top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Емилия Йосифова

На второто издание на ТЯ във Видин ви срещаме с Емилия Йосифова – жена, преминала през превратности, очертали пътя на живота й – на 19 години след катастрофа остава на инвалидна количка. Познала гордост и смирение, отчаяние и надежда, преодоляла своите ограничения, за да се посвети на това да помага на хората. На 33 г. създава и ръководи Фондация "Подкрепа за реализация", а по-късно и Социално предприятие "Бъдин". Доброволец в множество дейности, които посрещат нужди и решават проблеми на хора в нужда.

С магистърски степени по икономика и по управление на институции за социална подкрепа и с практически опит в работа с посвещение. Управлява и помага с еднаква лекота, защото има таланта да привлича и създава съмишленици, да въвлича хората в каузи, да издига можещите на друго ниво – над собствения свят, а на слабите да показва показва лицето на доброто в хората и силата на слабия да помогне. Вярва и живее по начин, сякаш няма нищо невъзможно в този свят!

Емилия Йосифова - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Нов ден с много нови възможности!

Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Космонавт или археолог.

С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

Със социална дейност – не избор, а посвещение по стечение на обстоятелствата.

От малка търсех тайни в небето или в миналото, а сега търся „тайни“ възможности, скрит талант, неизползван потенциал в хората и възможност как всичко това да излезе от човека и да се влее в света.

С какво се занимаваш професионално?

снимка личен архив

Ръководя фондация "Подкрепа за реализция", която съчетава в себе си много дейности – Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и лица с увреждания; социално предприятие "Бъдин",; специализирано радиопредаване по БНР Радио Видин, което се казва "Едно"; летни занимания за деца с и без увреждания; ....

Как прекарваш свободното си време?

Имах 14 години „свободно време“ – времето между катастрофата и излизането ми отново навън и връщането ми в живота. Сега правя това, което харесвам и обичам – да помагам на хората по всички възможни за мен начини. Така работата и свободното ми време се сливат – това не ми отнема сила, а напротив дава ми още повече.


Емилия Йосифова - снимка личен архив

Какво правиш в неделя?

Докато довършвам това, което не съм успяла през седмицата, ми идват нови идеи, които цели два дни се развиват в главата ми ... и обръщам внимание на близките си и на дома си.

Какви хобита имаш?

Да чета.

Емилия Йосифова - снимка личен архив

Какво те вдъхновява?

Хората – те са най-ценното в този свят.

Вдъхновяват ме силните, които знаят какво искат и се борят да го постигнат; вдъхновяват ме и слабите, които имат нужда от помощ, защото това мотивира мен да помогна и да привлека други хора, които искат, но не знаят как да изкарат доброто от себе си.


Защо във Видин?

Обичам града си, хората, Дунава. Това е моето място – тук има какво да дам.

Как насочваш женската енергия в работата си?

Не знам коя е женска и коя мъжка ... Чувствам се цяла в две посоки - винаги търся, искам повече, правя почти невъзможното; но и разбирам, усещам чувствата и състоянието на хората и откликвам когато и като мога.

Коя е последната ти мисъл вечер?

Благодарност към Бог за новия живот, който ми даде и възможностите, които разкрива пред мен.

Как завършваш един ползотворен ден?

Много бързо заспивам, но с усещане за благодарност.


Емилия Йосифова - снимка личен архив

"Тя във Видин" представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Очакваме ви на "Тя във Видин" на 6-ти октомври, вторник, от 17.45ч в кафене „Де Лукс“, ул.Търговска 26.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Никол Крумова, Ели Емилова, Боряна Бориславова.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

479 views0 comments
bottom of page