top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Нивелина Николова

В навечерието на коледните празници „ТЯ във ВИДИН“ ще отбележи единадесетото си подред събитие, което отново ще бъде онлайн. На него ще ви срещнем с Нивелина Николова - читалищен деец. Тя „носи няколко дини“ под мишници – секретар е на Читалище „Постоянство – 1927 г.“ – с. Дружба, Видинско; управлява семейна фирма в областта на транспорта и земеделието; „половин учител“ на двете си деца, когато са в дистанционно обучение; пее в певческата група на местното читалище и танцува в състава на друго читалище ☺. Тя ще представи традициите и обичаите за Коледа в две етнографски области.

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Всяка сутрин за мен е ново приключение, през което трябва да балансирам между работата като читалищен работник и майка. Сутрин си мисля първо за кафе, а след това нареждам част от задачите си за деня.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Като всяко дете, първо си мечтаех да стана лекар, после преминах към мечтата да стана адвокат, накрая започнах да уча програмно осигуряване, а де факто станах читалищен работник. Смело мога да кажа, че намерих точното си призвание и работата ми носи удоволствие.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

От 2013-та година работя като секретар на Народно читалище „Постоянство – 1927 г.”. Кандидатствах за работата на шега и изобщо не знаех в какво се забърквам. Когато започнах работа заварих пълен хаос и трябваше да въведа ред, а нямаше към кого да се обърна и се наложи да се уча в процес.


С какво се занимаваш професионално?

Професионално занимание нямам. Всъщност никога не съм работила по професията, която съм завършила. За мен дипломата е просто документ и не мисля да работя по специалността.

Как прекарваш свободното си време?

Често казано, нямам свободно време. Както вече казах, балансирам между работата в читалището и мисията да бъда майка. Отделно от тези две важни за мен неща, управлявам семейната ни фирма. С големи усилия отделям седмица време, за да идем на почивка, но не мога да кажа, че и там почивам.


Какво правиш в неделя?

В неделите съм предимно майка, единствено ако нямаме организирано мероприятие в читалището или участие на певческата ни група в някой събор или фестивал. Неделите са за приготвяне на сладки и за изпълнение на желанията на децата.


Какви хобита имаш?

Пея и ръководя Певческа група „Китчица” към нашето читалище. Отделно танцувам народни танци в Танцов състав „Буковче” към читалището в с. Буковец.

Когато имам възможност, изработвам различни сувенири. Тази година, с малко помощ от клуб „Сръчни ръчички” изработихме страхотни мартеници, които подарихме на Общинската администрация. Преди събора на селото ни, ми хрумна идеята да изработя кукли в национални носии, които да подарим на участващите в събора състави. Идеята беше страхотна, но изобщо не знаех от къде да започна и как точно да ми се получат нещата. В крайна сметка се справих и ги изработих! След това, по покана на Община Видин, взехме участие във Фестивал на изкуствата „Дунавски вълни”, където освен, че пяхме с групата, до сцената бяхме разположили шатра на тема „Шивачница за кукли”, където изработвах същите кукли на място.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме всичко позитивно около мен, всичко което видя и чуя, прекрасната природа около нас и най–вече удовлетворението на обкръжението ми, когато направим нещо ново (отново мисля за работа).


Защо във Видин?

Това е мнооого дълга тема за обсъждане, но ще се постарая да бъда кратка. Във Видин дойдох на шега, а се оказа, че именно тук ще създам семейството си и ще отглеждам децата си. Уникален град, спокоен, разположен на идеално място. Избрах Видин именно заради спокойствието.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Това е въпрос с повишена трудност :D Често ме питат как изобщо успявам да върша толкова неща едновременно. Честно казано, понякога и аз се учудвам от себе си!


Коя е последната ти мисъл вечер?

Какво трябва да свърша през следващия ден.


Как завършваш един ползотворен ден?

Изморена, но доволна!

--


„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова и Ели Емилова.

ТЯ във Видин е на 7-ми декември (вторник) от 17ч ОНЛАЙН.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

351 views0 comments

Comments


bottom of page