Активните жени на Габрово: Запознай се с Йонка Бакърджиева-Агалова

На юнското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме с Йонка Бакърджиева-Агалова – дизайнер на пътешествия и туристически продукти, собственик на туристическа агенция, лектор и управител на къщи за гости.Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Обичайно в главата ми от сутринта прелитат не една, а няколко мисли и въобще не си пречат. Едната се рови в последните часове и се опитва да открие някакви спомени от сънища, друга вече човърка и чертае дневните ми задачи, но основната сутришна мисъл е лежерна, обича пижамата ми, както и аромата на кафе и винаги ме кара да правя разни сутришни ритуали -завежда ме до кафемашината, през зимата рисувам слънце на запотения прозорец , а през топлите дни излизам на терасата и оставям слънчевите лъчи да свършат останалото…


С какво се занимаваш професионално?

През последните години се занимавам основно с туризъм. За мен това е една пресечна точка, където се сливат много неща - култура, изкуство, природа, личности, гастрономия... и така слях в едно всичко, което ме интересува. Сбъднах една своя мечта и днес имам туристическа агенция – My Story Travel, която си е истинска работилница за пътешествия и преживявания за хора, които искат да опознаят България и Балканите. През 2019 г. агенцията ми стана Best Creative Travel agency на световното изложение в Лондон. Правя индивидуален дизайн за своите пътешественици (не харесвам думата туристи) според техния профил и светоусещане, а това си е много интересен психологически процес. Накрая всички са щастливи и влюбени в България ☺ Имаме много тематични продукти, например пътешествия за жени, опознаващи местата чрез срещи с други интересни жени, или пък здравословни пътешествия, индустриални турове, ритрийти, събития с характер и т.н. Освен това работя със студенти като гост лектор в един от водещите университети в Европа – CETT в Барселона. Това много ме зарежда, особено когато работим на терен. Не ми допадат онлайн формите на обучение. От няколко месеца съм и управител на къщи за гости (Легендите Art & Forest), които отворихме със сестра ми в Габровския Балкан. Тя е основният двигател на къщите, занимава се с цялата инфраструктурна лудница и е много смела в това, аз като по-малка съм глезлата с креативната част, отговарям за маркетинга, клиентите, както и създаването на оригинални продукти. Мястото е просто вълшебно и много вдъхновяващо. Къщите са с артистична и здравословна концепция и се намират до гората, кацнали сме на един чуден хълм в нашето си село Беломъжите, там са корените ни, детските ни спомени и се опитвам да предам това усещане и на хората, които идват...А в свободното си време?

Споделям го предимно със семейството си. Децата са в тийнейджърска възраст и много ми се иска да обикаляме по света заедно. Обичам да опознавам непознати места, да откривам разни малки улички с много прозорци и врати, да се чудя на какво точно ми ухае и да опитвам неща със странен вкус, а сутринта да караме колелета край някое езеро... И ако не разбирам езика на хората е чудесно, но всъщност много обичам да слушам техните истории... Разбира се, в делничните обикновени дни съм щастлива да намеря време за хубава книга, кафе с приятели, спорт… и сливане с природата.

Защо в Габрово?

Мисля че този град ми отива много, някак си прилепва на същността ми като любима лятна рокля на цветя, не само защото съм родена тук... Габрово е от онези непринудени места, които са малки, но не и скучни, леко хаотични, но уютни, а всички посоки водят до реката или гората, което създава някаква вътрешна логика и собствен ред… Има си особен чар този град, а енергията, която носят габровци е положителна. Всъщност, да живея в Габрово ми се струва едно от най-естествените неща...


Ти "твориш" в сферата на туризма. Как се запали в теб тази искра?

