top of page

Жените в Пловдив вече си имат социално събитие


Близо 30 човека събра първото издание на Тя в Пловдив!

Въпреки оранжевия код за опасно време на 28 юни,  в кафе-бар Отсреща нямаше свободни столове и няколкото правостоящи заели и пространството до вратата на заведението събираха учудените погледи на минувачите, които с любопитство се чудеха какво се случва в дъждовния ден. Близо 30 човека се бяха събрали, за да присъсътват на първото издание на Тя в Пловдив, месечно събитие, което представя активните жени в града под тепетата.


Събитието беше открито от Марина Кисьова де Хеус, учредителка на Академия ‚Екатерина Каравелова‘, която разказа как идеята за 'Тя в Пловдив' се е родила през месец май на обучение по гражданско участие за начинаещи активистки организирано от Академията и как само за няколкко седмици идеята се е превърнала в реалност благодарение на усилията и таланта на сформирания екип, в който са Кирина Бойкова и Елена Лулчева.



Първата говорителка Деница Шаркова, която е преподавател във ФМИ, Пловдивски университет ‚Паисий Хилендарски‘ разказа как когато тя е била студентка в Американския университет в Благоевград е била вдъхновена от нейн професор да бъде активна и да се включва в различни студентски дейности и конкурси. Деница разказа как в ежедневието си и сега продължава да се занимава с най-различни неща, като спорт и учене на езици, които я държат мотивирана и я вдъхновяват. Тя сподели и формулата 80/20, която следва и зад, която стои разбирането, че 80% от хората, с които общуваш трябва да те учат на нещо, а с останалите 20% да споделяш твоите опит и знания.

​​


Втората говорителка, Анна Демянчук, родом от Украйна, и която любовта докарва в Пловдив е художник/интериорен дизайнер и основател на Studio Papir. Анна сподели емоциите от това да се преместиш да живееш в България и как се е справила с промяната в живота си от успешна и уважавана млада жена в родния й град да започне всичко от начало, като непозната чужденка в нов град и нова страна.

След кратка пауза в неформална обстановка дошлите на събитието се разделиха на две групи, за да се запознаят чрез методите на играта Заедно. Играта създадена в Пловдив от сугестопедагога Елена Стойчева, е книжка съдържаща 106 въпроса за опознаване е динамична и сетивна, и засилва интуицията и емоционалната интелигентност.


Думата ‚общност‘ намери много бързо място в неформалните разговори на дошлите, които споделяха колко са развълнувани от срещите с нови смислени хора, а предложенията за вдъхновяващи жени да говорят на следващото събитие през месец юли само ни напомни колко много и неизвестни героини живеят в нашия стар град!


Запис от първото издание на 'Тя в Пловдив' може да видите тук.

Следете страницата на Академия 'Екатерина Каравелова', за информация за следващото събитие, което ще се проведе на 26 юли в Отсреща!

13 views0 comments
bottom of page