top of page

Активните жени на Видин: Запознай се със Светлана Кръстева

Updated: Aug 13, 2021

И ето, че дойде време за седмото издание на "Тя във Видин"! То е по-различно, защото е посветено на доброволчеството. Ще ви срещнем не с две, а с пет дами от инициативната група СМЕ.БГ, обединени от една обща кауза! Светлана Кръстева е архивист с 32 години стаж – издирва, проучва, обработва и се грижи за документалната памет на Видинска област. Споделя, че когато имаш шанс да опознаеш даден град и историята му, да създадеш дом, да имаш професионална реализация – ставаш част от него. Ето какво споделя тя:

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

С надежда и молитва.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

В детството – следовател, криминалист ☺. По-късно учител.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

Дипломирах се със специалност „Начална педагогика” и една година работих като учител. Напълно случайно започнах работа в Държавен архив – Видин, защото нямаше свободни учителски места. Първата седмица много тъгувах! Благодарна съм на колегите, които ме въведоха в професията, подкрепиха ме в професионалното ми развитие чрез възможността за следдипломна специализация по „Архивистика”. Имах щастието да се уча от доайени на българската архивна наука.

Мога да кажа, че в малка част съм осъществила детската мечта. В професията, чрез архивната евристика, често се чувствам като следовател.


С какво се занимаваш професионално?

От 32 години съм архивист. Проучвам, издирвам, обработвам, грижа се да бъде съхранена исторически ценната документална памет за Видинска област и за националната ни история. Работата ми е свързана и с популяризиране и разширяване на достъпа до архивните източници за практически, правни, учебни, родоизследователски, краеведски и научни цели.


Как прекарваш свободното си време?

Обичам да пътувам. Най-добре се чувствам когато заедно със семейството, с децата и внуците правим малки или големи екскурзии.


Какво правиш в неделя?

Поне в единия почивен ден съм у дома, с всички женски задължения.


Какви хобита имаш?

Обичам да правя сладкиши и е щастие, когато имам за помощници внуците, да им предавам семейните рецепти.


Какво те вдъхновява?

Хубава музика, природата и най-вече срещата с добри хора!


Защо във Видин?

Любов, семейство! Когато имаш шанса да опознаеш града и историята му, да създадеш дом, да имаш професионална реализация – ставаш част от този град. Каварналийка – видинчанка ☺.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Старая се да принасям полза с вяра, мисъл, съпричастност и дело.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Благодарност за доброто, което се е случило, тревога за несвършеното.


Как завършваш един ползотворен ден?

С удовлетворение и усмивка.



„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Никол Крумова, Ели Емилова и Мария Петрова.

ТЯ във Видин е на 17-ти август (вторник) от 17:45ч в БиблиоПоща - крайдунавски парк. Вход свободен!
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

386 views0 comments
bottom of page