top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Петя Лакова

Updated: Jun 16, 2022

През юни ТЯ в Плевен представя Петя Лакова - организатор дейности в НЧ "Съгласие 1869" - Плевен и ръководител на арт чародейница за деца.С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Деня винаги започва с философка мисъл. Ако ставаме от леглото с мисълта, че денят ще е тежък, че няма да се справим с всички задължения, то наистина ще стане така в последствие. Всяка една наша мисъл е проекция на предстоящи моменти.


Каква искаше да станеш, като пораснеш ?

Когато бях малка префасонирах дрехите на всички кукли вкъщи, за което моята сестра все се сърдеше. Когато бях в училище мечтаех да стана дизайнер. След като завърших разбрах, че тази мечта няма да се реализира. Но сега като се замисля, след години разбирам, че този мой план се сбъднал. В кръвта ми е да творя и съм щастлива че се сбъдва.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка и как се разви твоята кариера?

В НЧ „Съгласие 1869“ Плевен съм организатор на масови културни мероприятия. Ние предлагаме на плевенската публика разнообразие от театрални постановки, концерти и представяне на книги. Ръководител съм и на Дамски клуб „ФРЕЯ “, който събира на едно място разнородни жени, защото женската енергия е мощна и важна движеща сила, която може да постигне всичко.Една различна вечер в центъра на гр.Плевен, в която всички преоткриват нещо ново в себе си! Дамски клуб ФРЕЯ e свобода, адреналин и отдих от забързаното ежедневие. Възможност да надникне всеки в собствената си необятност, да се преоткрие, да се зарадва на това, което е и да го сподели с приятели. Време само и специално за себе си, в което да се откъсваш от реалността, ангажиментите и еднообразното ежедневие. Чашата вино е вълшебството, което допълва цялостната енергия на това преживяване.


Ръководител на детска АРТ Чародейница. Красиво ли? Не, Вълшебно е! Фантастично е ! Когато предложа на децата идея с конкретна концепция, знам, че те ще я направят на пух и прах, защото тяхното въображение, усет и представи надхвърлят всякаква представа на възрастен. Тяхната креативна изобретателна същност може да се сравнява само с чудото на природата! И точно тази различност очаквам, когато провокирам творението на децата с представянето на задача или тема. И всеки път се убеждавам, че не аз ги водя, а те ме карат да ги следвам в моженето. Веселбата е истинска само тогава, когато чистият детски смях бива посрещнат от друг детски смях, когато щурият детски поглед бива срещнат от друг детски поглед, когато смелата детска игра бива съпътствана от друга детска игра.

Гордеея се с моите мечтатели, чието въображение ме кара да мечтая, мечтая!💙

С какви трудности се сблъскваш в работата си?

Когато си удовлетворен от това което правиш, не приемаш затрудненията, които изникват в ежедневието като трудности. Когато работиш с хора няма как да няма различия, но за това сме хора да намерим общ език и начин да комуникираме и винаги се стига до общо решение на каквото и да е затруднение.

Как прекарваш свободното си време? Какви хобита имаш?

Прекарвам свободното си време с 11 год. си дъщеря! Щастлива съм че тя е също творчески настроена и креативна. Заедно си прекарваме много забавно, рисуваме, пътуваме и си измисляме интересни игри. Аз обичам да и казвам, че „Въображението е много по-важно от знанието!“. Насърчаването на децата да изпробват нови неща и идеи е решаващ фактор за техния интелектуален, физически и емоционален растеж.

Хобито е моята работа. Обичам да творя! Свободното си време правя бижута от мъниста и копринени пъшкули, рисувам с бои за стъкло и дрехи.


Какво те вдъхновява?

Контактът с природата.

Изкуството във всичките му форми.

Детските усмивки и прегръдки ме карат да продължавам да правя това, което правя!

Обичам да карам хората да са щастиливи, няма по- голямо богатство и зареждане с положителна енергия за мен от това!

Какво ти дава работата с деца?

Нека обичаме всички деца 💖 Те са творение на Бога и като такива заслужават безусловна любов и приемане! Да дадем прегръдка на онова инатливо, тропащо с краче дете … уплашено, объркано или пък тъжно, гневно, пискливо или пък самотно.

Сетете се какви бяхте като малки. За какво мечтаехте? Какво обичахте, кого обичахте? Как показвахте радостта и обичта си? Коя беше любимата ви играчка? А песен, приказка и филмче? Кой беше любимият ви приятел, с който забърквахте любимите си бели? Къде е това дете днес? Подарете му балон, топка, сладолед или пък усмивка. Направете някоя щуротия с него! Кажете му колко е прекрасно, колко се гордеете с него и че го обичате всякакво. Направете същото и за рождените ви деца… Детето във вас го заслужава! Вие го заслужавате! Вашите деца го заслужават! Празнувайте заедно днес и всеки следващ ден.

