top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Мария Тотова

През октомври на 'ТЯ в Пловдив'ви запознаваме с лидерката на пловдивската общност на Coding Girls

Coding Girls е глобална платформа с общности по цял свят, чиято цел е мотивирането на момичета и жени да започнат да се занимават с технологии и развият кариера в индустрията. 



Мария Тотова фотограф Виолета Апостолова-Лети

С какво се занимаваш професионално?

Аз съм PHP програмист и работя като Drupal developer в немската агенция Trio-Group. Освен това съм инженер, мениджър по обучението, инструктор и лидер на пловдивската общност на Coding Girls, съосновател и посланик на Drupal Girls, както и член на борда на Drupal Bulgaria.

А в свободното си време?

Какво е това? Старая се да прекарвам повече време със семейството и приятелите си. Харесва ми да пътувам, да се срещам с нови хора, да спортувам, а от време на време и да спя. 

Защо в Пловдив?

Пловдив е моят град! Това е мястото, където искам да живея и работя. Пловдив има не само невероятна история, дух и култура, но и голям потенциал. Сигурна съм, че градът ще продължи да се развива и искам да съм част от събитията тук.

Какви трудности срещаш в работата си?

Когато някой каже „трудности“, аз виждам „предизвикателства“. Обичам работата си именно заради това – никога не е еднообразна, винаги има нещо ново, което да научиш, проблем, който да решиш. А чувството на удовлетворение и радостта от успеха накрая са нещо невероятно! Но да, понякога може да се окаже  трудно да угодиш на клиентите, особено когато и те не знаят какво точно искат.

Кога реши, че искаш да се занимаваш специално с back-end програмиране?

Още в самото начало. Винаги съм искала да знам какво се случва „зад кулисите“, какво кара реално нещата, които виждаме, да работят, как се обработват данните и как достига до нас крайната информация. И ето, че вече го правя.

Как според теб програмирането може да се популяриза сред повече жени у нас?

Като се организират повече събития, специално насочени към дамите. Много момичета имат нужда от подкрепа, от примера на други жени, които са се реализирали вече в IT сектора. И разбира се, трябва да се разчупят начина на  мислене и стереотипите на хората като цяло. Идеята е не да направим всички жени програмисти, а да дадем шанс на тези момичета, които проявяват интерес към науките, да се развиват в тази сфера. А интерес определено има!

Как и кога започна да се занимаваш с инициативите на Coding Girls?

Имам щастието да съм част от Coding Girls още от самото начало. Анна Радуловски, основателката на тази прекрасна инициатива, ме покани да взема участие в специално събитие за деца: “Първи стъпки в програмирането за момичета 7-12г.” И тъй като преподаването е следващото нещо, което обожавам след програмирането, се съгласих на мига. Интересът беше толкова голям, че се наложи да направим две групи. Започнахме с един уъркшоп, а продължихме с цял курс. Момичетата бяха на възраст от 7 до 12г, но се справиха абсолютно успешно с всичко! А най-хубавото беше, че се забавляваха истински и искаха да продължат и занапред! Много от родителите тогава споделиха, че са се колебаели дали технологиите ще са интересни за дъщерите им и са ги довели само защото събитието било обявено за момичета. Радвам се, че още след първия уъркшоп те бяха толкова ентусиазирани, колкото и децата! Това беше моментът, в който осъзнах, че можем наистина да помогнем на много дами и че искам да продължа да работя с Анна! И така, събитие след събитие, ето ни тук, година и половина по-късно.

Коя личност те вдъхновява и защо?

Нямам само една определена личност. Хората, на които истински се възхищавам и искам да подражавам са моите ментори. Те са тези, които ми помогнаха да стигна до тук, които ми помагат да се развивам и сега, и ще съм им винаги признателна за това!

Как успяваш да запазиш мотивацията си?

Лесно – работя това, което обичам, имам страхотни колеги и отивам на работа с усмивка всеки ден. 

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?   

Старанието, прецизността и последователността са основните качества, които влагам в работата си всеки ден и определено дават резултат.


Очакваме те на 25 октомври в кафе-бар Отсреща. Отваряме врати в 18:30, започваме с представянията в 19:00! 

Линк към събитието във фейсбук.

154 views0 comments
bottom of page