top of page

Магията е в детайла: 4 феминистки, които променят света чрез своите илюстрации

Благодарение на социалните мрежи днес можем да достигнем до голямо разнообразие от хора на изкуството, които пречупват света през техния поглед. В тази статия ще споделим с теб няколко невероятни жени, които пресъздават ежедневието в една нетрадиционна форма. Тези илюстратори насочват фокуса си върху детайлите и малките жестове, които формират живота на жената - във всичките й различни и широкоскроени форми.


Сали Никсън(Sally Nixon)

Американският илюстратор Сали Никсън споделя, че обича да рисува жени, защото те са "красиви". Красотата в нейните произведения не е изобразена чрез типични нежни и перфектни форми, а чрез разнообразните женски фигури и заобикалящия ги свят.  Никсън създава илюстрации, които играят ролята на прозорци, през които всеки може да надникне в магията на вътрешни и външни вълнения на различните герои. Тя задълбочава своите персонажи с добавянето на детайли в средата, в дрехите им и дори с малките елементи около тях.

https://www.instagram.com/sallustration/

http://sally-nixon.squarespace.com/ 



Аманда Олеандър (Amanda Oleander)

Без значение дали си във връзка или не всеки може да разпознае разнообразните лица на любовта и взаимоотношенията в илюстрациите на Аманда Олеандър. В нейните произведение тя обръща погледа към малките детайли - погледа, докосването, малките любовни жестове, които са част от ежедневието. Олеандър пресъздава дълбоки емоции чрез нетрадиционно изобразяване на малките моменти, които оцветяват нашия живот.

Отвъд погледа върху различните романтични взаимоотношения Олеандър  изобразява и любовта към домашните любимци, майчината любов и особено любовта към себе си. В произведенията си тя пресъздава любовта към себе си отново чрез малките жестове - да четеш книга или да гледаш телевизия с кутия сладолед, сгушена в плътни и меки дрехи.

https://www.amandaoleander.com/

https://www.instagram.com/amandaoleander/



Кати Зилаги (Kati Szilagyi)

Портфолиото на немския илюстратор Кати Зилаги е изпълнено с цветни вдъхновяващи и силни женски герои. Нейните истории са изпълнени с хумор и разнообразие. Техниката й често включва цветни моливи, колажи и цялостно дигитално обработване. В описание на своя стил Зилаги обяснява, че целта й е нейните герои да са изобразени като силни и фокусирани жени. За едно австрийско списание Зилаги създава серия илюстрации върху забавни дребни въпроси от сорта на: "Дали кремовете за лице работят по-ефективно, ако вярваме в тях?" или "Защо гримът изчезва, докато спим?".

http://katiszi.com/  

https://www.instagram.com/katiszi/ 




Поли Нор(Polly Nor)

Илюстрациите на Поли Нор са завладяващи с техния сатиричен хумор, изобразявайки жените и техните демони. В произведенията на Нор съществува често появяващ се образ - този на женското съзнание. Обикновено е изобразен като коварен дявол, който с чар и ирония допълва повечето истории. В едно квадратно блокче Нор успява задълбочено да проникне в дори "тъмните" ъгълчета на жената по един освежаващ и забавен начин. Нейните произведения често се появяват в различни списания, както и популярността им в социалните медии постоянно расте.

https://www.pollynor.com/  

https://www.instagram.com/pollynor/


Ако и ти обичаш да се изразяваш с илюстрации и темата за правата на жените ти е важна, все още може да се включиш в доброволческият екип на Академия 'Екатерина Каравелова'. Подготвяме списание посветено на темата и първата ни среща след творческата резиденция е на 10 октомври. Научи повече тук или ни пиши на sheinplovdiv@gmail.com. 


*Творческата резиденция се осъществи с финансовата подкрепа на Бългаски фонд за жените.

33 views0 comments
bottom of page