top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Вера Вулджева

Updated: Feb 25, 2019


През февруари на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Вера Вулджева – творец, мотиватор, организатор на събития, човек с голямо сърце и усещане за мисия. Вера вярва, че личното ѝ призвание е помощта към другите и към обществото. В продължение на десет години тя е била координатор за Пловдив и член на УС на Фондация „Искам бебе“.

Вера Вулджева, снимка личен архив

Как започваш деня си?

По най-прекрасния възможен начин – чувайки едно мило гласче да ми казва „Мамо, наспах се, гушни ме!“ После две малки ръчички ме обгръщат и аз се разтапям от удоволствие... Летя, летя от щастие, вдъхвайки най-прекрасния и мечтан от мен аромат – този на току-що събуденото детенце...

В момента имам щастието да се грижа за 3-годишната си дъщеря Сияна, която за мен е не просто сбъдната мечта... Тя е живото доказателство, че за Любовта и Вярата няма невъзможни неща!


Имаш ли усещане за мисия в живота си?

Винаги, още от малка, имам потребност да съм полезна за другите! Като ученичка често се застъпвах за интересите на съучениците си. В сърцето си вече усещах, че мисията ми е ДА ПОМАГАМ! Тогава си мислех, че ще съм част от организация, подкрепяща жените с рак на гърдата. Но животът ме завъртя така, че станах част от екипа на фондация „Искам бебе“, като посветих на тази кауза цели 10 години от живота си. Оттеглих се от организацията в средата на 2018 година, но съдбата на двойките с репродуктивни проблеми винаги ще бъде част от мен. Дъщеря ми е родена след 12 годишна борба с безплодието и е зачената, благодарение на донорска яйцеклетка. В момента започвам нов етап от живота си и вярвам, че ще съумея да предам на максимално широк кръг от хора знанията и опита, които съм натрупала с годините. Защото вярвам, че ценността им е в това да бъдат споделяни!


Вера Вулджева снимка личен архив

Как животът те отведе от Пловдив до всяко кътче на България, а после до градове като Загреб, Мюнхен и Атина?

Покрай инвитро опитите ми вече бях свикнала да пътувам често до София, но една „случайна" среща в Пловдив с екипа на „Искам бебе“ през 2007 година се оказа съдбоносна за мен и моето бъдеще. В резултат на откритостта си тогава, бях поканена да участвам в едно интервю по телевизията и си заслужих прозвището „Смелото Верче от Пловдив“. В последствие пожелах да помагам на организацията и така проектите, с които се заех, ме отведоха и до най-отдалечените краища на България. За мен винаги е било много важно да съм близо до хората и вярвам, че това е голяма част от мисията ми в този живот. Имах честта на няколко пъти да участвам в събития на Fertility Europe (Европейската пациентска организация в областта на репродуктивното здраве), а също така и на конгрес на ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) в Мюнхен.

И така, пътуването навън, за мен всъщност се оказа пътуване навътре!


Вера Вулджева снимка личен архив

Работила си по много разнообразни проекти. С кой от тях се гордееш най-много?

Разбира се най-горда съм от факта, че успях да стана МАЙКА! След толкова много загубени „битки", благодарна съм, че спечелих „войната"! Но ако говорим в професионално отношение, би ми било много трудно да отлича един такъв проект, тъй като колкото и нескромно да звучи, през годините имах честта да участвам или ръководя доста наистина много смислени, значими и вълнуващи за мен проекти.

През последните 11 години много ценно за мен беше общуването ми със стотици двойки с репродуктивни проблеми. Натрупах доста знания в тази област и много хора се обръщат и сега към мен за съвет. Наричам това „стратегическо консултиране“, защото усещането ми е, че наистина успявам по някакъв начин да давам ценни насоки, да чертая стратегически добър план за действие, да предложа алтернативи. Много обичам да споделям знанията си относно холистичната и алопатичната медицина и какви варианти за терапия и лечение съществуват, кое може да е подходящо за конкретната двойка. И съм изключително щастлива, когато успея да съм полезна и да съкратя пътя на някого до жадуваното бебе.

За мен също е голяма гордост, че участвах персонално в създаването и работата на доста общински Програми за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми и имах щастието да съм пълноправен член на общинските комисии в Асеновград и Смолян. Работих и по Националната програма за емоционална подкрепа на фондация „Искам бебе“ и съм щастлива, че организирах повече от 8 такива групи в Пловдив, а и доста години координирах проекта в Габрово, Свиленград и Велико Търново.

Голяма слабост са ми и творческите проекти, с които се заемах, повечето от тях със силно „Ангелско“ присъствие. Няма как да не спомена фото-изложбата на деца, заченати инвитро „Ангели с мисия... Продължението“, на която посветих цели 2 години от живота си.

Друг любим мой проект е „Ангелска ЧУДОтворителница“ – поредица от артистични благотворителни инициативи. Изключително съм щастлива, че бях и в основата на създаването на приза „Ангели на благодарността“, а връчените статуетки на Благовещение 2018-та в Парламента за мен са нещо уникално и незабравимо и се гордея особено много с тях!

Има и още много проекти, които имах честта да реализирам или координирам и се радвам, че чрез тях успяхме да дарим вяра и надежда на много хора, да ги подпомогнем емоционално или със средства, както и да постигнем големи промени в държавната политика по отношение на двойките, борещи се за бебе.

Сега си давам сметка, че преди да се появи дъщеря ми Сияна, от душата и творческата ми енергия са се Родили толкова много прекрасни неща, които наистина ме изпълват с огромно удовлетворение и радост!


Вера Вулджева снимка личен архив

Какво е отношението ти към творчеството и какво е мястото му в твоя живот?

Както вероятно сте усетили вече, творчеството представлява голяма част от моята същност и то играе особено значима роля в живота ми. Творчеството ми носи много заряд, вдъхновение, вътрешен баланс и удовлетворение! От известно време пиша и стихове и нямам търпение да споделя част от тях с аудиторията на „ТЯ в Пловдив“.


Могат ли, според теб, обикновените хора да постигат значими промени в нашето общество?

Много ви благодаря за този въпрос! Твърдо вярвам, че това е така и от всеки един от нас зависи много! Особено обединени, в НПО-организации или неформални групи, можем да постигаме значими обществени промени. Не твърдя, че е лесно, защото много добре знам колко неуморна работа изисква това, но твърдо вярвам, че ако все повече хора започнат да отделят време и енергия за дадена кауза или разрешаването на обществен проблем, несъмнено това ще доведе до сериозни положителни промени като цяло. Защото промяната, това сме ние! Необходимо е обществото ни да узрее и да си „заслужи" промените, а това се оказва доста трудно. Често виждам как погледа на хората е отправен „на запад" и всички цитираме как е там, но хората там са си го извоювали чрез много труд, единство и постоянство, активна и непримирима гражданска позиция. Затова апелирам – да запретнем ръкави и да действаме! Има много работа за вършене!


Защо е важно да се споделят лични истории, според теб?

Всеки възприема света чрез собствения си опит и разбирания, но е добре да погледне и от перспективата на другия. Споделените положителни примери са особено вдъхновяващи и мотивиращи! Виждала съм това с очите си многократно. А и „Доброто е заразно!“, както обичам да казвам. Затова си струва да се споделя!


Кое е твоето вдъхновение, което ти дава сили да се движиш напред?

Определено за мен това е Любовта! Тя е моят извор на енергия, сила и творческо вдъхновение. Тя ме зарежда и движи напред!


ТЯ в Пловдив е на 28 февруари от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

827 views0 comments
bottom of page