top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Деница Митева

Деница е съдружник и съосновател на “Захарчо и Карамелка” - сладкарска работилница, или както сама казва "работилница за приказни вкусотии, където работим с ръце и сърце". Живее в Габрово едва от няколко години, но вече е добре позната на габровци със сладките изкушения, които предлага. Пленява със своята харизма и широка усмивка.



Как започва денят ти?

Както всяка дама и аз имам своите малки ритуали и практики, с които стартирам деня си. Понякога медитация, понякога 2-3 страници от книга, понякога разговори с близо 4 годишния ми син относно важни екзистенциални въпроси от рода на “защо лявата джапанка се обува на левия крак?”. Имам невероятната привилегия да живея на село и винаги, когато имам възможност прекарвам поне няколко минути сутрин на верандата, наслаждавайки се на звуците на природата. Това време на годината ми е любимо - зимната тишина е заменена от много игрив птичи концерт, който обаче приключва около 7 часа.

С какво се занимаваш професионално?

Професионално съм съдружник и съосновател на “Захарчо и Карамелка” - сладкарска работилница за приказни вкусотии, където работим с ръце и сърце, за да припомним на всички любимия, леко позабравен вкус на качествените сладки изкушения. Месим, печем, декорираме, лее се шоколад, мирише на ванилия, какао и канела. Това е моята сбъдната мечта - да дарявам хората със сладост и да ги радвам и в делник, и в празник. Гордея се, че не изневеряваме на принципите си и предлагаме печива и сладкиши с чист етикет, работим без готови смеси и скрити добавки - както обичам да казвам - и яйцата, и млякото ни са течни. Създаването и поддържането на тази идентичност си има своите предизвикателства, но удовлетворението е огромно!


А как прекарваш свободното си време?

Свободното ми време е най-ценната ми валута и я харча според необходимостта на духа и тялото ми! Обожавам да пътувам до познати и непознати дестинации с моят партньор, но понякога имам нужда от 2 часа необезпокоявано плевене на розите в двора. Изпитвам невероятно удовлетворение да моделирам пространството във и около себе си - едното постигам с лекции и четене на книги, другото е малко по-предизвикателно - аз съм от жените, чиито дом е във вечен ремонт. Но напоследък най-много обичам да се разхождам със сина ми - в момента е в извънредно любопитна възраст - въпросите започват да стават по-подробни, разговорите по-интересни, приключенията по-вълнуващи…



Защо избра да живееш в Габрово?

Дойдох на шега, само за една-две седмици и така вече трета година. Градът има много потенциал, според мен и се радвам, че откривам все повече ведри, усмихнати лица, надъхани хора с предприемачески дух и ценители на качеството - по отношение на храната, която избират, средата, в която общуват и атмосферата, която създават. Избрах да живея тук, защото усещам, че в този етап от моя житейски път това е правилното място за мен и семейството ми.


С какви трудности се сблъскваш в ежедневието?

Рядко се сблъсквам с трудности от битов характер, защото съм доста адаптивен човек. В професионален план има някои трудни моменти - някои суровини са малко по-труднодостъпни, поради недобре развитата мрежа за дистрибуция на вносителите, понякога като с лопата ме блъскат стереотипите на по-възрастните хора, които коментират цените на предлаганите от нас продукти, тълкувайки ги като чисто печалбарство. Но това е част от бизнеса - гледам да се фокусирам върху хубавите моменти.


За какво мечтаеш?

Честно - по това време на годината мечтая за почивка. Целогодишно мечтая за пътувания и приключения, които да споделя с любимите си хора. На професионалния хоризонт се е заформила една мечта за кокетно място в града, където да предлагаме торти, еклери и други приказни сладости, но за сега я заобикалям деликатно и бръквам обратно при тестото за козунаци :)


Какво те вдъхновява?

Като всяка креативна личност, черпя с пълни шепи вдъхновение от съвсем обикновени неща - хората около мен, природата, понякога от минали случки, понякога от научени по трудния начин уроци. Вдъхновението понякога си идва съвсем само и непотърсено, развихря се и стига да имам времепространството да му се отдам - кипи творчество без да усещам умора!


Как използваш женската си енергия?

Научих се много късно в живота си, че е важно да съхранявам и подхранвам женската си енергия - бях доста мъжко момиче и се отъждествявах със сила и устойчивост. Трудно приех, че “нежна” и “фина” са две съвършени прилагателни за една жена, които в никакъв случай не са еквивалентни на “слаба”. За мен женската енергия е съзидателна, игрива и креативна, в този смисъл я използвам, за да се грижа за себе си - за вътрешния мир и за тялото си. Обичам да я канализирам за сплотяване на любимите и да я използвам за сътворяването на уют и хармония в пространството, което обитаваме.

Как завършва един твой ден?

Един мой ден завършва непредвидимо. Понякога с пуканки и филм, друг път насред дневници за вътрешен контрол на храните. Благодарна съм, че заспивам лесно, защото калинките в главата ми рядко летят под строй, но дойде ли време за сън са като отбора по синхронно плуване на Бразилия.


Тя в Габрово през Април ще се проведе на 06.04. от 18ч в ресторант "Сопрано".

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"



104 views0 comments
bottom of page