top of page

Активните жени на Монтана: Запознай се с Дора Иванова

На октомврийското издание на "ТЯ в Монтана" ще ви срещнем с Дора Иванова - български архитект, родом от Монтана. В момента е ръководител на инициативата за опазване на Бузлуджа. Тя създава фондация “Проект Бузлуджа” през 2015 г. с цел запазване на сградата чрез повишаване осведомеността по въпроса и осигуряване подкрепата на политически и професионални общности, медии и граждани.

Дора Иванова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

„Днес ще бъде прекрасен ден!“


Каква искаше да станеш, когато пораснеш?

Първата ми мечта беше да стана архитект, а след това обмислях връзки с обществеността, както и международни отношения и мениджмънт.

С какво започна да се занимаваш в крайна сметка? Завърших архитектура в Техническия университет в Берлин през 2014 г., след което през 2015 г. основах фондация „Проект Бузлуджа“. Събрах ценен опит като архитект в голямо архитектурно бюро в Берлин, а от година насам съм отново в България и координирам международни проекти за опазването на паметника Бузлуджа. Тази дейност обединява по чудесен начин архитектурата, връзките с обществеността, международните отношения и мениджмънта.

Дора Иванова, снимка личен архив

Как прекарваш свободното си време?

Не разделям времето на работно и свободно. Аз правя това, което искам от отварянето на очите до лягането вечер. Това може да се тълкува по два начина: че нямам свободно време или пък че нямам работно време. Ако правиш каквото искаш, то няма от какво да се разтоварваш, а искаш да правиш още от него. Но ако въпросът е какво друго обичам освен професионалните си занимания, то това е да пътувам и да бъда сред природата.

Какво те вдъхновява?

Да вдъхновявам другите. Да работя с мотивирани и дейни хора. Да виждам резултати. Най-много ме вдъхновяват смелите и дръзки мечти и тяхното отстояване.


В каква бъдеща инициатива би се включила с удоволствие?

Твърде много са: инициатива за подобряване на строителните регулации; за подобряване на уличната маркировка; за преизползване на сградите от соца; за подводна археология в Черно море или иначе казано във всяка инициатива, която се провежда по смислен и професионален начин, която ще подобри средата на живот, знанията и възможностите за хората, и в която мога да бъда полезна.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Не знам дали женската енергия е по-различна от мъжката енергия, що се отнася до професионална дейност. Своята енергия, без да ѝ слагам полова принадлежност, концентрирам като всеки ден правя избор в какво да инвестирам времето си. Според мен правилното приоритизиране е основен ключ към развитието. Много труд и усилия имат смисъл само ако са в правилната посока.


Как завършва един твой ползотворен ден?

С вдъхновение за следващия.

Второто издание на "ТЯ в Монтана" ще ви срещне с Дора на 27-ми октомври, вторник, от 19ч в The Hub, бул. Трети март 78.

„ТЯ в Монтана“ представя активните жени на Монтана и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


Събитието се организира на доброволчески принцип от Таня Василева, Евгения Пилюшка и Веселина Герасимова, с подкрепата на Академия 'Екатерина Каравелова'.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

1,210 views0 comments
bottom of page