top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Габриела Христова

Габриела Христова - майка на две прекрасни деца, графичен дизайнер по професия, блогър и страхотен кулинар. Тя е човек на детайла, във всеки аспект на живота си. Когато е по майчинство с първото си дете, паралелно с грижите за него, започва да полага грижи и за надграждането на фотографските си умения. Съчетано с хобито ѝ да готви, днес тя е един от малкото кулинарни фотографи в България.


Как започва денят ти?

Обикновено от събуждане преди 7:30, но не от алармата на телефона, а от децата. Както във всяко семейство приготвяне на закуска, изпращане на голямото ми дете на градина и мъжа ми на работа, а аз оставам с малкото ми дете и продължаваме със задълженията за деня.

С какво се занимаваш професионално?

Първо искам да кажа, че абсолютно вярвам, че един човек не може да е най-добър във всичко и за да не бъдеш посредствен в много неща е добре да се съсредоточиш само в едно.

След това опровергавам сама думите си и казвам, че по професия съм кулинарен фотограф и графичен дизайнер. Двете ми професии имат обща основа - добрите пропорции и умениято за съчетаване на цветове. Започнах с дизайна преди около 10 години, а с кулинарна фотография се занимавам, откакто излязох по майчинство преди 4 години.

Готвя и снимам за собствения си кулинарен блог, снимам за социални мрежи на клиенти, за книги, за менюта на ресторанти и уебсайтове. Най-големия успех в кратката ми кариера на кулинарен фотограф е работата с шеф Силвена Роу по нейната последна книга “Моята кухня - Гурме бебе”


А как прекарваш свободното си време?

Нямам много свободно време за съжаление. Това е нещото, което никога не ми стига. Но всяка минута, в която не работя е прекарана с децата, в игри и тичане в парка. Обичам да спортувам, както и открадвам по малко време за народни танци, пиша рецепти в блога си, създавам съдържание за социалните си мрежи, в които прекарвам повече време, отколкото трябва, признавам си.


Защо избра да живееш в Габрово?

Аз не съм родена в Габрово. Тук живея от 15 години. Дойдох като студентка, но тук открих топло отношение, приятели, хора с чувство за хумор и срещнах любовта. Не живея в Габрово, защото съм свикнала, живея тук, защото ми харесва.


С какви трудности се сблъскваш в ежедневието?

Несъмнено това е откриването на баланс между майчинството и работата. Работата от вкъщи, грижата за децата (голямото на 4 годинки, малкото на 2), домашните задължения и разбира се откриване на време за почивка са трудна задача.

Може би тук е мястото да обясня, че когато видите снимка с рецепта в социалните мрежи зад нея стоят много часове работа. Идеята за самата рецепта, в повечето случаи заснемане на процеса на приготвянето, снимките на приготвеното ястие, обработката им, тяхното пригодяване за блог и социални мрежи, писането на самата рецепта в блога и постовете в каналитео отнема адски много време. Не се оплаквам, не ме разбирайте погрешно, просто казвам, че наистина е трудно, още повече, когато го съчетаеш с отглеждане на две деца.

За какво мечтаеш?

Имам всичко, за което съм мечтала, може и да взучи банално.Моята работа мечта, моето прекрасно семейство. Мечтая може би за повече пътувания.

Ако съм рабрала нещо до сега, то е, че мечтите се постигат с упоритост и постоянство и че мечтаенето само по себе си не върши никаква работа. Затова предпочитам да дерзая, за да мога да се обърна и да кажа “сбъднах мечта”.


Какво те вдъхновява?

О, мога да намеря вдъхновение абсолютно навсякъде. От меката слънчева светлина, която влиза през завесите сутрин, през цветовете на есента, до разходаката на пазара и вида на свежите плодове и зеленчуци, ароматите на подправките, усмивките на хората, които обичам. А това вдъхновение при мен е стихия, понякога не мога да спя по цяла нощ, защото имам идея за ястие или снимка и нямам търпения да я осъществя.

Много се вдъхновявам от споделянето с мен на приготвена рецепта от моите читатели в блога. Това ми дава сили и желание да продължавам да го правя. Да виждам, че статиите ми са полезни на някой, да виждам редовни читатели и хора, които ми се доверяват за рецептите ме прави истински щастлива.


Как използваш женската си енергия?

Влагам всичката си енегия в работата и грижите за семейството и дома си. Вярвам, че наистина трябва да обичаш това, което правиш, за да може то да те зарежда и да не взима цялата ти енегия. Няма да излъжа ако кажа, че децата ми ме изморяват страшно много, но истината е, че колкото ми взимат, толкова ми и дават, че и повече.

Как завършва един твой ден?

Най-често всички сме около масата с топла вечеря. Обичам тишината, която настъпва след като заспят децата и тогава мога да поработя няколко часа в абсолютно спокойствие.


Повече за Габриела Христова може да прочетете на нейния сайт тук.



Тя в Габрово през октомври ще се проведе на 5.10 от 18ч в ресторант "Сопрано".



 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"



524 views0 comments
bottom of page