top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Грета Желева

На октомврийското издания на ТЯ в Габрово ви срещаме с Грета Желева, която съчетава майчинството с активно доброволчество към Приюта за безстопанствени животни и от филолог се е преквалифицирала в експерт в сферата на международния транспорт. Вдъхновява се от упоритостта на малката си дъщеря и би се включила във всяка инициатива, която допринася за повече добро около нас. 

Грета Желева - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

В последно време денят ми започва, така да се каже, по няколко пъти. Първият път обикновено е с: „О, боже, 02:00 ч. е и защо бебето се е втренчило в мен?!“. Всичко оттам насетне зависи изцяло от това колко зъба остават още до пълен комплект.


Каква искаше да станеш, когато пораснеш?

Архитект, зъболекар и художник.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

По образование съм филолог, занимавала съм се с различни неща, но в крайна сметка отговорът е международен транспорт.


Какво те мотивира да бъдеш доброволец към Приюта за безстопанствени животни?

Искрената доброта, с която заразяват животните и несломимата жажда за живот, която имат. Оцеляването на улицата и в приюта е изключително трудно за тях, но много по-лесно от нас, хората, преодоляват всяко препятствие и в повечето случаи бързо, бързо са готови да тичат безгрижно по поляни или да мързелуват блажено на нечий диван. А при тях „препятствие“ не означава лош ден в работата, а среща със смъртта... Та, мисля, че са наясно със смисъла на живота и умеят да му се наслаждават.

Грета Желева - снимка личен архив

Как прекарваш свободното си време?

Сънувам го! ☺


Защо в Габрово?

Защото е моето Габрово. Тук се чувствам на мястото си. Живяла съм в други градове и в други държави за кратко и може би това ми помогна да затвърдя усещането, че тук съм у дома. В по-развит град или държава ми се струва твърде лесно за живеене. Сякаш някой друг вече се е погрижил нещата да се случват нормално и за мен остават ежедневностите. Не че не е хубаво и удобно, а и навсякъде проблемите са различни, в крайна сметка всеки има различни нужди, но е тъжно. Защото Габрово и България са прекрасни, просто работата е повече.


Какво те вдъхновява?

Дъщеря ми, която е на осем месеца и е много упорита. Всъщност, всички сме извървели пътя от мъркащото бебе до ходещия, зрял човек, но сме забравили волята, която ни е била нужна, за да стигнем до тук. Колко трудно всъщност е да овладееш всички движения, на които тепърва осъзнаваш, че е способно тялото ти, докато умът ти е зашеметен от тотално новата среда, която постоянно се променя. Ако бях на нейно място, вероятно щях да се откажа някъде около пролазването.


В каква бъдеща инициатива би се включила с удоволствие?

Всяка инициатива, която добринася за повече добро и се случва в правилното време, е добре дошла.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Усмихвам се, опитвам да съм търпелива и да допринасям за баланса на отношенията ☺


Как завършва един твой ползотворен ден?

С успешно заспало бебе!



„ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

ТЯ в Габрово е на 14-ти октомври (сряда) от 18:00ч в Кафе Библиотеката - ул. Хаджи Димитър 4.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова и Ивелина Иванова.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече! Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

317 views0 comments
bottom of page