top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Мартина Денева-Венкова

Мартина е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.



Как започва денят ти?

В последните четири месеца всеки мой ден започва с усмивки и игра със сина ми – Велизар. След като го приспя, обръщам внимание и на домакински или работни задачи. С малко (и първо) дете има много ежедневни предизвикателства за една жена, но ако тя има подкрепа от близките си, не е невъзможно да намира време за себе си и за нещата, които обича да прави. В моя случай – работата ми.

С какво се занимаваш професионално?

По образование съм интериорен дизайнер, но от шест години насам работя основно с културни и музейни институции в България. В тях има различни задачи, свързани с проектиране на физическата среда, най-често това са изложбените им пространства. Ето защо точното определение на професията ми е изложбен дизайнер. Това е сравнително нова и непопулярна професия у нас, но нуждата от нея е голяма, защото музеите са пазители на културата и историята ни, а от това как тези теми са представени зависи и доколко те ще бъдат интересни за публиката.



А как прекарваш свободното си време?

Свободното ми време е сравнително малко, но най-често го прекарвам с приятели сред природата или пътувайки до други градове. Музеите, разбира се, са задължителни дестинации! Шегуваме се, че Велизар е бебето, което е посетило най-много изложби в България.


Защо избра да живееш в Габрово?

Върнах се в родния ми град Габрово след повече от десет години в чужбина и в София. Тук намерих почти всичко, от което имам нужда – работа, приятелска среда, социален и културен живот. В последствие, пътувайки в други градове, срещнах още много хора на моята възраст, които са направили сходен избор и които работят активно за общностите си. Да живееш в малък град не означава да направиш компромис с мечтите си – напротив – понякога се оказва много по-лесно да ги осъществиш именно на такова място.



С какви трудности се сблъскваш в ежедневието?

Вероятно най-голямото предизвикателство за мен е съчетаването на майчинството с работата ми – научна и професионална. В някои дни успявам да се справя с целите, които съм си поставила, в други – не. И това е напълно нормално. Няма универсална формула за „балансиране“ на професионалния и личния живот. По-скоро вярвам, че родителите трябва да се подкрепят и разбират, както и непрекъснато да се адаптират спрямо нуждите на малкия им човек.


За какво мечтаеш? Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме хората, които обичат това, което правят и го правят с грижа, желание и усмивка, дори, когато става въпрос за съвсем скромна професия. Мечтая си за повече такива хора!


Какво е за теб доброволчеството?

Вярвам силно, че, за да имаме шанс за по-добро бъдеще, трябва да даваме повече, отколкото получаваме и използваме. Вероятно това е едно добро определение за доброволчеството. Ако отделяме от времето и средствата си, за да подобрим средата и живота на хората около нас, рано или късно това ще има отзвук и в нашия живот.



Как използваш женската си енергия?

Откакто съм майка, преоткривам значението на женската енергия в смисъла й на интуитивна отговорност и грижа за друго същество. Същата отговорност и грижа опитвам да влагам и във всеки нов проект.

Как завършва един твой ден?

Допреди две години денят ми завършваше с хапване на крак и довършване на работни задачи. Откакто заживях със съпруга ми, работата отпадна за сметка на дълги вечери, посещения на събития и изобщо – много повече време прекарано с хората, които обичам.


Тя в Габрово през Декември ще се проведе на 7.12. от 18ч в ресторант "Сопрано".

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"



477 views0 comments
bottom of page