top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Йоана Ванкова

Updated: Feb 5, 2023

Йоана Ванкова е позната сред съгражданите си във Видин като създател и хореограф на детски танцов състав за български фолклор „Светлинките”. Любовта ѝ към фолклора е причината да е професионален танцьор в Ансамбъл „Дунав”. Работи като педагог в детска градина и по различни европейски проекти. Всичко това с много любов и грижа към децата!


Снимка: личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин? Сутрините ми винаги започват динамично, малко като във филмите ☺ с позвъняване на часовника в 6:42, бързо ставане, шумно събуждане за училище, приготвяне на закуска и сутрешното кафе. Затова нямам и определена мисъл, с която да започвам деня, но винаги започва с любимите хора и с пожелания за успешен и хубав ден.


Каква искаше да станеш, като пораснеш? Честно да си призная през годините желанията ми са се променяли постоянно. Най-ярък е споменът ми, че исках да стана ветеринарен лекар. Обичам животните и исках да ги лекувам. Но сестра ми с една реплика ме отказа. След това исках да се занимавам с български фолклор и за щастие това ми се случи.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка? За мое щастие последната ми мечта за професионална реализация от ученическите години се осъществи. Започнах работа в ансамбъл „Дунав”, скоро след това започнах и преподавателска дейност в няколко детски градини.


Снимка: личен архив

С какво се занимаваш професионално? От доста години се занимавам с няколко неща едновременно. И точно в този момент съм много щастлива, че основното ми занимание е работата ми в детската градина, като педагог. Чувствам, че в този момент от професионалния и житейския ми път аз съм точно там, където искам и трябва да бъда. Фолклорът обаче ще е винаги част от дейностите в моя професионален живот. Преди години създадох и ръководя детски танцов състав за български фолклор „Светлинките” към народно читалище „Светъл ден-2009”. Състав, който вече над 10 години е водещ в областта, спечелил редица конкурси, участвал на много национални събори и фестивали. През всичките тези години стотици деца са били част от „Светлинките” и това им е дало възможност да се докоснат до величието на българското народно творчество и да го заобичат. Екипът на читалище „Светъл ден-2009”, от който имам щастието да съм и аз, реализира поредица от проекти с европейско финансиране, насочени главно към младите хора и актуалните за тях теми. Инициативите се провеждат в училищата с иновативни технологии, които са много интересни за учениците, а в същото време им дава полезна информация за професионална реализация и безопасност.

Как прекарваш свободното си време?

Снимка: личен архив

След толкова много и разнообразни дейности, с които се занимавам имам малко свободно време, което прекарвам със семейството и няколко добри приятелки. С близките ми много обичаме да пътуваме. Да си създаваме спомени заедно е една от главната ни задачи. Затова и пътешествията в нашата „Книга със спомени” е многолистна и цветна. Имаме стотици истории, които когато остареем да разказваме на внуците си. Родният дом на моя дядо по майчина линия, заедно със съпруга ми и с много любов, превърнахме в нашето кътче от рая на земята. Там времето за нас е спряло. Всички мои близки знаят колко ми е любимо и, че там е мястото където ще остарея. За това свободното си време обичам да прекарвам там, сред уюта на селската къща, тревички, цветенца, дървета, песента на птичката и щуреца, миризмата на вкусна гозба, смеха на децата и хиляди прекрасни спомени от детството. Не на последно място обичам да се срещам с хора, защото за мен разговорите и времето прекарано в контакт с различни хора е много приятно.


Какво правиш в неделя? Сега през зимните месеци неделята е любимият ми ден. Ставам по-късничко, около 9 часа, у дома вече всички са станали и ме чакат в хола на дивана с възглас „… мама най-после стана...” и с уточнението, че те просто стават много рано, а не аз късно. Запалвам камината, правя закуска за ранобудните, за мен кафе с много мляко. До обяд е времето за пред телевизора и всички на дивана, след това се започват редовните за една домакиня задължения. В един период неделята беше време и за срещи с момичетата. Няколко красиви дами на неделна сбирка изпълнена със смях и много приказки ☺


Какви хобита имаш? Моето хоби винаги са били танците, от детската градина до ден днешен те са част от моето ежедневие. Да танцувам за мен винаги е било удоволствие и се надявам още дълго време да мога да се радвам на това си занимание. Да организирам срещи, събития, пътувания е моя голяма страст, когато се занимавам с това да обединявам хора около една идея независимо от това дали е много малка или голяма за мен е огромно удоволствие. А иначе от дете обичам да карам колело и винаги когато имам време бих карала.

Какво те вдъхновява? От както се помня ме вдъхновяват децата. Те са моят двигател. Те са в мислите ми, в бъдещите ми планове, в сърцето ми. Само който е работил с деца знае колко много дават, учат и истински обичат. Затова са в основата на всяка моя идея, на всеки мой успех, те ще са причината за предстоящите ми постижения.


Защо във Видин? Във Видин, защото е родният ми град! Вярвам, че човек е най-добре там където усеща, че принадлежи. А аз имам това усещане само у дома - във Видин. Винаги съм смятала, че когато не те мързи, можеш да правиш нещо добре, влагаш в него сърцето си и си постоянен, задължително ще имаш успех. Аз това правя тук и се чувствам пълноценна и щастлива. Затова във Видин….☺


Снимка: личен архив

Как насочваш женската енергия в работата си? Не е трудно, когато всяка сутрин посрещаш деца, които винаги искат нещо да им кажеш, да им дадеш, да ги зарадваш или да ги научиш на това, което не знаят. Моята енергия неизбежно се предава на децата и винаги е много вълнуващо да го усетиш.


Коя е последната ти мисъл вечер? Никога нямам една и съща мисъл вечер. Когато си легна анализирам изминалия ден. Какво съм свършила и как. Преминават през съзнанието ми разговори и срещи, открояват се ситуации с децата. Старая се да заспивам с хубави мисли за предстоящи събития, защото те ме вълнуват постоянно.



Как завършваш един ползотворен ден? С бързо и непрестанно говорене на съпруга ми или тези, които са около мен в края на този ден. Разказвам разгорещено и с хиляди ненужни уточнения за това какво и как се е случило. До посред нощ се занимавам с това колко съм доволна и с това, от което не съм ☻. Питам за мнение и дали съм сгрешила в нещо. След това си лягам и часове не мога да заспя…


 

ТЯ във Видин деветнадесето издание ще се проведе на на 24-и януари от 17:30 в лоби бар на хотел Дунав, гр. Видин.


ТЯ във Видин представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Ева Маринова, Жасмина Цветанова и Ясмина Витанова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"



408 views0 comments
bottom of page