top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Петя Грудева

През август „Тя в Пловдив“ продължава този летен сезон със свежо настроение и много вдъхновение! На 26-ти август ще се запознаем отблизо с Петя Грудева - социален мениджър и психолог. Управлява международни проекти в областта на развитието на професионални умения, внедряване на иновативни професии и подкрепа на ранното детско развитие. Има над 15г. опит в работата в неправителствения сектор, член на УС на Национална асоциация на работещите с хора с увреждания.


Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Това ще бъде един ползотворен и позитивен ден. Това е по принцип моята нагласа и отношение към случващото се на мен и около мен. Вярвам, че добрата мобилизация и положителното отношение прави дните ни по-продуктивни и запомнящи се.


С какво се занимаваш професионално?

Работя в екипа на Национална асоциация на работещите с хора с увреждания - НАРХУ от самото създаване на сдружението, а в допълнение съм психолог на частна практика. Целият ми професионален път е свързан с подкрепа на хора с различни затруднения и специалистите, които им осигуряват обучение, консултиране и подкрепа. Това е не просто социално значима кауза, но и задълбочена упорита работа, свързана с проучване на международния опит, създаване на социални иновации, постоянно обучение и надграждане, за да постигнем желания резултат. А именно - хората в неравностойно положение да имат възможност да работят, да се развиват, да живеят автономно и да се радват на същите блага и малки житейски победи, на каквито всички останали.


А в свободното си време?

Спортът, морето и срещите с приятелите ме зареждат и ми дават сили и енергия да продължавам напред. Затова и се старая да им отделям почти цялото си свободно време. За жалост, пред последните години свободното ми време намалява, но когато човек избере работа, която обича, липсата на свободно време се преживява по-леко.

Защо в Пловдив?

Целият си съзнателен живот съм прекарала в моя град. Имах възможност да пътувам в различни държави, затова с основание мога да твърдя, че това е мястото, където се чувствам най-добре. Просто в Пловдив е всичко, което обичам – семейството, приятелите ми, работата, уникалната атмосфера на Стария град, незабравимите вечери в Капана и малките неща, които преоткривам всеки ден.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Те са нещото, което придава по-особен привкус на живота. Предизвикателствата ме карат да се мобилизирам и да изобретявам моите начини да се справям с тях. Не успявам обаче да се преборя с безразличието и безхаберието на хората. С постоянните оплаквания и недоволство от всичко около тях. Трудно ми е, когато се срещам с хора, които търсят вината и отговорността винаги в другите или във външни обстоятелства. Това ме изтощава и понякога ме кара да се чувствам безсилна.


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента.

Това е една дългогодишна мечта, плод на много работа и много усилия на няколко мои много близки приятели и колеги - подкрепа на ранното детско развитие чрез стимулиране на комплексното усъвършенстване на детето посредством занимания по психомоторика. Психомоториката стимулира преживяването на удоволствие от движението и усещането за тялото като цялостно, силно и здраво и използва движението за изразяване на телесната експресия – мисли, емоции и преживявания. Психомоториката подкрепя спонтанната игра, свободата на движението и развитието на въображението, затова за децата е приятно и забавно да са в залата по психомоторика.

Вярвам, че инвестицията в децата е с най-видими, устойчиви и удовлетворяващи резултати.

Какво те вдъхновява?

Преди всичко силата и постиженията на хората, които обичам и които за щастие са около мен. Доста често намирам вдъхновение и в на пръв поглед простички неща – хубава песен, красива дреха, естетично подредена маса или приятен разговор.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Може би ние жените имаме няколко непобедими женски оръжия, с които според мен всяка жена си служи, поне аз със сигурност. Това са женската интуиция, очарованието и умението ни да флиртуваме красиво и леко предизвикателно. Така постигаме нашите малки женски победи.


Как завършваш един ползотворен ден?

Най-често с чаша хубаво вино и в приятна компания. Може би звучи тривиално, но за мен това е изключително приятен и релаксиращ завършек на един дълъг, но продуктивен ден. И разбира се, за десерт – с мисълта за утре и за значимите хора и събития, които ми предстоят.



ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Вероника Йовчева, Елена Лулчева, Йоана Иванова, Катерина Чобанова, Жулиет Яркова и Стилиана Ралева.

ТЯ в Пловдив е на 26-ти юли (четвъртък) от 19ч в Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop - ул. Бетовен 2.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.




202 views0 comments
bottom of page