top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Маргарита Спасова


През септември на ТЯ в Габрово ви срещаме с Маргарита Спасова, основател на Форум за глокална промяна. Маргарита е основен инициатор формата 'ТЯ в...' да се случва и в Габрово. Не пропускайте срещата с нея на 4 септември, за да научите повече за предстоящите дейности на организацията и изключително интересната инициатива „Габровка съм – следователно участвам".


Маргарита Спасова, снимка Виолета Апостолова-Лети

Как започва един твой ден?

С кафе и закуска, преглед на новините и добавяне на задачи към списъка в тефтерчето ми.


С какво се занимаваш професионално?

От миналата година ръководя собствена неправителствена организация – „Форум за глокална промяна“. Мисията ни е подобряване на условията за демократично участие на всички членове на обществото, насърчаване на междукултурния диалог и активното гражданство, което може да свърже глобалните и местните явления в полза на общностите. Вярвам, че хората на местно ниво могат да променят и влияят на регионалните, националните и глобалните процеси на промяна.  Това е част от процеса на осмисляне на нашата роля като глобални граждани, които чрез действията и поведението си оказват влияние на хора и събития на другия край на света и обратното. Глобалният гражданин не е някой, който не се интересува от историята и културата на мястото, откъдето идва, а напротив, това знание му помага да дефинира ролята си в света. Именно затова говорим за „глокална“ промяна и искаме да вдъхнем нов живот на израза „мисли глобално, действай локално“.


Маргарита Спасова, снимка личен архив

А в свободното си време?

Всякакви дейности, които са свързани с усвояване на нови знания. Това може да е поредния онлайн курс или пътуване. За да не изглеждам съвсем скучна, ще кажа, че от време на време пробвам и нещо по-екстремно като скачане с бънджи или полет с парапланер.


Маргарита Спасова, снимка личен архив

Разкажи ни за някой проект, по който работиш в момента?

В момента съм се посветила на проекта „Габровка съм – следователно участвам“, който Форум за глокална промяна реализира с подкрепата на Български фонд за жените. Основната цел е да се повиши участието на жените в процесите на взимане на решения и в обществения живот. Това ще стане със серия от работилници и едно заключително събитие в началото на следващата година. Първата тема, която сме избрали е общностното организиране. Това е метод, който се прилага за обединяване на хора около обща кауза и предприемане на действия за промяна на средата, най-често на местно ниво. Изключително щастлива съм, че Марина от Академия „Екатерина Каравелова“ ще води тази работилница, защото форматът „ТЯ в...“, за чието организиране съдействам в Габрово, е един прекрасен пример за силата на общностното организиране и тя има голям опит, който да сподели с участничките.  


Маргарита Спасова (център) с Ивелина Иванова (дясно) съорганизатор на ТЯ в Габрово и Марина Кисьова де Хеус (ляво). Снимка: Виолета Апостолова-Лети

Защо в Габрово?

Защото това е родният ми град и семейството ми е тук. 


Как използваш женската енергия в работата си?

Опитвам се да търся баланса във всичко и да разбера различните гледни точки. Не обичам крайностите и в конфликтни ситуации съм в ролята на медиатор.


Маргарита Спасова, снимка личен архив

За какво мечтаеш?

За много неща едновременно и през цялото време, особено, когато има краен срок за някаква скучна административна работа ☺


ТЯ в Габрово е на 4 септември от 18:00 в ресторант РеФреш, бул. Васил Априлов, МОЛ Габрово, последен етаж.



*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


341 views0 comments
bottom of page