top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Виолета Патолова

През септември на 'Тя в Пловдив' ще дадем думата на две дами, които вдъхновяват с изкуството, което създават. Събитието както и всеки месец е в последния четвъртък на месеца на 27 септември в кафе-бар Отсреща


Запознай се с Виолета Патолова, която възражда културата на поздравителните картички с 2Birdies. Ние искрено се влюбихме в посланията на нейните произведения, които може да разгледаш на http://2birdies.com, а на живо на Капана фест есен'18.

Виолета Паталова фотограф Виолета Апостолова-Лети

С какво се занимаваш професионално?

Професионално от около 3 години се занимавам със сбъдването на една мечта :) и с изграждането на малък собствен бизнес. Винаги съм имала влечение към изкуството и в частност към дизайна. Моето професионално развитие започна в сферата на модния дизайн преди доста време – любов, която се зароди още в училище и която все още не е преминала. В последствие започнах  да проявявам интерес и към графичния дизайн, който развивах като хоби, но ето че днес е тясно свързан с моята ежедневна работа - 2Birdies.

А в свободното си време?

Свободното време е за срещи и сладки раздумки с любимите хора, пътешествия и вдъхновение.

Как успяваш да отделиш работата от свободното време, когато работиш за себе си?

Трудно... когато работиш за себе си не е лесно да отделиш работата от свободното време, защото тя става основна част от ежедневието. А и когато работиш за осъществяването на мечтата, която гори в сърцето ти, си готов да жертваш времето за почивка и развлечения. Много често вдъхновението те връхлита, тогава когато е време за почивка и няма как да не го последваш. Истината е, че трябва доста добра самодисциплина, за да може човек да отделя свободното от работно време, която аз да си призная все още нямам.

Защо в Пловдив?

Тук съм родена, израснала, тук са семейството и приятелите. А и може би, защото Пловдив е уникален град с невероятен чар и атмосфера, които събуждат креативността в мен. Обичам да се разхождам из града, да наблюдавам лицата на хората, живота, които тече съвсем "по пловдивски"...тук се чувствам себе си.

Откъде черпиш вдъхновение за своите произведения?

На този въпрос винаги отговарям много трудно, защото вдъхновението за мен винаги идва по много различни начини...то може да бъде предизвикано от емоция, от изображение, музика или нещо преживяно, или видяно по време на пътуване. Безкрайно много могат да бъдат източниците, но това, което винаги е постоянен извор на вдъхновение за мен е вярата в Бог.

Какви трудности срещаш в сферата на изкуството?

Това което правя е по-комерсиален вид изкуство, целта му е да носи добра емоция и по някакъв начин да бъде част от ежедневието на повече хора. Много бих искала да се възроди традицията да си подаряваме или изпращаме картички по различни поводи. Или без специален повод, просто ей така, да напомниш на някого, че си мислиш за него. Картичката е чудесен начин да покажеш отношение!

Разбира се във времето в което живеем, електронният формат и съобщенията в социалните мрежи изместват хартиената картичка, но се радвам, че все още има хора, за които тя е по-специална от message или Фейсбук споделяне.

Как поддържаш постоянно ниво на мотивация и креативност, за да създаваш нови творения?

Това, което най-много ме мотивира е, че чрез работата си мога да създавам, да търся красивото и да изразявам себе си. А когато видя емоцията, която една картичка носи на някой клиент, или усмивката, която написаното послание оставя на лицето му - това най-силно ме кара да продължавам да творя. Случвало ми се, когато участваме на базар на щанда ни да дойде някой и да каже: "Имах нужда точно от това, нещо толкова позитивно и добро, защото ежедневието ми е много трудно. Благодаря ви!". Няма по-силна мотивация от това да видиш, че това което правиш, макар и малко, допринася и има смисъл за някой друг. Разбира се, не е лесно винаги да поддържаш еднакво добро ниво на мотивация и креативност, понякога идва досадата, умората, творческата "дупка". Тогава търся начини да намеря отново вдъхновение или да поговоря с приятели, те са голямо насърчение за мен и подкрепа. 

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Ох, не знам дали тази женска енергия ми пречи или помага, понякога толкова много и различни мисли, идеи и емоции връхлитат едновременно :)  Но пък ние жените притежаваме една особена чувствителност, тя ни помага да сме състрадателни, да подадем ръка, да реагираме с нежност на света около нас. И това е толкова ценно, не бива да я губим, а трябва да я развиваме и да я използваме.

Как завършваш един ползотворен ден?

С усмивка и удовлетворение от свършената работа и с огромно желание и надежда за утре.


Очакваме те на 27 септември в кафе-бар Отсреща.Отваряме врати в 18:30, започваме с представянията в 19:00! Както винаги, след презентациите всички присъстващи ще имат възможността да се запознаят и обменят опит като за целта ще бъдат използвани различни игри. 


Линк към събитието във фейсбук.

78 views0 comments
bottom of page