Този път сам ме намери... Още като студентка бях запалена по испанския език, учих го в университета, а после заминах за Барселона… Не исках просто да уча езика там, искаше ми се да е нещо, в което испанците са най-добри, за да знам, че се уча от най-добрите… Така и стана - завърших следдипломна квалификация по туризъм. В Барселона е „меката“ на световния туризъм, там са водещите организации и едни от най-добрите професионалисти. Докато бях там си дадох сметка колко неизвестна е България за Испания и за целия свят… Вместо да тъжа, започнах да правя малки стъпки, за да популяризирам България, това си е моя лична кауза , всяка година правя нещо – участвам в кръгли маси по света, организирам промотиращи събития, каня журналисти и блогъри… и разбира се всички мои пътешественици, които идват с агенцията, после стават най-добрите посланици на България.Какви предизвикателства срещаш по пътя си?

В момента най-голямото предизвикателство за мен е справянето в извънредна ситуация. Никога не съм си представяла, че може да ни се случи пандемия, да затворят границите и хората да не могат да пътуват… За работещите в туризма това си е шок. След мое лично осмисляне приех ситуацията като предизвикателство - не спирам да мисля и творя продукти, които да са адаптирани към това време… Разсъждавам върху различни стратегически модели, които да са креативни и да следват всички криви на времето, в което живеем. И никога не съм се радвала толкова на всяка група и всеки клиент. Трябва да сме много гъвкави, търпеливи и позитивни сега.

Иначе, в нормални времена, участвам в големи международни форуми, изложения, кръгли маси и имам шанса да се срещам с наистина големите в туризма. Предизвикателство за мен е да ги накарам да повярват, че България си струва и е една от добрите посоки за бъдещите им пазари. Дори брандът на продуктите ми за тази година е под надслов „България: хубавата непозната“. За мен най-голямото предизвикателство са самите хора. Когато се отвори вратата на някой нов пазар, тръпката е голяма, проучвам навиците, начина на мислене, вътрешния свят на тези хора и нещата, които ги правят щастливи – на всичко това се основава работата ми. Интересувам се много от психология и това доста помага.


А какво те вдъхновява?

Книгите, хората, децата, природата, залеза... Една хубава песен, пространствата... Вдъхновяват ме думите, те носят особен заряд и енергия. Тишината не винаги разбирам, дори ме натъжава. Всъщност, лесно се вдъхновявам, откривам емоция в малките неща и това е най-важното.


Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

Къщите ни за гости са важен проект в момента - създадени са като място за щастие и споделени емоции и ми се иска да създадем един много успешен модел и да работим в мрежа с различни сектори.

Освен това , в момента с испански журналисти правим сайт за България, обърнаха се към мен и естествено казах „Да“ ☺ Работя и по някои нови тематични продукти - скоро стартирах един проект за индустриален туризъм в България, съвместно с една асоциация за индустриален туризъм и въпреки тежките условия през октомври дойдоха 15 професионалисти от бранша. С Европейската асоциация за „горски бани“ (и такова нещо има ☺ ) направихме общ продукт и през октомври очакваме пилотната група, в Европа японската терапевтична техника на „горските бани“ е доста популярна, а България е уникално място за такъв тип здравен туризъм.

Освен това очаквам първата си група от вегани - това си е супер проект, който много ме вълнува… И още много други такива.


Как използваш женската енергия в своята работа?

Жените сме по-сетивни и интуитивни същества, а когато работата ти е креативна това доста помага. В едно пътешествие или събитие винаги гледам да има някакъв уют, емоция, баланс, задълбоченост... всичко това придава особен смисъл и характер на нещата.

Как завършва един твой ползотворен ден?

Със семейна вечеря – вкусна и шумна. Ако това се случи, значи всичко е наред. Има нещо вълшебно в това всички да говорят едновременно и всеки да е чул и усетил историята на другите… Ако имам късмет, следва малко време само за мен с хубава книга.


ТЯ в Габрово ще се проведе на 2-ри юни от 18:00 часа в Кафе Библиотеката, ул. Хаджи Димитър 4.

„ТЯ в Габрово“представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова и Ивелина Иванова.Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип.

Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си".
Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Идеята зад събитията ТЯ в …™ е да се даде платформа на жените, които всеки ден правят невероятни неща в своя град, но не са известни на широката общественост.

840 views0 comments