Активните жени на Габрово: Запознай се с Анна Оклева

Updated: May 27

На 1 юни екипа на ТЯ в Габрово ще ви срещне Анна Оклева - следва педагогика и логопедия, ръководи читалищна дейност, но преди всичко е майка! Има безброй идеи в главата си, които ако можеше, щеше да реализира наведнъж Заниманията ѝ са насочени към децата, тъй като те са бъдещето, но не забравя и родителите, защото вярва,че именно здравия и пълноценен родител, отглежда здрави и пълноценни деца!Как започва денят ти?

Денят ми започва много кротко и тихо. Пазя тишина, за да не събудя моето малко дете, което спи до мен, не за друго, а за да запазя първите минути от деня за себе си. Оглеждам се и като видя, че не мърда и не ме е усетил, пускам да слушам (на слушалки, разбира се) дхарма лекции. Напоследък слушам предимно Нейтън Глайд от SanghaLive.

С какво се занимаваш професионално?

Занимавам се с това да бъда майка, и макар това да не се смята за професия – то заема почти цялото ми време и енергия. Освен това е доста отговорно – или поне аз виждам така нещата, затова го слагам тук, като професионално занимание.

А как прекарваш свободното си време?

Ха ха. В свободното си време се подготвям за изпити за специалност преучилищна педагогика и логопедия към ВТУ, организирам събития и занимания заедно с приятелките си от НЧ „Трептящо сърце“ и постоянно се намирам в процес на изучаване на разни интересни за мен неща. О, да не забравя, в свободното си време чистя.

Защо избра да живееш в Габрово?

Не съм избрала да живея в Габрово съвсем съзнателно, а импулсивно. Просто знаех, че в София ми е омръзнало и се чувствах доста „заседнала“ там. Така че когато моят партньор предложи да се преместим в Габрово, аз се съгласих, без да мисля много. Мога да кажа, че това се оказа много добро интуитивно решение. Ще започна с красотата на природата наоколо – в самия град и извън. Мисля, че Габрово е прекрасно място за отглеждане на малки деца – отбелязвам пониженото ниво на стрес и леко по-забавеното темпо на живот в сравнение със София, например.

С какви трудности се сблъскваш в ежедневието?

В моето ежедневие трудностите, с които се сблъсквам са свързани с родителството. Как да имаш ресурса и баланса да бъдеш пример за спокоен и любящ човек пред малкия човек винаги, въпреки динамиката на живота. Как да запазиш своите граници – емоционални и дори физически по възможно най-разбиращия към детето начин? Как да създадеш истинска човешка връзка на взаимно доверие помежду ви.

За какво мечтаеш?

В този ред на мисли, сигурно мечтая ролята на майката да се приема по-сериозно и да е по-подкрепена от обществото. Мечтая за различна образователна система – като се започне от детската градина, където фокусът да бъде наистина детето. Под това разбирам – индивидуално внимание към всяко дете, свобода на избора на занимнание, прекарване на голяма част от деня навън в свободни игри и изследване, което не може да е всеки ден в двора на детската градина, защото това е ограничаващо. За да може да се тръгне в тази посока първо е необходимо да се помисли за броя на учителите, които се занимават с децата.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме познанието и човешкото същество с цялата му комплексност.

Как използваш женската си енергия?

Предполагам женската ми енергия ми помага по-лесно да се свържа с моята чувствителност към трудностите или способностите на останалите хора около мен: да бъда съпричастна.

Как завършва един твой ден?

Денят ми завършва с четене на книга за деца. Тъй като, за моя радост, с малкия човек имаме еднакъв вкус и жажда за книги, тези които четем са наистина чудесни. Така че денят ми завършва с цветни картинки и вдъхновяващи или леки историйки.


ТЯ в Габрово е на 1 юни от 18:00 пред пространството на ИМКА-Габрово

ТЯ в Габрово представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Ивелина Венкова и Станислава Спасова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"359 views0 comments