top of page

Момичетата на бъдещето

Updated: Oct 11, 2019

Днес, 11 октомври е Международния ден на момичето. ООН обявява този ден, за да осветли предизвикателствата пред които са изправени момичетата по целият свят. Всяка година 12 милиона момичета под 18 година са омъжени против волята им, 130 милиона момичета не посещават училище, а приблизително 15 милиона момичета са били подложени на сексуално насилие в тинейджърска възраст.


Днес ние споделяме с вас вдъхновяващите истории на шест момичета, които живеят по света и у нас.


Татяна Иванова, снимка bgonair.bg

Татяна Иванова от Добрич е на 16 години и мечтае да стане първата българка, летяла в космоса. За себе си тя казва, че от малка е била запленена от звездните пространства и нямала търпение да дойде лятото, за да гледа метеоритния дъжд Персеиди през август. Преди година посещава лагера Space Camp в Турция, а тази година участва и в космическата академия на НАСА в Алабама, САЩ. Решила е да даде всичко от себе си, да учи и да се развива, за да постигне мечтата си. Ние й стискаме палци и ви предлагаме да научите повече за нея от собственото й есе тук.


 

Дилера Мавлонова, снимка ООН Жени

Дилера Мавлонова е 16-годишно момиче от селото Чек-Абад близо до границата между Киргизстан и Узбекистан, където съществува водна криза. Тя разказва как всеки ден вижда момичета, бременни жени и жени с малки деца да прекарват по-голямата част от деня си в пренасяне на вода. Заради това задължение времето, през което те биха могли да учат, работят или просто да го отдадат на почивка, е изпълнено с тежко физическо натоварване, което би повредило и на здравето им. След обучение по програма на ООН Жени, Дилера придобива увереността и застъпнически умения, които използва, за да насочи вниманието на общността към липсата на жени и момичета в процесите за управление на водата. Момичето разказва, че в началото не й е било лесно, защото семейството й е по-консервативно, но чрез упорство и постоянство хората от селото започнали да се заслушват в нейните думи и да забелязват ежедневните трудности на жените и момичетата. На световния ден на водата Дилера се обърнала към местните комитети по управление на водните ресурси и ги подканила да включат повече жени в процесите на взимане на важни решения. В резултат на нейните действия 124 жени се включили в местните комитети, като повечето от тях заемали изпълнителни позиции и пряко участвали в преговори при конфликти относно водните ресурси.


 

Евелина Димитрова, снимка vesti.bg

Евелина Димитрова на 17г. от село Галиче, Врачанско е сред създателите на сдружението ‘Роден двор’, наречено по стих на Цоньо Неделкин, автор от родното й село. Със свои съмишленици са се насочили към образованието и започнали с прожекции на български филми - най-бързият начин да стигнат до хората и да ги съберат. Впечатлява журито на национален конкурс за есе с проницателните си идеи за ранно детско развитие, равноправието на жените и ромската интеграция. Евелина казва: “Искам да покажа, че не сме както ни наричат най-северозападналия район. Имаме много ресурси и това са младите. Те обаче напускат, отиват в големите градове и в чужбина. Искам да ги върна.“


 

Джакомба Джаби, снимка ООН Жени

Джакомба Джаби, 16 години от Гамбия, основава клуб по роботика в нейното училище с цел да вдъхнови повече момичета да се запознаят отблизо с науката и технологията. Джакомба силно отстоява и набляга на нуждата на образование при момичетата. Тя споделя, че образованието подпомага момичетата да развият самоувереност, да открият и развият своите таланти и да научат и отстояват своите права. Клубът по роботика, който създава, е отворен за всички, но силно стимулира момичетата да изпробват сами дали науката и технологиите ги влечат. Джакомба обръща внимание на нуждата общнотите да станат по-чувствителни към потенциала на момичетата, които могат и искат да се занимават с наука, иновации и технология. Тя самата имаше възможност през март 2019 да бъде говорителка на събитието на ООН Жени „Равенство в Правото за Жени и Момичета до 2030 година".


 

Нургюл Салимова, снимка Lennart Ootes, St. Louis Chess Club

Нургюл Салимова ,16 години, родена в с. Крепча, област Търговище е най-добрата шахматистка в света до 16 години. Научава се да играе шах, когато е на 4-годишна възраст. Шампионка е на България за рекордните 10 пъти в различните възрастови групи. През 2015 г. взема световна титла в European Union Youth Chess Championship в Порто Карас, Гърция, при момичетата до 12-годишна възраст. Тя също така е републиканска шампионка при жените за 2017 г. През юли 2018 г. играе в Пардубице, Чехия, където взема награда за най-добра жена в турнира. През декември играе в Задар, Хърватия, където успява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400. Към момента е на 51-ва позиция сред жените в световната ранглиста и вече е гросмайстор за мъже и очаква покани за най-силните турнири в спорта.


 

Нямам Гай Гатлуак, снимка Раян Браун

Умооза Хърларейн, Нямам Гай Гатлуак и Мумин Калиф са три момичета идващи от различни страни, с различни истории. Това, което ги обединява е интересът им към компютърното програмиране в ИТ програмата на Основното училище „Анджелина Джоли“ в Какума. То е единственото пансионно училище за момичета в бежански лагер в Какума, Кения и много момичета се борят, за да могат да го посещават. Пансионното училище е като цяло първата възможност на много от момичетата да се фокусират върху образованието си, след като са живели дълги години в среда на конфликти. Нямам споделя, че дори и едно момиче да посещава училище, когато се прибере у дома тя има задължения около домакинството, които момчетата не поемат, и в края на краищата не й остава време да учи. Затова Нямам смята, че да бъде ученичка в пансионното училище е привилегия, от която тя възнамерява да се възползва максимално. В ИТ клуба на пансионното училище момичетата се научават как да създават сайтове, приложения и игри чрез HTML и Scratch платформата. Умооза, Нямам и Мумин са разработили вече компютърна игра и имат идеи за приложения, които се фокусират върху образоването на момичета в слабо населени райони.


 

В Академия ‘Екатерина Каравелова’ сме се посветили на това повече момичета и жени в България да са по-уверени в себе си и способностите си, да изразяват мнението си, да преследват целите си и да адресират проблемите на техните общности. Само през последните месеци на нашите събития и обучения са се включили стотици момичета и жени в различни градове на страната.


Подкрепи мисията ни с DMS TIA на 17 777 или дари тук през най-сигурната дарителска платформа в България.


308 views0 comments
bottom of page