?

Всички трудности в работата и живота ми ги приемам като предизвикателство и нови възможности. За да имаш голяма победи ти е нужна голяма битка. Като вярваща, се уповавам на Бог във всяка една ситуация.


Как прекарваш свободното си време, какви хобита имаш?

Обичам да пътувам. Привличат ме красиви и екзотични места в различни краища по света. Откривам и преоткривам невероятни места в България. Това ме вдъхновява! Обичам цветята в цялата им красота и разнообразие и отглеждам в ателието и в дома си цветя, които ме радват с изящното си присъствие.



Какво те вдъхновява?

Вдъхновението ми идва свише. То е толкова мащабно и безкрайно! Вдъхновение за живот, за творчество в най-широкия смисъл на думата, за споделяне, за даряване, за отдаване.! То е преливащо от мен към другите и заразяващо! Като река в безводната пустиня! Вдъхновяващо е да вдъхновяваш!


Защо в Плевен?

Вярвам, че не съм се родила случайно в България, че не случайно взех своето решение и останах да живея, работя и творя в Плевен. Вярвам, че това е моят призив и моето благословено и уникално място.



Как насочваш женската енергия в работата си?

Ние жените, притежаваме невероятната всепобеждаваща сила на любовта! Тя е в генетичния ни код. Сила да раждаме живот, да обичаме, да прощаваме, сила за победа и в най-трудните ситуации. Тази сила е по благодат. Вдъхновяваща жизнена и творческа енергия, която преминава към другите. Притежаваме само това, което сме дали.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Бог да бди над съня ми, над семейството и скъпите на сърцето ми.


Как завършва един ползотворен ден?

С благодарност! И с вяра, че най-хубавото предстои.



Какво е за теб добротворчеството?

Ние сме създадени за любов и за добри дела. Добрите дела зависят от мотивите на сърцето.


Какво послание би искала да предадеш на младите?

Да се наслаждават на радостта от живота и да го направят по-добър, по-красив, по – превъзходен и неповторим със своето уникално присъствие в него.


ТЯ в Плевен е на 25 май от 18:00 в кафе "Бордо".

ТЯ в Плевен представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева и Диана Тотинска.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"


186 views0 comments
bottom of page