top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Анна Оклева

Updated: May 27, 2022

На 1 юни екипа на ТЯ в Габрово ще ви срещне Анна Оклева - следва педагогика и логопедия, ръководи читалищна дейност, но преди всичко е майка! Има безброй идеи в главата си, които ако можеше, щеше да реализира наведнъж Заниманията ѝ са насочени към децата, тъй като те са бъдещето, но не забравя и родителите, защото вярва,че именно здравия и пълноценен родител, отглежда здрави и пълноценни деца!



Как започва денят ти?

Денят ми започва много кротко и тихо. Пазя тишина, за да не събудя моето малко дете, което спи до мен, не за друго, а за да запазя първите минути от деня за себе си. Оглеждам се и като видя, че не мърда и не ме е усетил, пускам да слушам (на слушалки, разбира се) дхарма лекции. Напоследък слушам предимно Нейтън Глайд от SanghaLive.

С какво се занимаваш професионално?

Занимавам се с това да бъда майка, и макар това да не се смята за професия – то заема почти цялото ми време и енергия. Освен това е доста отговорно – или поне аз виждам така нещата, затова го слагам тук, като професионално занимание.

А как прекарваш свободното си време?

Ха ха. В свободното си време се подготвям за изпити за специалност преучилищна педагогика и логопедия към ВТУ, организирам събития и занимания заедно с приятелките си от НЧ „Трептящо сърце“ и постоянно се намирам в процес на изучаване на разни интересни за мен неща. О, да не забравя, в свободното си време чистя.

Защо избра да живееш в Габрово?

Не съм избрала да живея в Габрово съвсем съзнателно, а импулсивно. Просто знаех, че в София ми е омръзнало и се чувствах доста „заседнала“ там. Така че когато моят партньор предложи да се преместим в Габрово, аз се съгласих, без да мисля много. Мога да кажа, че това се оказа много добро интуитивно решение. Ще започна с красотата на природата наоколо – в самия град и извън. Мисля, че Габрово е прекрасно място за отглеждане на малки деца – отбелязвам пониженото ниво на стрес и леко по-забавеното темпо на живот в сравнение със София, например.

С какви трудности се сблъскваш в ежедневието?

В моето ежедневие трудностите, с които се сблъсквам са свързани с родителството. Как да имаш ресурса и баланса да бъдеш пример за спокоен и любящ човек пред малкия човек винаги, въпреки динамиката на живота. Как да запазиш своите граници – емоционални и дори физически по възможно най-разбиращия към детето начин? Как да създадеш истинска човешка връзка на взаимно доверие помежду ви.

За какво мечтаеш?

В този ред на мисли, сигурно мечтая ролята на майката да се приема по-сериозно и да е по-подкрепена от обществото. Мечтая за различна образователна система – като се започне от детската градина, където фокусът да бъде наистина детето. Под това разбирам – индивидуално внимание към всяко дете, свобода на избора на занимнание, прекарване на голяма част от деня навън в свободни игри и изследване, което не може да е всеки ден в двора на детската градина, защото това е ограничаващо. За да може да се тръгне в тази посока първо е необходимо да се помисли за броя на учителите, които се занимават с децата.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме познанието и човешкото същество с цялата му комплексност.

Как използваш женската си енергия?

Предполагам женската ми енергия ми помага по-лесно да се свържа с моята чувствителност към трудностите или способностите на останалите хора около мен: да бъда съпричастна.

Как завършва един твой ден?

Денят ми завършва с четене на книга за деца. Тъй като, за моя радост, с малкия човек имаме еднакъв вкус и жажда за книги, тези които четем са наистина чудесни. Така че денят ми завършва с цветни картинки и вдъхновяващи или леки историйки.


ТЯ в Габрово е на 1 юни от 18:00 пред пространството на ИМКА-Габрово

ТЯ в Габрово представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Ивелина Венкова и Станислава Спасова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"



405 views0 comments
bottom of page