Защо в Плевен?

В Плевен е моето семейство, тук са моите корени и хората на които държа и обичам. Тук създадох много прителства, които са незаменима част от моя живот. Иначе не бих живяла в Плевен, а някъде до море, река или езеро- някъде сред природата. И това ще стане, когато му дойде времето.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Имам прекрасно осъзнаване днес… на въпроса защо съм тук?! Тук съм, за да преживявам радост! Да създавам радост! Радост за мен. Радост за хората, които обичам. Радост за това което правя. Радост за всички, дръзнали да я потърсят. Искам да науча децата на това: Искате резултати в живота - творете! Създавайте и генерирайте - идеи, емоции, проекти, вдъхновение!

💕Споделям с вас това бижу от времето, когато творях денонощно. Направих я с много желание с идеята да носи красота на дамата, за която искрено и благодаря че промени моя мироглед и помогна да открия нови хоризонти. Тогава създавах красиви бижута, днес създавам красиви проекти и красиви резултати- вдъхновението не ме е напускало. Тогава исках да украся тялото - днес искам да украся душите и отношенията, които създавам 💕 Когато творите винаги раждайте красота! Красиви торти. Красиви картини. Красиво стихове. Красиви мисли.… Бъдете креативни и го правете от сърце и душа! Една творба оживява само ако й вдъхнете живот с вашата живителна енергия!


Коя е последната ти мисъл вечер?

Вечер си лягам с мисли и планове за следващия ден, ставам пиша на листи важни неща които да не забравя, пак лягам и пак ставам. Но преди да заспя, винаги съм благодарна за изминалия ден - за това че съм изпълнила графика си с задачи за деня, че съм сбъднала някоя мечта, че сме живи и сме тук☺

Как завършваш един ползотворен ден?

Преди няколко месеца се чувствах изтощена в края на всеки ден, но не можех да конкретизирам какво точно съм направила и какво не съм. Сега в края на всеки ден записвам по едно преживяване, независимо положително или отрицателно. След известно време си препрочитам какво съм писала и се чувствам по- спокойна и удовлетворена! Човек трябва да се учи от грешките си и да се радва на победите си.


Какво е за теб успешната жена?

Успешната жена живее според своите собствени принципи и следва мечтите си, независимо от това кой какво мисли.

Жена, която сбъдва мечти и постига поне част от целите, които си е поставила и изпитва удоволствие и щастие! Защото влага страст в това, което прави! За някои успехът може и да е нещо толкова просто, колкото онова усещане на лекота, спокойствие и удовлетворение малко преди да заспим вечер.

Какво послание би искала да предадеш на по-младите дами?

Когато вземете решение то трябва да е само ваше, не се страхувайте, че ще направите грешка, тя също ще е ваша, но поучителна- незабравима! Рискувайте, дерзайте смело. Живота е за да се живее!

Когато някой ви каже “невъзможно е…” - той всъщност говори за себе си. Интересно как всички търсим някакво социално одобрение и подкрепа от близки и познати. Ражда се някаква страстна идея в главата ни или пък дълго чакано решение - и вместо другите да ни подкрепят, те ни попарват с вряла вода с тяхното “ не може… не става… невъзможно е…”. И ние се отказваме да опитваме, действаме, променяме… Преди време това оказваше влияние и на мен. Днес обаче зная, че човекът винаги говори за собствените си възможности през собствения си опит. Това, което е невъзможно за него, е абсолютно достъпно за мен. Или обратно. Защото всички сме различни. С годините се научих да не споделям “грандиозните” си идеи с хора, чиито умове няма как да го проумеят. Такива хора има малко около мен. Просто слушам себе си, експериментирам и правя следващата крачка. За щастие съм заобиколена с невероятни хора до себе си, които винаги ме подкрепят и казват - можеш, давай, скачай на дълбокото. И тогава тази вътрешна смелост се превръща в самоувереност и вяра! Избирайте такива хора около себе си - с големи мечти и с големи сърца! И никога не казвайте на децата си “тази мечта е твърде смела за теб”! Дайте им криле и небе! 💕 И дръжте в главата си идеята - щом нещо се е родило в ума или сърцето ви, значи има почва да разцъфне. Вярвам, че не ни се дават мечти без да имаме потенциала да ги сбъднем. Всеки сам определя лимита си или любима моя мисъл “ Всеки е толкова голям, колкото са големи мечтите му”!


ТЯ в Плевен е на 21 юни от 18:00 в кафе "Бордо".

ТЯ в Плевен представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева и Диана Тотинска.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"246 views0 comments

Comentarios


bottom of page