top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Мария Илчева

Updated: Jun 11, 2020

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


На това издание на ТЯ във Велико Търново ви срещаме с Мария Илчева, която е активно ангажирана с обществена дейност и младежки политики, и е преподавател във Великотърновския университет и Националния военен университет. Мария е магистър по икономика и публична администрация, стипендиант на Британско външно министерство и доктор по политология. Експерт в разработването на публични програми и политики в сферата на социалната икономика и социалното предприемачество. Като консултант по разработване и управление на проекти, финансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, за последните дванадесет години под ръководство ѝ са реализирани над 50 проекта в областта. Мария е активен доброволец по сърце и душа, член на настоятелството на читалище „Искра“ във Велико Търново.


Мария Илчева - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

С надежда, че новия ден ще е изпълнен с доброта и ще се случват положителни неща. Аз съм човек на действието. В живота си следвам принципа, че трябва да посрещаме всеки нов ден с усмивка, трябва да правим по едно добро (може и повече), и да не се страхуваме да следваме целите и мечтите си.


Как започна всичко и как стигна дотук?

Смятам, че в съзнателния си живот винаги съм била активна личност, не само в професионален, но и в обществен план. Убедена съм, че повечето умения не се учат в училище и университета, и че трябва да успяваш да се учиш от всеки човек, които пресече живота ти или от всяка ситуация, в която попаднеш. Както и от всяко предизвикателство, което преодолееш. Затова и мотото в живота ми е чрез делата и действията си да бъда промяната, която искаме да видим.


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си?

Смятам, че човек ежедневно с делата си трябва да бъде пример за подражание. Ще ми се ако мога да покажа на всеки, че може да постигне много с лични усилия и упоритост. Добрите идеи и намерения могат да се превърнат в добри действия само чрез хората, така че ако мога да дам съвет, то той е да не се страхуваме да направим промяна и да следваме мечтите си. Вярвам в неограничените възможности на социалното предприемачество и доброволчеството, затова и чрез действията си бих искала да давам пример за това.

Мария Илчева - снимка личен архив

Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Живота ми досега е предлагал доста предизвикателства, свързани с мобилизиране на вътрешна сила за да направиш крачка напред и да излезеш извън зоната на комфорт. Може би и затова не се плаша от нови предизвикателства, и обичам да се захващам с нови проекти. Това, което ме провокира са многото несправедливости покрай нас, и че все още не можем да постигнем среда, в която важат правилата за всички. Винаги съм смятала, че всеки човек трябва да бъде пример с делата си, и ако всеки прави по едно малко добро, света и в частност България ще станат по-добри.


Как прекарваш свободното си време?

Книгите, шоколадът и морето, са моите малки изкушения в ежедневието, на които трудно отстоявам. В свободното си време обичам да чета и да пътувам, както и да посещавам нови и непознати места. От време на време обичам да избягам на едно място, което наистина ме зарежда със спокойствие и енергия, в една семейна вила в Тревненския Балкан, където мога да получа нови вдъхновения …..


Какво те вдъхновява?

Мисля че всеки нов човек в живота ми ме вдъхновява. Особено младите хора, ми действат като неизчерпаемо зарядно устройство – да виждаш как кипи нова енергия и идеи…… Може би и затова в последно време професионалните ми планове са все повече свързани с млади хора…..Използвам този заряд и вдъхновение в работата си, като се опитвам винаги да мога да помогна и да направя така, че част от тези идеи да се превърнат в реалност. И още нещо, стремя се да мултиплицирам тази енергия, като предавам заряда на други хора, защото никой от нас не знае всичко, но всеки от нас знае по нещо. А това, което ме вдъхновява и е движеща сила за мен са хората – такива, каквито са и новите места, които посещавам. С годините се научих, че всеки човек, с неговите емоции, усещания и вътрешен свят, ме обогатява, и прави моя свят по-пъстър и многообразен


Защо във Велико Търново?

За мен Велико Търново е мястото където съм се родила и отраснала, моето минало и бъдеще. Велико Търново е моята кауза……Вярвам, че града е специален, с богатата си история, уникална архитектура и атмосфера и наистина омагьосва за цял живот. Имала съм възможност да уча и специализирам в други страни, както и да пътувам изключително много, но най-хубавото от това е да се заредиш с нова енергия и мотивация, и да се връщаш обратно в Търново.


Мария Илчева - снимка личен архив

Как насочваш женската енергия в работата си?

Вярвам, че е много важно отношението към това, което правим, дали го правим с желание и любов. Единственото по-лошо от това да не правиш нищо и да чакаш нещо да се случи е да работиш без желание. Без лична, вътрешна мотивация, без любов. И не на последно място – да работиш без фантазия и мечти е пагубно. Трябва да се целиш високо, да искаш повече и да не спираш да мечтаеш.


Какво виждаш зад себе си?

Дълъг път на изграждане на характер, много лични предизвикателства и много победи и разочарования. Зад себе си виждам много успехи, които са си стрували, както и много научени уроци. Научих от опита си, че нищо не се случва без желание и усилия, че трябва да имаш мечти и да ги следваш, а също така и да не се отказваш. Зад себе си виждам много хора, които са ме подкрепяли и вдъхновявали.


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Искам в бъдеще да виждам повече енергия и желание за промяна, така че повече млади хора да избират да се реализират във Велико Търново и България. Вярвам, че критична маса от активни и обществено ангажирани хора, може да промени посоката на развитие. Искам да виждам повече добри дела и солидарност, които променят обществото ни към по-добро. Искам да виждам успешни хора, които градят бъдещето си в България.


>>>>

ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 4-ти март от 19:00 часа в ТАМ

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега „ТЯ в…“ обединява близо 20 доброволеца, които организират ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново и ТЯ в Сандански.

През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!

ТЯ във Велико Търново се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева и Весислава Желева. Може да номинирате следващите вдъхновяващи жени, които да говорят на събитието, попълвайки този формуляр


Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.




521 views0 comments
bottom of page