top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Роберта Костадинова

Updated: Dec 9, 2021

През декември „Тя в Пловдив“ се завръща! Онлайн, на 16-ти декември ще се запознаем отблизо с Роберта Костадинова: социолог по образование, непрекъснато търсеща нови възможности да учи и да опознава света. Обожава да пътешества, да събира истории и впечатления. Мечтата ѝ е да предаде опита си и знанията си на повече хора по възможно най-мотивиращия, вдъхновяващия и зареждащ начин, защото вярва безусловно в силата на младите. Работи в стартъп компания, което пък е страхотно предизвикателство и ѝ помага да се развива всестранно. Активен доброволец е още от гимназията е съосновател на образователната платформа за политика “Царски Пищови”, която е и най-най-любимият ѝ проект в момента.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

В секундите след като се събудя, първото, което ми минава през ума, е какви са ми задачките за деня. Често ме наляга меланхолия, затова второто нещо, което си напомням сутрин, е, че зависи изцяло от мен да имам един усмихнат и успешен ден. Третото любимо нещо, с което стартирам деня, е билков чай и хубава музика.


С какво се занимаваш професионално?

Вече няколко години работя в австрийски стартъп - медия за иновации, технологии и предприемачество. Когато започнах работа в Trending Topics, фирмата беше още бебенце. Стартирах като организатор на събития, постепенно започнах да отговарям за различни проекти за финансиране и поех административните задължения. В последствие оглавих екипа, развиващ медията в Източна Европа и така до сега. Благодарна съм, че работната ми среда е динамична и ми позволява да експерементирам, да пробвам и да уча нови неща ежедневно. Абсолютно незаменим опит.


А в свободното си време?

В свободното си време слушам много музика и подкасти, гледам безобразно много документални репортажи, предимно на социална тематика. С голямо удоволствие пътувам, снимам и ходя на планина. Бордните игри с приятели и импровизирана йога (разтягане, както аз му казвам) са ми любими неща в свободното време. Наскоро се снабдих и с микроскоп и уикендите използвам, за да изследвам разни нещица от бита. Обичам да се включвам в различни проекти като доброволец - и социални, и бизнес, и за наука. Когато съм си в България, свободното си време посвещавам изцяло на семейството и най-верния ми другар, кучето Макс.


С какво свързваш Пловдив?

С дом, със семейство, с принадлежност. Не мога да опиша колко силна връзка имам с Пловдив. Тук съм се родила, тук съм израснала, тук станах човек (както се казва).

По един мой си начин свързвам Пловдив до голяма степен и с ъндърграунд културата му - с автентичните хора, с некомерсиалната музика, с градското списание, с графитите, с тепетата, с една особена креативност и необичайно готини идеи, които никнат като гъби.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

На този етап от живота си основното предизвикателство, с което се сблъсквам, съм самата аз. Уча се да обичам себе си, да вярвам повече във възможностите си и да приветствам трудностите с усмивка. Нещата от бита и работата, които изглеждат толкова непреодолими понякога, са дреболии, когато човек е здрав и щастлив.


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента.

Царски Пищови. Толкова съм горда с този проект, нямам търпение да ви разкажа повече за идеята и страхотния екип на живо. Царски Пищови е проект на доброволчески начала и образователна платформа, с която се стремим да направим политиката в България по-достъпна за младите. Обясняваме различни термини, държавното устройство, активните фракции и наблягаме на темата за гражданското образование.


Какво те вдъхновява?

Позитивните примери, личните истории и малките неща в живота, които често остават незабелязани. Вдъхновяват ме добрите хора и тези, които търсят решения и искат да допринесат с нещо полезно към обществото. Късметлийка съм да имам страхотно семейство, обркъжение и приятели, от които мога непрекъснато да черпя вдъхновение и да се уча.

За какво мечтаеш?

Мечтая за това да имам възможността самата аз да бъда позитивен пример и да мотивирам и вдъхновявам хората около мен. Искам да мога да предам този заряд и енергия и да ги накарам наистина да вярват в себе си, в идеите си и в знанията си. Копнея и за един много по-добър свят, усмихнат и добронамерен и вярвам, че ще можем да го създадем с общи усилия. А в личен план - мечтая за много любов, здраве, бурен смях, танци и хубаво време. Имам и едно тайно желание да възродя родопските селца, които бавно замират и изчезват, а носят толкова много история и са незаменима част от българската култура.


Как използваш женската си енергия?

Работя по въпроса и още се уча как да развивам и използвам женската си енергия. По природа съм доста директна и понякога прекалено сериозна, но пък дамата в мен някак си омекотява тази твърдост на характера ми. Много съм чувствителна към несправедливости и, макар с малки стъпки, се опитвам да направя света по-добро, уютно и приветливо място, а това, в моите очи, е най-мощната сила на една жена.


Как завършваш един твой ползотворен ден?

Както и го започвам - с хубава музика, чаша горещ билков чай, набран от Родопите, и благодарност към всичко, което ми се случва.

---


ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Йоана Иванова, Катерина Чобанова и Жулиет Яркова.

ТЯ в Пловдив е на 16-ти декември (четвъртък) от 19ч ОНЛАЙН.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.




757 views0 comments
bottom of page