top of page

Активните жени на Монтана: Запознай се с Надя Найденова

Updated: Dec 22, 2020

На първото издание на ТЯ в Монтана ви срещаме с Надя Найденова, която управлява собствен бизнес за строителни материали, изработва ръчно приказно красиви кукли от плат и спасява изоставени животни. Надя се връща в родната Монтана след 10 години в чужбина и споделя, че е един прекрасен град.

Надя Найденова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Ставам всяка сутрин в 6:00 часа. Денят ми задължително започва с кафе и 10 минути лично за мен, в които да си събера мислите и да запиша приоритетните задачи за деня. Организирам ги така, че да успея да ги отметна преди обяд, за да могат следобедите да бъдат в по-спокойно темпо. Първата ми мисъл за деня е, че имам две възможности за неговото протичане - с добро настроение или стрес. Избирам винаги доброто настроение 😊


Каква искаше да станеш, когато пораснеш?

Като малка мечтаех да стана моден дизайнер или да построя огромен приют за всички бездомни животни по улиците, където те да са наистина щастливи. Приютът (в по-малък вариант) към днешна дата е в двора ни, където отглеждаме две кучета, две котки и три чинчили - всички осиновени от улицата. Никога не съм разбирала хората, изхвърлящи бебета животни в контейнери за боклук или на някоя поляна. 


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

В момента съм собственик и управител на магазин за строителни материали - наследство от баща ми, който за съжаление почина преди 10 години. Никога не съм си представяла, че ще се занимавам точно с това, още повече в подобни размери (3 декара площ). Но както се казва - животът е това, което ти се случва, докато правиш други планове. Благодарна съм и на един определен човек, който през последните 8 години ми помага в начинанието, беше (и все още е) дясната ми ръка и като мен никога не се отказа само, защото е трудно. Неговата амбиция и компетентност допринесоха много за това магазинът да изглежда и функционира точно по този начин в момента. 


Как реши да се върнеш в България след дълги години в чужбина? Защо избра Монтана?

Завърших психология в Олденбург, Германия. Живях там 10 години. Сърцето винаги ме е дърпало обратно към България и винаги съм знаела, че един ден ще се върна. За мен няма по-красива страна от моята родна.  През 2012 г. взех окончателното си решение и се върнах. Всички ме обявиха за луда, но ако не си малко луд в този живот е скучно. Избрах родния си град Монтана, защото не мога да си представя да живея в София или някъде другаде, където да прекарвам часове наред в трафик и стрес. Монтана е един прекрасен и спокоен град, където се чувствам добре, а това е най-важното за мен - вътрешното спокойствие. 


Надя Найденова, снимка личен архив

Как прекарваш свободното си време?

Свободното ми време е силно лимитирано 😊 Занимавам се със 7-годишната си дъщеря, нашата мини-зоологическа градина, срещам се с приятели - все приятни неща 😊 Преди 5 години преоткрих страстта си към шиенето и така хобито ми се превърна в моя паралелна дейност. Изработвам играчки и кукли от плат, като по този начин комбинирам любимите си дейности - рисуване и шиене. А и самата радост в детските очи, когато държат мои играчки в ръцете си, е най-силният ми стимул и удовлетворение. С една дума - винаги си намирам нещо за правене. Не обичам моментите на застой. Състоянието на заетост ми носи жизненост и оптимизъм. 


Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме детското въображение и любопитство; вдъхновяват ме местата и невероятните гледки в България, които съм посетила; вдъхновяват ме хората от моето обкръжение, които не вярват в думата „невъзможно“; вдъхновяват ме моите страхотни приятелки, които са олицетворение на силни жени и са винаги до мен; вдъхновяват ме кучешки муцунки и очи, пълни с любов. 


Надя Найденова, снимка личен архив

В каква бъдеща инициатива би се включила с удоволствие?

Приветствам всякакви инициативи, подкрепящи женското присъствие в заобикалящия ни свят. Иска ми се да намалеят предразсъдъците към жените, както и омаловажаването на женския труд. Също така, за съжаление, в 21 век все още има жени, които биват психически и физически тормозени, което е недопустимо.  Подкрепям и хуманното отношение към животните (особено бездомните такива), осигуряването на временен и постоянен дом, осиновяването на животинче от улицата.


Как насочваш женската енергия в работата си?

В нашата „мъжка“ сфера (на търговията със строителни материали) организацията на работния ден, графици и документи е от голямо значение. Тук е моята сила, тъй като от прекараните години в Германия се научих на дисциплина и организираност. Когато денят е добре организиран и работните задачи са добре подредени, шансът да се обърка нещо или да се стигне до стресова ситуация е сведен до миниммум. Въпреки че има хора, които на шега ме наричат „планиращата“, се радвам , че винаги имам резервен план в главата си. Или с други  думи, ако това, което съм си наумила, не стане по един начин, значи ще стане по друг. 


Как завършва един твой ползотворен ден?

За мен ползотворен ден е този, в който съм успяла да свърша 95% от поетите за деня ангажименти. Прибирам се вкъщи и разпускам 😊

Първото издание на ТЯ в Монтана ще се проведе на 24 септември, от 19:00 в The Hub,бул. Трети март 78.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Таня Василева, Евгения Пилюшка и Веселина Герасимова с подкрепата на Академия 'Екатерина Каравелова' и е резултат от проекта ТЯ в България.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


 

Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

1,619 views0 comments
bottom of page