top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Петя Василева

На второто издание на "ТЯ в Плевен" ще ви срещнем с Петя Василева – майка на три деца, зам.-председател на Общински съвет Плевен, собственик, управител и педагог в Образователен център „Комлед".



Петя Василева - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Сутрин се събуждам с мисълта, че животът е прекрасен и че днес имам полезни неща за вършене. Както се казва в една сентенция, "Винаги се събуждай с усмивка, осъзнавайки, че днес ще се забавляваш, вършейки неща, с които други се страхуват да се захванат“. Припомням си графика за деня, изпълнен с разнообразни ангажименти - служебни, обществени, семейни. Работният ритъм не е нещо тягостно за мен, а необходимост, защото зодиакалната ми козирожка предопределеност е да съм работохолик.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

От ранна детска възраст уча английски и още в детските си години съм се виждала като преподавател по този език. В английската гимназия вече знаех със сигурност, че точно това искам да правя.

Петя Василева - снимка личен архив

С какво започна да се занимаваш професионално в крайна сметка?

Типично по козирожки, съм праволинейна и настойчива в преследването на целта. Изобщо не е учудващо, в този смисъл, че съм постигнала детската си мечта. Професионално се занимавам с образование, което е тясно свързано с желанието ми да мотивирам и провокирам критическо мислене. Преминах през държавната сфера - Езикова гимназия - Плевен , ВНВВУ "Г. Бенковски" - Д. Митрополия, след което оглавих местния клон на училища "Фарос', докато натрупам достатъчно опит да имам собствено училище, Образователен център" Комлед", на което гледам като на четвъртата си рожба (имам 3 деца) и което развивам от 13 години. От тази учебна година към курсовете по английски език добавихме и нова дейност - обучение по ментална аритметика.

Мисията ми, както я виждам, е да се боря срещу инерцията и апатията. Стремя се да ги разбивам и да мотивирам възпитаниците си да ги преодоляват. Изпитвам нетърпимост към мрънкането, вайкането, липсата на мнение. Фокусът в моите часове (а това изисквам и от колегите си) е търсенето на отговори и намирането на решения. Езиковото обучение, което включва разглеждането на различни теми, е изключително благодатно за развиване на творческото мислене, интелекта, общата култура. Много преди широко да се заговори за интерактивни методи, основните форми на общуване в моите часове са били дискусията, дебатът, презентацията, публичното говорене, с цел изграждане на умения за точен изказ, релевантност, убедителност.

Петя Василева - снимка личен архив

Как прекарваш свободното време?

Много жени казват, че това е имагинерно понятие. Само че жената винаги трябва да успява да намира време за себе си - за да поддържа външността и духа си и да може да пръска искри. Намирам време и за йога, и за фитнес (в домашни условия), и за разкрасяване. В духовен план обичам да ходя на театър и концерти (класическа и поп музика), да посещавам изложби, да чета. Това за мен е необходимост, защото съм отгледана в такава среда, а сега се е превърнало и в обществено поприще, защото втори мандат оглавявам комисията по култура в Общинския съвет.


Какви хобита имаш?

Обожавам да пътувам и съм обиколила държави на всички континенти. Пътувайки се чувствам, в пряк и преносен смисъл, в полет. Любопитна съм и непрекъснато искам да виждам и научавам повече, да се потапям в нова атмосфера и да я попивам.


Петя Василева - снимка личен архив

Защо в Плевен?

Завършвайки Софийския университет, идеята на тогава бъдещия, сега настоящия ми съпруг, беше да останем да живеем в София - имаше предложение за развитие. Но като си представих, че трябва с деца (още неродени, но очаквани) да прекосявам столицата надлъж и шир, за да ги водя на различни дейности, се ужасих от мисълта. И реших, че е по-удобно да живееш на познато място, където всичко е по-наблизо, сред близки хора, които винаги ще ти помогнат.



Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме силата на духа, безкористното отдаване на каузи, желанието да променяш средата, излъчването на позитивизъм и оптимизъм и заразяването на околните с вяра. Не е необходимо човекът, който те вдъхновява, да е герой - не обичам идологизирането, не че не признавам героичните постъпки. Но вдъхновяващо е и това, да видиш как някой преодолява себе си и се изправя, как учители настойчиво се борят с липсата на мотивация, как изграждат шампиони, как лекари се борят за нечий живот и непрекъснато иновират методите си, как някой връща на притежателя му портфейл, пълен с пари и т. н., и т. н.

Петя Василева - снимка личен архив

Как завършва един ползотворен ден?

С удовлетворение от свършеното, или размисъл за това, какво може да се подобри, или какво може да се добави. Винаги връщам лентата.

И с чаша вино, разбира се, за релаксация. А ако има интересно културно събитие, съм там.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Ами тя, моята работа, е свързана с типично женска енергия – напътстване, обгрижване, когато е необходимо – критикуване, когато е заслужена – похвала. Обучението е като майчинството – ако не обичаш децата, ако не ти пука за развитието им, ако не уважаваш мненията и желанията им – по-добре си търси друго поприще. В мениджърски план, женската енергия е в сплотяването, зачитането на личността на колегата, делегирането на отговорности, деликатната намеса в подобряване на работата, но и в силната ръка в управлението на „семейството“. Жените са по-вещи в смесването на енергии и разстилането им в средата. Мъжете-лидери налагат личността и волята си, жените-лидери излъчват вибрации и ги завихрят, увличайки в потока вибрациите на околните.

 - снимка Виолета Апостолова - Лети
От ляво надясно: Николайка Цонева, Марина Кисьова де Хеус, Диана Тотинска, д-р Даниела Табакова, Доротея Люцканова, Петя Васиева - снимка Виолета Апостолова - Лети

„ТЯ в Плевен“ представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Очакваме ви на "ТЯ в Плевен" на 23-ти септември (сряда), от 18:30 в Кафе "Бордо", ул. Сан Стефано 14.

Плевен е огнище на девическото просвещение още от годините преди Освобождението, когато младата учителка Анастасия Димитрова основава първото българско светско девическо училище през 1841 г. Затова именно сме сигурни, че инициативата ще пожъне голям успех в нашия град и ще се превърне в любимо културно събитие.


Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!

Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

878 views0 comments
bottom of page