Активните жени на Пловдив: Запознай се с Елена Лулчева

На мартенското издание на "ТЯ в Пловдив" ви срещаме с Елена Лулчева. Елена е съучастник в създаването на формата "ТЯ в България" от 2018 година насам, а колко много други активности и интереси има, вижте в интервюто.Каква е първата ти мисъл сутрин?

От понеделник до петък денят ми започва с поредица от аларми, които постоянно изключвам в полузаспало състояние. „Само още 2 минути...“ казвам си аз и преоткривам законите на физиката спрямо времето и пространството и тяхната парадоксалност в стил Котката на Шрьодингер. След като най-накрая съм се измъкнала от защитената и сигурна среда на завивките, имам лошият навик първо да си проверя пощата или новините, с надеждата нещо да ме разсъни бързо.


С какво се занимаваш професионално?

Като човек, който има нужда от постоянна стимулация, действам на няколко различни посоки едновременно. Към днешна дата прекарвам голяма част от работната си седмица в счетоводна кантора, подпомагайки семейния бизнес. Отвъд това отскоро съм и активно практикуващ психолог и коуч – най-накрая образованието ми да влезе в употреба. Работя също по различни проекти в ролята на фасилитатор и обучител. Един от проектите, върху които работя съвместно с Център Образование за Демокрация, е Академия по меки умения. Член съм и на управителния съвет на ETIC (Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии), където главно работя към аспекти свързани с психологията и геймификацията.


А в свободното си време?

Голяма част от времето си доброволствам към различни проекти - от 2018 година съм доброволец към Фондация „Екатерина Каравелова“, доброволец към БЦНП, както и в момента участвам в проекта на Mind the Mind, който е насочен към повишаване на информираността на младежите относно психологичните заболявания и състояния. Отвъд доброволстването се включвам в различни интересни проекти към Еразъм +, онлайн академията на ОССЕ, Инициативата на ФГРИ за развитие на млади лидери в гражданския сектор.

При възможност пътувам у нас и в чужбина, както и се отдавам на изкуството чрез различни медиуми – дали рисуване, четене или 3d принтиране.


фотограф: Виолета Апостолова / Лети/ На снимката отляво надясно: Кирина Бойкова, Елена Лулчева, Марина Кисьова де Хеус


Защо в Пловдив?

Връзката ми с град Пловдив винаги е била силна по една или друга причина. Израснала съм в село Катуница, което е изключително близо до града, като от 11 годишна уча в Пловдив. Бях прекарала една година в чужбина, но с връщането си обратно осъзнах колко всъщност свобода и възможности има тук. Пловдив е едно магическо свърталище на всякакви чудати същества и души, сутрин и вечер градът не спи.

Не мога да си представя да съм някъде другаде – да, обичам да пътувам и да работя напред-назад, но навсякъде ме следва една трескавина, която единствено се успокоява, когато съм си тук, у дома.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

До миналата година бях постоянно от една екзистенциална криза в друга. Преди 5-6 години бях зажадняла за нови преживявания, знания и познанства, при което се включвах почти във всичко, което ми беше интересно. С времето отговорностите нараснаха, а времето ми стана все по-ценно. Предизвикателство, което овладявам все повече, е това да подбирам ангажиментите, които поемам. Смятам се за отговорна личност, затова се старая да давам най-доброто от себе си. Имам различни интереси, които е трудно да бъдат съчетани, но и не искам да ги изоставям. Всичко това ме вкарва в моменти на когнитивен дисонанс – искам да реализирам толкова много идеи, но просто енергията и фокусът вече не ми стигат. Все пак се уча и да бъда по-търпелива и мила спрямо себе си – реализирам идеите и желанията си, просто не винаги с темпото, което ми се иска. Вярвам въпреки всичко, че нещата се подреждат по възможно най-добрия начин; пък ако не – да сме живи и здрави! Гледам да не се вземам твърде много на сериозно и да се радвам на малките неща, това поне успокоява моята душа.

Някъде из Исландия


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента

От малка съм фен на всякакви игри и дейности, чрез които човек може да научи повече за света или по определена тема по интерактивен начин. А покрай дейността ми във Фондация „Екатерина Каравелова“ научих толкова много за жените и женските образи скрити във всеки град в България. Преди три години се вдъхнових да комбинирам тези два елемента в интерактивна игра тип „Търсене на съкровище“ из Пловдив. Градът под тепетата с неговата хилядолетна история е пълен с толкова интересни и красиви места, изобразяващи или вдъхновени от женски образи, които често остават подминавани и игнорирани в нашето забързано ежедневие. Най-накрая тази година реших да отделя времето да наградя върху тази концепция и да създам нещо. Към днешна дата разработвам дигиталната версия на играта, която е с името „ТЯ из Пловдив“ и с помощта на останалите доброволки от екипа на „ТЯ в Пловдив“ планираме в някой етап да организираме и на живо координирана версия.


Какво те вдъхновява?

За мен е лесно да се ентусиазирам и вдъхновя, особено от малките неща. (Недай си някой да е около мен, когато има кучета или котки в полезрението ми.) Вдъхновявам се от богатството и разнообразието на света около нас, което е толкова огромно, че времето и капацитетът ни няма да стигне да разгадаем всички мистерии и загадки. До скоро казвах „да“ на всяка възможност, която дори и малко ме ентусиазираше. С годините осъзнавам, че проблемът не е как да намеря вдъхновение и мотивация, а какво да правя отвъд тях – когато те не са вече движещата сила зад действията ми.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Моята интерпретация на женската енергия е пряко свързана с обгрижване. Докато лесно ми се отдава да насочвам тази енергия към други хора, дали чрез доброволстване или просто чрез жестове към моите близки, все по-силно оценявам грижата, която отделям за себе си. Това са малките моменти, когато съм сама вкъщи и като никога не работя, а се наслаждавам на собствената си компания. Това е ново хоби, което развивам, просто защото искам да опозная себе си по различен начин. Това е даже събота следобед, прекаран в гледане на сериали или четене на книга, когато аз съм скрита в одеало от любов и топлина, а светът наоколо е потънал за малко в тишина.


Как завършваш един ползотворен ден?

Със сигурност по-късно, отколкото бих искала :D . След ден, изпълнен със задачи, премисляне и хиперактивност, завършвам вечерта в невероятна компания и студена чаша бира. Щом се отпусна, умората ме връхлита (в стил „Камион ме блъсна, тракторът ме гази...“) и заспивам за рекордно кратко време... и така до следващия ден, когато нови приключения се появяват на хоризонта.

 

Мартенското издание на ТЯ в Пловдив е на 31-ви март от 19:00 часа в Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop. . Входът, както винаги, е свободен!


ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Йоана Иванова, Катерина Чобанова и Жулиет Яркова.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение.

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"

228 views0 comments