top of page

Масови протести в Кипър след разкритието за сериен убиец на жени мигрантки


снимка Ройтерс

Кипър е в шок след признанията на военен офицер за убийствата на 5 жени и 2 момичета, всички от тях чужденки. Общо 30 жени мигрантки са изчезнали в Кипър, като сред тях има и 3 българки, но през годините властите не са предприемали адекватни действия по тяхното намиране.


Демонстрирано е безпрецедентно безразличие, просто защото тези хора не са с кипърски произход, а идват от други страни”, коментира лидерът на АКЕЛ Андрос Киприану.


Дорос Поликарпу, директор на ”Киса”, група за подкрепа на мигрантите и бежанците, обяснява пред “Ройтерс”, че в Кипър управлява “двустепенна система”, в която “някои не-кипърци не се ползват със същите права като местните".


Масови протести и бдения в памет на жертвите са организирани в Никозия.


“На протеста съм, защото съм ядосана, че сме управлявани от система, която не успява да защити жените. Липсата на системен подход по отношение на разследванията, правата на жените, дълбокия расизъм, сексизъм и липсата на социална справедливост като цяло, е представителна извадка за Кипър и корумпирания манталитет, който е част от нормата” казва Кристина Скарпари.



47 views0 comments
bottom of page