top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Елена Лулчева

На мартенското издание на "ТЯ в Пловдив" ви срещаме с Елена Лулчева. Елена е съучастник в създаването на формата "ТЯ в България" от 2018 година насам, а колко много други активности и интереси има, вижте в интервюто.Каква е първата ти мисъл сутрин?

От понеделник до петък денят ми започва с поредица от аларми, които постоянно изключвам в полузаспало състояние. „Само още 2 минути...“ казвам си аз и преоткривам законите на физиката спрямо времето и пространството и тяхната парадоксалност в стил Котката на Шрьодингер. След като най-накрая съм се измъкнала от защитената и сигурна среда на завивките, имам лошият навик първо да си проверя пощата или новините, с надеждата нещо да ме разсъни бързо.


С какво се занимаваш професионално?

Като човек, който има нужда от постоянна стимулация, действам на няколко различни посоки едновременно. Към днешна дата прекарвам голяма част от работната си седмица в счетоводна кантора, подпомагайки семейния бизнес. Отвъд това отскоро съм и активно практикуващ психолог и коуч – най-накрая образованието ми да влезе в употреба. Работя също по различни проекти в ролята на фасилитатор и обучител. Един от проектите, върху които работя съвместно с Център Образование за Демокрация, е Академия по меки умения. Член съм и на управителния съвет на ETIC (Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии), където главно работя към аспекти свързани с психологията и геймификацията.


А в свободното си време?

Голяма част от времето си доброволствам към различни проекти - от 2018 година съм доброволец към Фондация „Екатерина Каравелова“, доброволец към БЦНП, както и в момента участвам в проекта на Mind the Mind, който е насочен към повишаване на информираността на младежите относно психологичните заболявания и състояния. Отвъд доброволстването се включвам в различни интересни проекти към Еразъм +, онлайн академията на ОССЕ, Инициативата на ФГРИ за развитие на млади лидери в гражданския сектор.

При възможност пътувам у нас и в чужбина, както и се отдавам на изкуството чрез различни медиуми – дали рисуване, четене или 3d принтиране.


фотограф: Виолета Апостолова / Лети/ На снимката отляво надясно: Кирина Бойкова, Елена Лулчева, Марина Кисьова де Хеус


Защо в Пловдив?

Връзката ми с град Пловдив винаги е била силна по една или друга причина. Израснала съм в село Катуница, което е изключително близо до града, като от 11 годишна уча в Пловдив. Бях прекарала една година в чужбина, но с връщането си обратно осъзнах колко всъщност свобода и възможности има тук. Пловдив е едно магическо свърталище на всякакви чудати същества и души, сутрин и вечер градът не спи.

Не мога да си представя да съм някъде другаде – да, обичам да пътувам и да работя напред-назад, но навсякъде ме следва една трескавина, която единствено се успокоява, когато съм си тук, у дома.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

До миналата година бях постоянно от една екзистенциална криза в друга. Преди 5-6 години бях зажадняла за нови преживявания, знания и познанства, при което се включвах почти във всичко, което ми беше интересно. С времето отговорностите нараснаха, а времето ми стана все по-ценно. Предизвикателство, което овладявам все повече, е това да подбирам ангажиментите, които поемам. Смятам се за отговорна личност, затова се старая да давам най-доброто от себе си. Имам различни интереси, които е трудно да бъдат съчетани, но и не искам да ги изоставям. Всичко това ме вкарва в моменти на когнитивен дисонанс – искам да реализирам толкова много идеи, но просто енергията и фокусът вече не ми стигат. Все пак се уча и да бъда по-търпелива и мила спрямо себе си – реализирам идеите и желанията си, просто не винаги с темпото, което ми се иска. Вярвам въпреки всичко, че нещата се подреждат по възможно най-добрия начин; пък ако не – да сме живи и здрави! Гледам да не се вземам твърде много на сериозно и да се радвам на малките неща, това поне успокоява моята душа.

Някъде из Исландия


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента

От малка съм фен на всякакви игри и дейности, чрез които човек може да научи повече за света или по определена тема по интерактивен начин. А покрай дейността ми във Фондация „Екатерина Каравелова“ научих толкова много за жените и женските образи скрити във всеки град в България. Преди три години се вдъхнових да комбинирам тези два елемента в интерактивна игра тип „Търсене на съкровище“ из Пловдив. Градът под тепетата с неговата хилядолетна история е пълен с толкова интересни и красиви места, изобразяващи или вдъхновени от женски образи, които често остават подминавани и игнорирани в нашето забързано ежедневие. Най-накрая тази година реших да отделя времето да наградя върху тази концепция и да създам нещо. Към днешна дата разработвам дигиталната версия на играта, която е с името „ТЯ из Пловдив“ и с помощта на останалите доброволки от екипа на „ТЯ в Пловдив“ планираме в някой етап да организираме и на живо координирана версия.


Какво те вдъхновява?

За мен е лесно да се ентусиазирам и вдъхновя, особено от малките неща. (Недай си някой да е около мен, когато има кучета или котки в полезрението ми.) Вдъхновявам се от богатството и разнообразието на света около нас, което е толкова огромно, че времето и капацитетът ни няма да стигне да разгадаем всички мистерии и загадки. До скоро казвах „да“ на всяка възможност, която дори и малко ме ентусиазираше. С годините осъзнавам, че проблемът не е как да намеря вдъхновение и мотивация, а какво да правя отвъд тях – когато те не са вече движещата сила зад действията ми.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Моята интерпретация на женската енергия е пряко свързана с обгрижване. Докато лесно ми се отдава да насочвам тази енергия към други хора, дали чрез доброволстване или просто чрез жестове към моите близки, все по-силно оценявам грижата, която отделям за себе си. Това са малките моменти, когато съм сама вкъщи и като никога не работя, а се наслаждавам на собствената си компания. Това е ново хоби, което развивам, просто защото искам да опозная себе си по различен начин. Това е даже събота следобед, прекаран в гледане на сериали или четене на книга, когато аз съм скрита в одеало от любов и топлина, а светът наоколо е потънал за малко в тишина.


Как завършваш един ползотворен ден?

Със сигурност по-късно, отколкото бих искала :D . След ден, изпълнен със задачи, премисляне и хиперактивност, завършвам вечерта в невероятна компания и студена чаша бира. Щом се отпусна, умората ме връхлита (в стил „Камион ме блъсна, тракторът ме гази...“) и заспивам за рекордно кратко време... и така до следващия ден, когато нови приключения се появяват на хоризонта.

 

Мартенското издание на ТЯ в Пловдив е на 31-ви март от 19:00 часа в Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop. . Входът, както винаги, е свободен!


ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Йоана Иванова, Катерина Чобанова и Жулиет Яркова.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение.

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"

327 views0 comments

Commenti


bottom of page