top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Анна Демянчук

Преди първото събитие 'ТЯ в Пловдив', което на 28 юни ще събере активните жени на Пловдив в кафе-бар Отсреща ви представяме участничките с кратки интервюта. Запознай се с Анна Демянчук, художник и основател на Studio Papir.



С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Утро ли е вече?

С какво се занимаваш професионално?

Работя като интериорен дизайнер.  Това е не само моята основна професия, но и истинска страст. Мечтаех да стана дизайнер от пети клас, защото тогава всички говореха за компютърната игра Sims. Разбира се, към единадесети клас, имах много колебания – обмислях кариера в сферата на архитектурата, историята, дори и журналистика. Честно казано, не знам какво бих правила в тези факултети. След като влязох в специалност Дизайн, учих и мислех, че ще науча всичко за всичко. Благодарение на обучението по дизайн в Лесотехнически университет, разбира се, се дипломирах с голямо богатство от знания, за което съм много благодарна. Но имаше и предмети (например - приложна механика), които не са ми били необходими и до сега в професионалните дейности. Дизайнът е нещо, което не може да се научи нито на курсовете, нито в университета, това е нещо което трябва да усетиш като страст. Мисля, че дизайнерът първо трябва да анализира - анализирайте околната среда и тенденциите в света! Не питайте клиента за цвета или къде иска да постави дивана; дизайнерът трябва да го почувства без въпроси и обяснения.

А в свободното си време?

Моето хоби е изрязване от хартия; това е национална украинска техника, която се казва витинанка. Изкуството представлява орнаментално изрязани изделия от тънка хартия, които са украсявали интериора на традиционното украинско жилище. Витинанката е своеобразна дантела от хартия, на която присъстват флорални, зооморфни, атропоморфни и тематични приказни, старинни и обредни мотиви. Изрязват се с ножица или макетен нож, от бяла или цветна хартия, прегъната няколко пъти. Украинците традиционно ги използват за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци, етажерки, комини, печки, както за празници, така и във всекидневния живот.

Защо в Пловдив?

Никога не съм искала да се преместя от Украйна, там бях реализиран млад човек, доколкото моята възраст ми позволяваше. Но се запознах със съпруга си по учебна програма. По някаква причина решихме да създадем семейството си в България, не знам дали този избор беше правилен или не, но изборът беше направен. Живеем в Пловдив.

Откъде черпиш вдъхновение за своите произведения?

Моята култура и национална идентичност. Те са моето основно вдъхновение. Зад това което правя сега, стоят години от тежката история на моята нация. Харесва ми да възстановя това, което е било забранено от много години. Всяка отрязана линия е символ, който може да каже много повече от думи.

Какви трудности срещаш в сферата на изкуството?

Това, което правя, не е част от българската култура и, разбира се, не може да бъде продадено и оценено тук, както е в Украйна. Затова основната ми задача е да покакажа на хората, че от най-простия материал – хартията, може да се създаде отделен свят, изпълнен с идеи и съдържание. Мисля, че с течение на времето хората ще се отворят към този тип изкуство.

Как поддържаш постоянно ниво на мотивация и креативност, за да създаваш нови произведения на изкуството?

Моята основна мотивация е, че хората не живеят сто или двеста години. Затова всички ние имаме ограничен период от време и нямам никакво желание да го прахосвам с глупости или с хора, които не осъзнават ценността на времето или ценността на хората.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Мисля, че така, както една жена може да направи три неща едновременно (като още в главата да създаде списък за пазаруване на продукти), никое друго живо същество на света не би могло да се справи. Така че използвам тази женска мултифункционалност всеки ден. Благодарение на това имам време да обичам работата си, да не оставя творчеството си и да се справям със семейните отговорности.

Какво е твоето мото в живота?

Без вяра ти не можеш нищо.

Как завършваш един ползотворен ден?

Падам на леглото и веднага заспивам.


Кога и къде ще е първото издание на 'ТЯ в Пловдив' научи тук.  А, ако искаш да разкажеш за дейността или каузата си в някое от следващите издания на Тя в Пловдив ни пиши на sheinplovdiv@gmail.com

51 views0 comments
bottom of page