top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се със Силвия Рангелова

На ноемврийското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме с Силвия Рангелова.

Тя е графичен дизайнер и front-end разработчик на свободна практика. Родом от Монтана, но намерила своето място в Габрово. Обича работата си, заради разнообразието и предизвикателствата, които ѝ носи, но и защото вярва, че графичният дизайн е много повече от красиво съчетание на изображения, форми и

текстове. В свободното си време участва в доброволчески инициативи и работи по проекти, свързани с популяризирането на историята на Габрово.


Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Обикновено първата ми мисъл е за задачите, които трябва да изпълня през деня. Втората ми мисъл е за кафе.


С какво се занимаваш професионално?

Занимавам се професионално с графичен и уеб дизайн и с разработка на сайтове. В момента работя на свободна практика и не бих го заменила с нищо друго, защото имам свободата да избирам по какво и с кого да работя.


А в свободното си време?

В свободното си време с какво ли не. Обичам да чета и да пътувам, да посещавам и снимам изоставени сгради. В дъждовните дни винаги намирам време за разходка, защото това ме успокоява и зарежда с енергия. Също така често участвам в доброволчески инициативи – от това да почиствам някое електрическо табло в центъра на града до това да работя по някой интересен и общественополезен проект.


Защо в Габрово?

Когато дойдох в Габрово, за да уча в Техническия университет, нямах намерение да оставам след като завърша, но с течение на времето започнах да харесвам все повече и повече града. Покрай работата си срещнах много хора със сходни на моите виждания и интереси и така намерих своето място и сред обществото. Харесва ми и това, че в Габрово има много будни хора, които със своите каузи променят града към по-добро.


Как избра своето призвание?

То ме избра. След университета не успях да намеря работа по специалността и направлението, в което исках да се развивам, но ми се отдаде възможност да създавам илюстрации. Впоследствие работата ми хареса и започнах да изучавам Графичен дизайн. Тъй като съм учила програмиране в Технически университет – Габрово и уеб дизайн в Политехническия университет във Вроцлав, Полша, след време започнах да изработвам и сайтове. Сега съм щастлива, че се занимавам с това, защото работата ми е разнообразна и интересна. Постоянно научавам по нещо ново и се чувствам полезна.


Какво те вдъхновява?

Природата, музиката и добротата в хората.


Разкажи ни за инициатива или кауза, по която работиш в момента?

През последните три години работих по няколко проекта, свързани с историята на Габрово, и оттогава това е тема, която силно ме вълнува. До ден днешен продължавам да се интересувам от миналото на града и често посещавам Държавен архив – Габрово, където има изобилие от информация. Винаги поемам с удоволствие работата по такива проекти, защото за мен е важно да познаваме историята си и да се учим от нея, а от историята на Габрово има много какво да се научи.

В момента работя по поредния такъв проект – „Електронен пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово“ на Женско Благотворително Дружество „Майчина грижа“. В него ще разкажем за личности от далечното и близко минало, които са били дарители. Някои от тях са по-познати като Васил Априлов и Пенчо Семов, но други са по-малко познати, особено сред младите, като Моша Колева и Радион Умников.



Какви предизвикателства срещаш?

От професионална гледна точка всеки един нов проект и клиент е предизвикателство. Една част от работата ми се изразява в комуникация с клиента, а това понякога може да се окаже доста трудно начинание. Налага ми се да бъда гъвкава и да намеря начин да изпълня работата си възможно най-добре.

От лична гледна точка предизвикателството съм самата аз, защото всеки ден се боря със себе си и се опитвам да бъда по-добра.


Как използваш женската енергия в своята работа?

Нямам представа. Може би благодарение на нея съм толкова търпелива и спокойна, отделям голямо внимание на детайлите и успявам да се справя с всякакви предизвикателства.


Как завършва един твой ползотворен ден?

С равносметка за изминалия ден и с мисъл за следващия.

--


„ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ивелина Иванова, Станислава Спасова и Ивелина Венкова.


ТЯ в Габрово през ноември месец ще се проведе под формата на радио интервюта с говорителките.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

171 views0 comments
bottom of page