Активните жени на Габрово: Запознай се с Габриела Христова

Габриела Христова - майка на две прекрасни деца, графичен дизайнер по професия, блогър и страхотен кулинар. Тя е човек на детайла, във всеки аспект на живота си. Когато е по майчинство с първото си дете, паралелно с грижите за него, започва да полага грижи и за надграждането на фотографските си умения. Съчетано с хобито ѝ да готви, днес тя е един от малкото кулинарни фотографи в България.


Как започва денят ти?

Обикновено от събуждане преди 7:30, но не от алармата на телефона, а от децата. Както във всяко семейство приготвяне на закуска, изпращане на голямото ми дете на градина и мъжа ми на работа, а аз оставам с малкото ми дете и продължаваме със задълженията за деня.

С какво се занимаваш професионално?

Първо искам да кажа, че абсолютно вярвам, че един човек не може да е най-добър във всичко и за да не бъдеш посредствен в много неща е добре да се съсредоточиш само в едно.

След това опровергавам сама думите си и казвам, че по професия съм кулинарен фотограф и графичен дизайнер. Двете ми професии имат обща основа - добрите пропорции и умениято за съчетаване на цветове. Започнах с дизайна преди около 10 години, а с кулинарна фотография се занимавам, откакто излязох по майчинство преди 4 години.

Готвя и снимам за собствения си кулинарен блог, снимам за социални мрежи на клиенти, за книги, за менюта на ресторанти и уебсайтове. Най-големия успех в кратката ми кариера на кулинарен фотограф е работата с шеф Силвена Роу по нейната последна книга “Моята кухня - Гурме бебе”


А как прекарваш свободното си време?

Нямам много свободно време за съжаление. Това е нещото, което никога не ми стига. Но всяка минута, в която не работя е прекарана с децата, в игри и тичане в парка. Обичам да спортувам, както и открадвам по малко време за народни танци, пиша рецепти в блога си, създавам съдържание за социалните си мрежи, в които прекарвам повече време, отколкото трябва, признавам си.


Защо избра да живееш в Габрово?

Аз не съм родена в Габрово. Тук живея от 15 години. Дойдох като студентка, но тук открих топло отношение, приятели, хора с чувство за хумор и срещнах любовта. Не живея в Габрово, защото съм свикнала, живея тук, защото ми харесва.


С какви трудности се сблъскваш в ежедневието?

Несъмнено това е откриването на баланс между майчинството и работата. Работата от вкъщи, грижата за децата (голямото на 4 годинки, малкото на 2), домашните задължения и разбира се откриване на време за почивка са трудна задача.

Може би тук е мястото да обясня, че когато видите снимка с рецепта в социалните мрежи зад нея стоят много часове работа. Идеята за самата рецепта, в повечето случаи заснемане на процеса на приготвянето, снимките на приготвеното ястие, обработката им, тяхното пригодяване за блог и социални мрежи, писането на самата рецепта в блога и постовете в каналитео отнема адски много време. Не се оплаквам, не ме разбирайте погрешно, просто казвам, че наистина е трудно, още повече, когато го съчетаеш с отглеждане на две деца.

За какво мечтаеш?

Имам всичко, за което съм мечтала, може и да взучи банално.Моята работа мечта, моето прекрасно семейство. Мечтая може би за повече пътувания.

Ако съм рабрала нещо до сега, то е, че мечтите се постигат с упоритост и постоянство и че мечтаенето само по себе си не върши никаква работа. Затова предпочитам да дерзая, за да мога да се обърна и да кажа “сбъднах мечта”.


Какво те вдъхновява?

О, мога да намеря вдъхновение абсолютно навсякъде. От меката слънчева светлина, която влиза през завесите сутрин, през цветовете на есента, до разходаката на пазара и вида на свежите плодове и зеленчуци, ароматите на подправките, усмивките на хората, които обичам. А това вдъхновение при мен е стихия, понякога не мога да спя по цяла нощ, защото имам идея за ястие или снимка и нямам търпения да я осъществя.

Много се вдъхновявам от споделянето с мен на приготвена рецепта от моите читатели в блога. Това ми дава сили и желание да продължавам да го правя. Да виждам, че статиите ми са полезни на някой, да виждам редовни читатели и хора, които ми се доверяват за рецептите ме прави истински щастлива.


Как използваш женската си енергия?

Влагам всичката си енегия в работата и грижите за семейството и дома си. Вярвам, че наистина трябва да обичаш това, което правиш, за да може то да те зарежда и да не взима цялата ти енегия. Няма да излъжа ако кажа, че децата ми ме изморяват страшно много, но истината е, че колкото ми взимат, толкова ми и дават, че и повече.

Как завършва един твой ден?

Най-често всички сме около масата с топла вечеря. Обичам тишината, която настъпва след като заспят децата и тогава мога да поработя няколко часа в абсолютно спокойствие.


Повече за Габриела Христова може да прочетете на нейния сайт тук.Тя в Габрово през октомври ще се проведе на 5.10 от 18ч в ресторант "Сопрано". 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"403 views0 comments