top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Василена Тодорова

Василена Тодорова "рестартира любовта", събира любовта, консултира майчината любов, рисува нейрографика и посещава пилатес тренировки, организира благотворителни кампании и отделя достатъчно време за личностното си развитие. Тя твърди, че обичайки себе си, ние се учим да обичаме!


Снимка - личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Старая се да започвам и да завършвам деня си с благодарност. Тази идея дойде съвсем органично и спонтанно една вечер през лятото на 2020-та след първия локдаун. Въпреки динамиката в делничните дни около подготовката за училище и работа, намирам няколко минути да отправя благодарности за всичко, което имам.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Ох ☺, много неща исках да стана… модел, спортист, стюардеса… после исках да стана адвокат и психолог, журналист, актьор… и после май някъде се изгубих кариерно, опитвайки различни професии. Но едно нещо си остана винаги… никога не изгубих желанието си да помагам!


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

В крайна сметка започнах да се занимавам с езици и станах лингвист... в същото време обаче не оставих сцената и не съм спирала да се занимавам в тази насока. По време на пандемията преоткрих психологията, виждайки растящата нужда на хората от вещи лица. Именно тогава започнах да търся курсове, семинари и учители по личностно развитие и да задълбавам в темата. Създадох практика за безвъзмездна помощ на майки и жени в трудни ситуации тук във Видин. Разбира се не консултирам жени само от града, но това е допълнителна безвъзмездна екстра за майките от Видин и региона, които са членове на голямата общност на видинските майки във фейсбук.


Снимка - личен архив

С какво се занимаваш професионално?

Вече години наред се занимавам с доста неща накуп и се опитвам да движа всичките наведнъж. Специалист лингвист съм по висше образование и работя с езици, основно английски и немски. Била съм преводач на фирми в международни конференции, както и на частни лица. Администрирам и няколко групи в социалните мрежи, най-голяма от които е Видин МАМА, а след нея развих и страничката Рестартирай Любовта. И двете са ми като деца, особено групата на майките, която не спира да се развива. Тя обединява съсловието на видинските майки и е насочена към взаимопомощ. Там членството също е безплатно – организираме си различни събития, сред които и благотворителни такива. Последната инициатива, която стартира през януари се казва "Подарявам Книга" и е жест към четящите мами и деца в града. Както може да се предположи от името, кампанията е за подаряване на книги за всички възрасти.


Как прекарваш свободното си време?

Всичкото свободно време, което ми остава след доста професионални ангажименти, отделям на семейството и дома, чета книги и спортувам, защото ми е важно да работя по себе си. Това също е работа и отнема време и енергия. Нещата не стават от днес за вчера, необходимо е постоянство и мотивация за всяко едно действие.


Какво правиш в неделя?

Неделята е ден за семейството, за релакс, за игри, за разходки и четене, за грижа за себе си.. неделя е денят, в който си отделям време просто да бъда тук и сега. Човек има нужда и да бъде, освен да прави… като това пак е вид действие, но в малко по-различна форма.

Снимка - личен архив

Какви хобита имаш?

Оказва се, че хората вече не отделят толкова време за нещо странично. Не знам дали споменах, но обичам да чета, обичам и да рисувам, което не ми се отдава много…☺, но рисувам нейрографика когато мога. Пилатес тренировките също много ме зареждат.


Какво те вдъхновява?

Светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде… Всичко може да бъде вдъхновяващо, погледнато в правилното време и от правилния ъгъл. Когато човек погледне от друг ъгъл, нещата изглеждат и по друг начин. Синът ми много ме мотивира и вдъхновява. Изобщо работата с деца и детското е голям мотиватор да погледнеш света по различен начин. Да, натоварваща е, но и мотивираща. Най-вече мотивира самата идея и възможност човек да стане по-добра версия на самия себе си. Това си е цяло приключение и отнема както вече казах време и ресурс. Приключенията винаги са вдъхновяващи!☺


Защо във Видин?

С този въпрос трябваше да започнем. Видин ми е моето място! Била съм на доста места в Европа, но тук е мястото, което наричам дом. Тук са моите корени, тук съм израснала и искам и детето ми да има спомена за едно страхотно и магично място, което му е подарило детството. Просто обичам Видин… и Видин ни обича със своята хилядолетна история… древните народи са се борили за това, което наричат дом… Градът има нужда от хора, които го обичат, пазят и се гордеят с него! И както казва госпожа Слава Севрукова: не трябва само да се гордеем, че носим велик дух, трябва и да го заслужим! Още в 9-ти клас, когато спечелих един ученически конкурс си казах, че трябва да съм тук! Тогава беше период на масово бягство от града ☻… В крайна сметка, не е важното къде си, а кой си, какъв искаш да бъдеш и какво правиш за света около себе си. Може да си в Париж и пак да си нещастен..

Снимка - личен архив

Как насочваш женската енергия в работата си?

Преди да отговоря, трябва да уточним, че във всеки има и женска, и мъжка енергия, която не е разпределена по равно. Тази енергия се развива постоянно и човек трябва да е търпелив към себе си… Има моменти, когато се изисква повече мъжка енергия за справянето с дадена задача… има и такива, когато трябва да сменим режима и да включим женската, защото задачата има нужда от финес, за да бъде свършена. В работата като коуч женската енергия е много важна, защото тя е майчинската енергия, енергията на безусловната любов, на приемането и прошката.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Старая се да засписвам с благодарност и да поискам прошка. Дори и от самата себе си се е случвало да искам прошка, за дето съм се съдила за някои неща твърде строго. Прошката е дар и човек трябва да умее да си прощава.


Как завършваш един ползотворен ден?

Зависи от дейностите и задачите за деня. Но ден, в който нещо е научено, помогнато е или просто си релаксирал, винаги е ползотворен (усмихва се)☺


 

Следващото издание на ТЯ във Видин ще се проведе на на 21-и февруари от 17:30 в лоби бар на хотел Дунав, гр. Видин.


ТЯ във Видин представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Ева Маринова, Жасмина Цветанова и Ясмина Витанова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"962 views0 comments

Commenti


bottom of page