top of page

Катерина и мисията доброволчество


За да води груповата работа на творческата резиденция на Академия 'Екатерина Каравелова' поканихме Катерина Стоянова. Дейността й на обучител и ролята й в значими хуманитарни проекти в България и Европа е забележителна и се радваме, че ще работим заедно! Дни преди да поемем към величествените Родопи, където ще творим, ти представяме кратко интервю с нея. 



 

През 2005 завършва Международни отношения в УНСС, а през 2008 г. се сблъсква с доброволческите каузи на международната организация Ес Си Ай Интернешънъл и нейният български клон Си Ви Ес - България и оттогава участва активно в местни и международни доброволчески проекти.

През 2011 г., заедно с други колеги и съмишленици, създава Проект Бежанци www.refugeeprojec.eu, първият и единствен дългосрочен доброволчески проект в сферта на работата с търсещи закрила и бежанци. Годината се оказа ключова за нея по отношение на поемането на дългосрочни отговорности - присъединява се  към Управителния съвет на Си Ви Ес - България и по-късно става негов председател. Същата година започва да се занимавам по-активно с обучения и към момента има зад гъра си над 40 проведени обучения, както в България, така и в страни като Македония, Швейцария, Германия, Италия и Сърбия.

Сега продължава да върви по така начертания път на развитие като обучител, като същевремнно координира проекти свързани с темата за принудителната миграция, обучението и овластяването на жени, търсещи и получили международна закрила.

 

Обикаляш из цяла Европа, за да водиш обучения къде си сега?

Сега съм в Барселона, на международна среща на координаторите на клонове на Ес Си Ай Интернешънъл (Branch Coordinators meeting - BCM). Срещата се организира на всеки две години и има за цел обмяна на опит, обсъждане на потенциални партньорства и теми за съвместна работа, както и стратегии за преодоляване на предизвикателства. Звучи доста сериозно, но всъщност е една от най-вдъхновяващите срещи в календара ми напоследък. Усещането за споделеност витае из въздуха и те заразява с ентусиазъм за нови проекти! Мисля, че е добра загрявака за творческата резиденция на Академия 'Екатерина Каравелова'!


Как се запали по неформалното образование и работата в неправителствения сектор? 

Никога няма да забравя първия си доброволчески лагер в Полша, който беше свързан с работа с чеченски бежанци и който предначерта, до известна степен, посоката на интересите ми: темите за миграцията и неформалното образование са водещи в моите професионални търсения и стремежи за израстване. Това се случи през 2008 г. Когато се завърнах в България бях толкова вдъхновена, че започнах да помагам в Си Ви Ес - България с различни неща. Постепенно от участник в проекти се превърнах в лидер, координатор и обучител - жив пример за силата на неформалното образование и ученето чрез правене и през целия живот. Доброволчеството е като снежна топка, колкото повече я търкаляш, толкова по-голяма става и неусетно те повлича нанякъде. А когато снежната партина са я направили вече твои колеги, в случаят на Си Ви Ес - България хора с високи морални ценности, себеотдаденост и професионализъм, знаеш, че твоята снежна топка се движи в правилната посока.


Знеам, че темата за ненасилие и опазването на мира е специална за теб? Ганди е може би най-известната личност познат с това, че е използвал ненасилие. Дали би споделила за тези, които не са запознати какво е ненасилие.

Ненасилието не е състояние, а постоянно развитие и процес. То е отричане на насилието като средство за справяне на конфликти, стремеж към обществена промяна без използване на сила и постоянно израстване на духа и в този смисъл е философия, която движи човечеството напред към едно по-съвършено измерение.


По време на творческата резиденция на Академия 'Екатерина Каравелова' участничките ще работят в три различни направления, едно от който е активизъм. Има ли кампания или акция, за която веднага се сещаш когато си помислиш за активизъм?

За мен вдъхновяващите кампании винаги са били тези, които имат силно послание и дълбок смисъл, предадени по въздействащ и запомнящ се начин. Съдържанието, посланието и визията са еднакво важни, а добрата организация и намирането на точния момент са ключов елемент. Затова и трите направления, в които ще работим по време на резиденцията ще вървят паралелно и ще се вдъхновяват и допълват взаимно. Надявам се да помогна на момичетата, които участват в резиденцията, да успеят да намерят онази спойка, която да направи техните последващи акции запомнящи се и постигащи промяна. Казвам момичета, защото дори на 99 г. във всяка жена се крие момичето, което има блясък в очите и дързост да промени света. А като говорим за момичета, които са променили света, моят любим пример е Елизабет Еденбенц (Elisabeth Eidenbenz), която създава "Майките на Елна" (Elna Maternity) и е отговорна за спасяването на над 600 жени и бебета между 1939 и 1944 г. През 2017 г. имах възможност да посетя тази самоорганизирана къща за взаимопомощ във Франция и да се запозная с историята на тази забележителна жена. Кампанията, която е подела тогава, трябва да бъде преподавана в учебниците, защото учи не само на хуманност, но и изважда на показ силата на женския дух и чудесата на които е способен женския колектив. И сега, когато говоря за нея ме побиват тръпки!


Какво би казала на тези момичета и жени, които се интересуват от правата на жените, но не са сигурни от къде да започнат?

Съветвам ви да намерите съмишленици, защото е важно винаги да има с кого да свериш часовника си, от кого да се вдъхновиш, но и кого да увлечеш да се движи заедно с теб напред!


*Творческата резиденция на Академия 'Екатерина Каравелова' се осъществява с финансовата подкрепа на Бългаски Фонд за Жените.

25 views0 comments
bottom of page