top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Милена Идакиева

Updated: Apr 13, 2022

На февруарското издание на „ТЯ във ВИДИН“ ще ви срещнем с Милена Идакиева - родом от София, учи и работи в далечна Колумбия, но преди 10-ина години се озовава във Видин. Тя е пътешественик по душа и ценител на хубавото вино! Това е и причината да се интересува от лозарство, стъпвайки на традициите в региона, а впоследствие и разработването на винарска изба. Този „вкусен бизнес” е трудоемък и отнема много време и сили. „Виното е страст, любов, сила, която не ти дава да се откажеш дори и в най-трудните моменти” – споделя Милена.


С каква мисъл започваш деня си сутрин?

С положителна мисъл и нагласа към предстоящия ден. Аз съм от положителните хора и винаги започвам деня с чисто съзнание и в очакване да се случат хубави и невероятни неща.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Много неща, никога не съм се спирала да желая и да мечтая. Но едно от нещата, които винаги съм искала да бъда, е пътешественик. Да пътувам и да се запознавам с нови хора, места и култури. И може би тази мечта идва от една винилова плоча, която слушах постоянно като малка - за крушата Рагаца на Станислав Стратиев. В нея една обикновена круша решава да опознае света и заминава за Париж и там се запознава с Атанас, който бил ананас и т.н. И така от една детска приказка се зароди моята любов към пътешествията и благодарение на моите родители обиколих света.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

Преди да започна с попрището на винопроизводител и да се озова в Северозападна България, дълги години работих във Външно Министерство на Колумбия, в отдел за контрабанда и наркотици. Това бе възможно, тъй като учех политология (едно от висшите ми образования) и един от преподавателите ме покани като асистент водещ на лекциите му, още когато бях в четвърти курс. След като той бе поканен да води кампанията на Андрес Пастрана, ме взе в екипа. А след като спечели и стана президент на Колумбия, ме поканиха като асистент в Министерството. И така няколко години и след завършването ми работех за колумбийските власти.

Но с настъпване на промените в България реших да се завърна у нас /беше в края на 2001-ва година/ и да се насоча към политиката, но за съжаление действителността се оказа различна от това, което се пишеше в медиите и се наложи да се занимавам с много други поприща, далеч от моята професия.

В крайна сметка, се установихме в с. Неговановци, община Ново село, област Видин. Изградихме нашия винен оазис и вече повече от 10 години развиваме винения бизнес. На пазара ни познават като Винарска изба Los Dos Alamos Winery/ „Двете тополи” ☺.

С какво се занимаваш професионално?

В настоящия момент съм винопроизводител. И колкото и помпозно и привлекателно да звучи, това е един доста труден и неблагодарен бизнес. Бизнес, който и секунда не може да бъде оставен без обгрижване, като се започне от лозовия масив, през брането, преработката на гроздето, до крайния продукт, който всеки един от нас на вечеря изпива по чашка –две.

И все пак виното е страст, любов, сила, която не ти дава да се откажеш дори и в най-трудните моменти.


Как прекарваш свободното си време?

За съжаление, с бизнес като този остава много малко време за почивка. И все пак, когато успеем да се откъснем, се качваме в колата и обикаляме северозапада. Открили сме невероятни места, където ти се иска пак да бъдеш, имало е и места пусти и призрачни, в които също намираш чар и желание отново да ги посетиш.

Друга моя страст е рисуването. За съжаление за него по-трудно намирам време.


Какво правиш в неделя?

Мързелувам или пътувам нанякъде.


Какви хобита имаш?

Рисуването и пътешествията.


Какво те вдъхновява?

Много неща ме вдъхновяват. Понякога дори гледането на един хубав филм, една книга, някой политик, дори природата. Това много зависи от настроението и кондицията, в която се намирам.


Защо във Видин?

А защо не?!

Видин го открих доста късно. Този град го знаех само като точица на картата на България и никога не бях го посещавала.

Но както се казва „неведоми са пътищата Божий” и в един прекрасен летен ден аз се озовах във Видин и ми се стори най-прекрасния и романтичен град. В него открих не само красотата на Дунава, невероятната архитектура на сградите, но и едно успокоение. Бавният живот, който тече тук, кара хората да са по-релаксирани и именно тази „мудност”, тази лекота, която се носи във въздуха, ме привлече и в един момент Видин стана моя постоянен дом.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Енергията ми е креативност и нея успявам да вложа във всяка една от стъпките, за да се получи крайният продукт.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Винаги е свързана с работата и с предстоящите задачи в утрешния ден.


Как завършваш един ползотворен ден?

На чаша вино и хубава вечеря. За мен вечерите са най-хубави, защото седиш пред камината до любимия човек, обсъждате деня или просто си говорите, няма значение за какво, важното е, че ти е уютно и хубаво.


„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова и Ели Емилова.

ТЯ във Видин е на 8-ми февруари (вторник) от 17:30ч ОНЛАЙН.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

204 views0 comments
bottom of page