top of page

Активните жени на Варна: Запознай се със Стелияна Тончевска

Запознахме се със Стелияна на първото издание на 'ТЯ във Варна' и само няколко седмици по-късно, тя се присъедини към екипа от доброволци във Варна организиращ събитието. Една от тези млади жени, носещи енергията да променят средата към по-добро, създава инициативата Третата земя след като се връща във Варна след години в Англия.


Разкажи ни за теб. С какво се занимаваш професионално, а в свободното време?

Казвам се Стелияна и съм на 23 години. Родена съм във Варна и съм прекарала целия си живот тук с изключение на три години, в които живях, учих и работих в Лондон. Завършила съм специалност Международни отношения в King’s College London, а сега се занимавам с дейности в сферта на европейското финансиране и проекти. Спрях да разделям времето си на професионално и свободно откакто се прибрах в България понеже намирам удоволствие в работата си, а така нареченото свободно време прекарвам във вършене на всевъзможни полезни (надявам се) дейности. Създадох „Третата Земя“ с помощта на няколко прекрасни млади хора във Варна и наскоро се включих в организацията на „Тя във Варна“, за което благодаря на невероятната Мира. Най-новата ми идея е организиране на алумни клуб на гимназията, която завърших. Винаги в главата ми се въртят нови идеи, но всяка от тях е свързана с работа с млади хора и подобряване на средата, в която живеем.


Какво те подтикна да създадеш Третата земя?

Още в тинейджърските ми години бях самостоятелна, но осъзнах колко неподготвена бях за живота когато пристигнах в Лондон. Изведнъж от мен се очакваше да знам как да се грижа за себе си, да намеря мястото, където ще живея и да се справям с всички перипети на домашната работа, да намеря подходящо работно място, което да ми осигурява достатъчен доход и да свикна с университетската среда и новия начин на учене, който тя изисква. Осъзнах, че никой не ни дава най-основните знания за това как да бъдеш пълноправен гражданин на света. Така идеята за „Третата земя“ дойде доста естествено. Когато се върнах в България, осъзнах също, че много теми, важни за младежите в града, не се обсъждат нито в училище, нито у дома. Така започнаха дискусиите на Третата земя, а ако всичко върви по план, скоро ще имаме и по-основни съвети в помощ на младите пораснали българи. Тази нова страна на „Третата земя“ разработваме заедно с трима изключителни тинейджъри, за да сме сигурни, че сме не само полезни, но и интересни за младите хора.


Следващата дискусия Стандарти за красота организирана от Третата земя е на 16 декември от 17:00 в Социалната чайна

Защо във Варна?

Варна е оригиналното „у дома“ за мен. Винаги съм искала да върна услугата на Варна за това, което ме научи и хората, с които ме срещна. Виждам града като един изключително интелигентен, но много мързелив ученик - потенциалът му е огромен, но просто не знае как да го използва. Варна има нужда от активни млади хора и техните идеи, за да я съживят както един добър учител може да вдъхнови дори и най-мързеливите ученици.


За какво е важно да говорим според теб, когато става дума за правата на жените в България?

Важно е да говорим за всички тези разбирания и стереотипи, които като общество налагаме на жените около нас. Дали това ще се отнася за начина, по-който една жена „трябва“ да изглежда, за това как „трябва“ да се държи или каква фунция „трябва“ да изпълнява на работа, вкъщи или в обществото. Мисля, че жените тук трябва да се подкрепят повече вместо да се сравняват една с друга защото всяка една жена е красива и силна по своему и можем да научим доста една от друга. Трябва да извоюваме правото да бъдем себе си без задръжки!


Как успяваш да запазиш мотивацията си?

Мисля, че е генетична обремененост от жените в семейството ми! Шегата настрана, всички жени около мен са изключително мотивирани да променят средата, в която живеят към по-добро. Когато започна да губя смисъл в това, което правя, обикновено те ме вдигат на крака. Имам си също и тайно оръжие в лицето на „децата“, с които работя. Изключително мотивиращо е някой да ти каже, че иска да прилича на теб, когато порасне. Някак не ти дава избор дали да спреш.


Кое е последното нещо, което те вдъхнови?

Честно казано ме вдъхновяват успехите и проблемите на хората, с които общувам всеки ден. Осъзнах, че не можеш да помагаш, когато не си слушал внимателно хората, които имат нужда от подкрепа. Наскоро забелязах, че мой приятел се чувства зле, но не споделя с никого. Когато го попитах какво има, той ми сподели, че не иска да става „женчо“ и да говори за емоциите си. Това ме вдъхнови да обръщам внимание не само на жените, но и на мъжете около мен, които често имат нужда само да поговорят с някого. Надявам се по този начин везната на вдъхновението да се наклони по-скоро към успехите на силните мъже и жени около мен, а не към проблемите, които се налага да разрешаваме ежедневно.


Следващото издание на ТЯ във Варна е през януари, а до тогава не пропускай възможността да номинираш жена, която те вдъхновява за говорителка като попълниш онлайн формуляра тук.


474 views0 comments
bottom of page