top of page

Активните жени на Враца: Запознай се с Лора Илиева

Updated: Oct 27, 2020

На първото издание на "Тя във Враца" ще Ви срещнем отблизо с Лора Илиева - млада, амбициозна и щастлива жена от Враца, която се връща да живее в своя роден град, защото вярва, че Враца е град с бъдеще и тук тя може да се развива както като личност, така и професионално.


Нейната детска мечта днес е реалност. Тя става учителка и преподава в едно непопулярно училище един непопулярен предмет - биология и химия. Целта на 25-годишната Лора е да бъде полезна и да помага на хората. Успява да се изкачи и до лидерска позиция в световна марка козметика. Нейната максима е, че ако правиш това, което обичаш, няма да имаш нито един работен ден в живота си.


Лора Илиева - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл, с която започваш деня?

Имам си сутрешни и вечерни “ритуали” - сутрин ставам с мисълта, че ще бъде хубав ден, ще срещна само позитивни хора, няма да обръщам внимание на негативите от деня. Вечер лягам с благодарност за прекрасния ден. Много обичам, преди да заспя, да си представям какво мога още да постигна. Искам да съм позитивен човек и уверено мога да кажа, че съм, искам да съм независима и съм, искам да съм успешна и съм. Защото го искам и вярвам, че ще успея, повтарям си го всеки ден. Правя това, което искам и обичам.


Лора Илиева - снимка личен архив

Имаш ли усещане за мисия в живота си?

Още от малка мечтаех да стана учител, колкото и клиширано да звучи. Спомням си как драсках по стените с тебешир, как редях куклите си, все едно са ученици, като по-голяма вече активно участвах в дните за самоуправление в училище и ето ме днес - учителка. Моята мечтана професия стана реалност.


С какво се занимаваш професионално?

Учител съм от едва две години в едно не толкова голямо училище, а предметът, по който преподавам, не е толкова популярен - биология и химия. В училище съм освен учител и медиатор, класен ръководител, но най-вече приятел на децата.


Лора Илиева - снимка личен архив

А в свободното си време?

Занимавам се с козметика, изкачих първото стъпало, което е и най-трудно за изграждане на собствен бизнес. Ходя на народни танци, давам частни уроци, забавлявам се с приятели и винаги намирам време за семейството си.

Обичам неделите, само тогава си почивам, обичам да чета книги - криминални романи предимно, като любимият ми е “Хирургът”. Също така и много обичам да участвам в обучения за личностно развитие и гледам много клипчета, свързани с него.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Въпреки, че се говори, че се търсят млади учители, след като завърших висшето си образование, подадох документи в повече от 10 училища във Враца, София и селата около Враца. Извикаха ме в две, а само в едно ми дадоха шанс.

Лора Илиева - снимка личен архив

Аз съм само на 25 години, но вече съм се сблъсквала с лицемерието, унижението, незачитането и негативните хора. Не се отказах, а продължих напред. Записах магистратура и тази година завърших успешно програмата. Обичам да работя с хора, защото за мен най-ценното за човека е разговора с него. Може би и затова станах учител. И не само това, но и любовта ми към децата надделя. Не трябва да мислим негативно, а да вярваме, че всеки ден ще е прекрасен и че могат да се сбъдват чудеса.



Какво те вдъхновява?

Моята цел е да съм полезна и да съм в помощ на повече хора. За това и децата много ме уважат, помогнала съм на много от тях и това ми носи огромна радост. Когато виждам, че съм зарадвала някого, дори и с нещо малко, аз съм 100 пъти по-щастлива. Не случайно казват, че да си учител е призвание и го осъзнавам едва сега, когато го казвам.

Ако правиш това, което обичаш, няма да имаш нито един работен ден в живота си. Аз съм на принципа, че аз съм авторът на моя живот, и не чакам някой друг да го напише вместо мен. Правя всичко, което искам и обичам, затова мога да кажа, че съм щастлива. Благодарна съм за това, което имам сега и знам, че мога да постигна още много.

Лора Илиева - снимка личен архив

Как завършваш един ползотворен ден?

Удовлетворена, щастлива и с мисълта, че утре ще бъде още един прекрасен ден!







"Тя във Враца" представя активните жени на Враца и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Очакваме ви на "Тя във Враца" на 10-ти септември, четвъртък, от 19ч в Градината, ул. Георги Пенчев 3 .

Събитието се организира на доброволчески принцип от Евелина Димитрова, Ралица Петрова, Евгения Каменова, Петя Илиева и Таня Видова и е резултат от проекта ТЯ в България.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.



 

Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


1,372 views0 comments
bottom of page