top of page

Активните жени на Варна: Запознай се с Нора Стефанова

Updated: Apr 18, 2019


През април на ТЯ във Варна ви срещаме с една жена, която има важна роля в различни значими инициативи на активното гражданство в България!


Нора Стефанова е завършила Специална педагогика в Софийски Университет “Св. Климент Охридски” и Управление на човешките ресурси в Барселонски университет. Занимава се с хора. Във всякакъв смисъл. Работила е като преподавател на деца в начална училищна възраст, младежки тренер и ментор в различни младежки организации, консултант Човешки ресурси и обучител на екипите на големи международни и бълграски компании и други роли, свързани с… хора. Каквото и да прави, винаги е намесен и неправителствения сектор – във Варна, в страната и в чужбина, особено ако засяга младите.


Нора Стефанова, снимка личен архив

Нора пътува много и не обича да ѝ е скучно. Иска да се случват големи и интересни неща около нея, за да не им е скучно и на другите. Затова обича да се включва и да подкрепя проекти, които носят дори и малка надежда, че светът може да бъде пъстър, готин и поне малко по-човечен.


Идеята за формата 'ТЯ в Пловдив' се ражда на обучение организирано през май 2018 от Академия 'Екатерина Каравелова', на което фасилитатор е именно Нора Стефанова.


Кафе или чай пиеш сутрин ?

Кафе


Каква искаше да станеш, като порастнеш ?

Имам два ясни спомена от мои отговори на въпроса: „Каква искаш да станеш като пораснеш?“.

Единият път отговорих „любовница“, а другият „индианец“. Слава Богу, нито едно от двете не се сбъдна.


А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка ?

С хора. В бизнес ролята си се занимавам с развитие на човешкия капитал на различни организации, а в гражданския сектор – развитие на активни граждани или маргинализирани групи в различни социални области.


Какво правиш в Неделя ( какви хобита имаш) ?

Това с Неделя и хобитата не ми се получава – имам три годишна дъщеря. Отдавам времето си на нея – или правя палачинки, или съм вълк, тигър, лъв ...

Сред хобитата ми са оцелели четене, кино, движение, фантазиране.


Какво те вдъхновява ?

Работещи модели – на взаимоотношения, на организации, на каузи, на общества ... Особено ако са нестандартни!


Защо във Варна ?

Въпреки, че не съм местен „патриот“, тук са хората и нещата, които дадоха начало на голяма част от личността ми и от които съм се учила.


Как насочваш женската енергия в работата си ?

Структурирано.


Какви трудности срещаш ?

Сигурно всякакви, но тези, които ме провокират са: заученото поведение и присвоена гледна точка без критично мислене; липсата на ориентация към качество и професионализъм в хората заради тях самите – за да са добри в нещо, а не само когато някой друг им го изисква; манията да имаш, а не да бъдеш – и по-скоро удовлетвореността от нея!


Коя е последната ти мисъл вечер ?

В интерес на истината, не спирам да мисля, като заспя. Даже някои по-сериозни мисли и идеи ме събуждат.


Любима фраза/ девиз/ мото ?

„Богат е този, който дава.

Взелият е беден.“

Андрей Германов


ТЯ във Варна е на 30 април от 19:00 часа в Социалната чайна!


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!



1,049 views0 comments
bottom of page